Jurnal românesc – 07.05.2025
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Atanasie, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală 'Sfântul Mare Mucenic Gheorghe' din Londra.
Mihai Pelin, 07.05.2025, 11:22
Primul Arhiepiscop Român al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Atanasie, va fi întronizat, sâmbătă, la Catedrala Arhiepiscopală ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’ din Londra. Sfânta Liturghie şi ceremonia de întronizare vor fi oficiate de un sobor de ierarhi din România şi străinătate, condus de Mitropolitul Ortodox Român al Europei Occidentale şi Meridionale, Iosif – informează Agenţia Basilica a Patriarhiei Române. Delegatul Patriarhului Daniel la acest eveniment va fi Arhiepiscopul Târgoviştei, Nifon – Mitropolit onorific şi Exarh patriarhal.
Atât slujba, cât şi ceremonia de întronizare vor fi transmise în direct pe reţelele sociale ale Arhiepiscopiei Marii Britanii şi Irlandei de Nord. Atanasie a fost ales Arhiepiscop al Marii Britanii şi Irlandei de Nord de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 25 octombrie 2024. Arhiepiscopia Marii Britanii şi Irlandei de Nord, precum şi Episcopia Irlandei şi Islandei au fost înfiinţate în februarie 2024, noile eparhii făcând parte din Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale şi Meridionale. În Marea Britanie trăiesc peste un milion de români care au în acest moment 63 de parohii, filii şi misiuni ortodoxe, precum şi trei mănăstiri.
* * *
Cu ocazia Zilei Europei, Orchestra de Tineret a UE (EUYO) va susține un concert de excepție în Republica Moldova, pe 9 mai, în cadrul spectaculos al Castelului Mimi. Tinerii muzicieni europeni vor interpreta lucrări de Enescu, Beethoven și Bartók. Evenimentul este organizat de ICR cu sprijinul Ministerului Culturii din Republica Moldova și al Fundației Constantin Mimi și subliniază angajamentul ferm pentru parcursul european al Republicii Moldova. Prezența Orchestrei de Tineret a UE în Republica Moldova reprezintă un simbol puternic al solidarității europene, într-un moment de reafirmare a valorilor comune, în contextul geopolitic actual marcat de consecințele războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.
ICR, prin activitățile sale în Republica Moldova, a derulat peste 300 de proiecte culturale în ultimii cinci ani, promovând valorile UE și sprijinind integrarea culturală a Republicii Moldova în contextul european. Concertul reprezintă o continuare firească a acestui demers, fiind un pilon important în consolidarea relațiilor culturale dintre România și Republica Moldova. Fondată în 1976 prin votul Parlamentului European, EUYO este singura orchestră care reunește muzicieni din toate cele 27 de state membre.
* * *
ICR de la Tokyo prin clusterul EUNIC și Direcția Relații Internaționale, în parteneriat cu Ambasada României în Japonia, sprijină participarea României la EU Film Days 2025 – Animation Film Festival, prin prezentarea a trei producții cinematografice de animație: „Insula” (r.Anca Damian), „ABIFF” (r.Valentin Urziceanu) și „Exterior în izolare” (r.Matei Branea). Festivalul debutează pe 9 mai, la Osaka și are loc în contextul Expoziției Mondiale din acest oraș, al doilea ca mărime al Japoniei. Proiecțiile vor avea loc în pavilionul „House of Europe”, urmând, apoi, să fie itinerate în mai multe orașe importante din Japonia. EU FILM DAYS este un festival de film unic, care prezintă o selecție de producții cinematografice recente, remarcabile, selectate de ambasadele și institutele culturale ale statelor membre ale UE din Japonia.
Participarea românească reflectă angajamentul ICR Tokyo și al Ambasadei României în Japonia de a promova cultura vizuală românească și de a contribui la dialogul cultural european în spațiul asiatic. EU FILM DAYS 2025 oferă publicului ocazia de a descoperi diversitatea culturală a Europei prin intermediul artei animate, reflectând viziuni artistice distincte din fiecare stat membru al UE.
* * *
ICR de la Viena organizează până pe 9 mai expoziţia „ELYSIUM – O percepţie senzorială în lucrările lui Vasile Fuiorea”, curatoriată de Ana-Maria Altmann, istoric de artă. Expoziția cuprinde picturi care explorează interacțiunea dintre cele patru elemente de bază: apă, aer, foc și pământ. Pe baza experiențelor senzoriale și a cercetărilor post-doctorale în domeniul artelor vizuale, artistul transpune pe pânză compoziții dinamice. El explorează peisajul din perspectiva artei contemporane printr-o combinație de tehnici care pun accentul pe structuri, ritmuri și energii elementare.
Născut în Județul Gorj (1972), Vasile Fuiorea este artist plastic și cadru didactic universitar în Domeniul Arte Vizuale. A absolvit Liceul de Artă din Craiova și Facultatea de Arte Plastice și Decorative, Specializarea Pictură, din cadrul Universității de Vest din Timișoara. A participat la simpozioane și expoziții naționale și internaționale și a primit numeroase premii.