Jurnal românesc – 20.05.2025
Uniunea Europeană continuă să sprijine ferm integrarea Republicii Moldova, inclusiv prin prioritizarea țării în cadrul viitorului buget multianual al UE și sprijinirea autorităților de la Chișinău în implementarea reformelor și absorbția fondurilor de 1,9 miliarde de euro, acordate prin Mecanismul de Reformă și Creștere.

Leyla Cheamil, 20.05.2025, 11:00
Uniunea Europeană continuă să sprijine ferm integrarea Republicii Moldova, inclusiv prin prioritizarea țării în cadrul viitorului buget multianual al UE și sprijinirea autorităților de la Chișinău în implementarea reformelor și absorbția fondurilor de 1,9 miliarde de euro, acordate prin Mecanismul de Reformă și Creștere. Declarația a fost făcută de președintele Delegației Parlamentului European pentru relațiile cu Republica Moldova, europarlamentarul Siegfried Mureșan, la o întâlnire cu jurnaliști din acest stat la Parlamentul European, anunță Radio Chișinău.
Europarlamentarul Siegfried Mureșan a declarat că, în calitate de negociator-șef al Parlamentului European pentru viitorul Buget multianual al UE pentru 2028-2034, în valoare totală de aproximativ 1,3 trilioane de euro, a cerut prioritizarea Republicii Moldova în cadrul bugetului. Scopul principal al inițiativei este întărirea securității UE, care constituie obiectivul major al întregii comunități europene, inclusiv prin consolidarea frontierelor externe ale UE. Siegfried Mureșan a introdus, săptămâna trecută, în Parlamentul European, amendamente pentru accelerarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova, prin trecerea la etapa următoare a discuțiilor tehnice pe capitolele de negocieri. El a precizat că deciziile politice urmează să fie luate de Consiliul UE.
Tot Radio Chișinău informează că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a discutat, luni, la telefon cu președintele ales al României, Nicușor Dan. În cadrul discuției, șefa statului l-a felicitat pentru victoria din turul doi al alegerilor prezidențiale și au convenit să continue relațiile dintre Chișinău și București. „Am convingerea că vom continua să întărim punțile trainice dintre Chișinău și București pentru un viitor sigur, liber și prosper pentru oamenii de pe ambele maluri ale Prutului”, a scris Maia Sandu pe Facebook. Maia Sandu a fost primul lider care l-a felicitat pe Nicușor Dan, după afișarea rezultatelor alegerilor prezidențiale din 18 mai.
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni a lansat cea de-a XVI-a ediție a Programului de Tabere „ARC” și a deschis sesiunea de înscriere pentru cele 7000 de locuri disponibile în nouă locații din țară. Programul este destinat elevilor şi tinerilor români din afara granițelor țării, care se încadrează, conform legii, în categoria românilor de pretutindeni. În perioada 15 mai-15 iunie, cei interesați se pot înscrie prin intermediul aplicației dprp.arc.inspect.com.ro/. Aceasta permite înscrierea de grupuri de până la 12 participanți și, de asemenea, alegerea perioadei și locației. Aplicația este deschisă și tinerilor români care doresc să se implice ca voluntari, să intre în contact cu noua generație de români din diaspora și comunitățile istorice și să-i ajute să descopere România. Timp de o săptămână, copiii își pot îmbunătăți cunoștințele despre România și abilitățile de comunicare în limba română prin intermediul atelierelor interactive în care vor învăța meșteșuguri tradiționale, cum se realizează obiectele de artizanat sau portul popular. În același timp, prin dans, muzică, activități sportive și cu caracter preventiv (prim-ajutor, siguranță rutieră, prevenirea incendiilor, campanii antidrog etc), întâlniri cu reprezentanți ai autorităților locale și excursii la cele mai frumoase obiective, vor afla mai multe informații despre istoria, geografia și cultura zonei vizitate.
Pentru a sărbători Ziua Națională a Portului Tradițional, ICR Bruxelles organizează, împreună cu Ambasada României în Regatul Belgiei, expoziția de pictură „Lucruri simple – Simboluri etnice românești” a artistei Norica Veșcă. Vizitatorii sunt invitați să descopere elemente identitare românești, redate cu măiestrie și talent în 20 de tablouri originale, ce vor fi expuse la sediul Consulatului României din Bruxelles. După deschiderea din 21 mai 2025, expoziția va putea fi vizitată până la data de 20 iunie. Sintetizând trăsăturile specifice ale portului tradițional românesc și multiplele sale valențe simbolice, expoziția reprezintă o incursiune în istoria și valorile culturale ale poporului român, transmise din generație în generație. Potrivit ICR, cele 20 de lucrări redau, prin tușe simple, dar pline de forță și originalitate, elemente din patrimoniul material și imaterial românesc, costumul popular tradițional fiind asociat cu povești folclorice, cu datini și cu tradiții străvechi, transpuse pe pânză cu gingășie și tandrețe.