Jurnal românesc – 27.10.2021
Statele Unite ale Americii iau în considerare adăugarea a patru ţări în programul Visa Waiver, între care şi România, a declarat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.
Sorin Iordan, 27.10.2021, 12:00
Statele Unite ale Americii iau în considerare adăugarea a patru ţări în programul Visa Waiver, între care şi România, a declarat secretarul american pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas.
Avem patru candidaţi în pregătire: Israel, Cipru, Bulgaria şi România. Suntem foarte concentraţi pe program, a spus oficialul american, care a precizat că Visa Waiver oferă beneficii economice şi de securitate semnificative. În septembrie, Statele Unite au adăugat Croaţia în programul Visa Waiver, care permite deplasarea în SUA fără viză pentru o şedere de până la 90 de zile. În prezent, în programul SUA se află 40 de ţări. Pentru a putea participa, un stat trebuie să îndeplinească cerinţe legate de combaterea terorismului, aplicarea legii, securitatea documentelor şi gestionarea frontierelor. Aceste cerinţe includ o rată a refuzurilor acordării de vize temporare sub 3%. Recent, ambasadorul României la Washington, Andrei Muraru, s-a declarat convins că, până la finalul anului 2024, România va intra în programul Visa Waiver fie atingând procentul de 3%, fie obţinând o derogare din partea administraţiei americane. În România, rata de refuz s-a situat la de 9,41% în 2019 şi 10,14% în 2020.
O nouă reuniune din cadrul campaniei Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2021, iniţiată de ministerul de Externe, s-a desfăşurat, pe 26 octombrie, cu membrii comunităţii şi mediului asociativ românesc din Spania. La întâlnire au participat, printre alţii, ambasadorul României în Spania, Gabriela Dancău, şi consilierul de stat al Administraţiei Prezidenţiale, Sandra Pralong. Reprezentanţii MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare pentru sprijinirea românilor, planul de redimensionare a reţelei consulare, în special demersurile de înfiinţare a unui oficiu consular cu rang de consulat general la Madrid, prin transformarea secţiei consulare a Ambasadei, precum şi procedurile necesare pentru înfiinţarea unui Birou consular la Vigo şi a unui Birou consular în Insulele Canare, cu sediul în Santa Cruz de Tenerife. Reprezentanţii românilor au prezentat experienţa în utilizarea portalului econsulat.ro şi au formulat o serie de propuneri pentru facilitarea accesului, inclusiv pentru cei care nu au resurse tehnologice sau cunoştinţe în utilizarea aplicaţiei. Discuţiile au vizat şi situaţia lucrătorilor sezonieri şi alte aspecte legate de muncă şi protecţie socială. Potrivit ministerului spaniol al Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, aproximativ 1 milion 100 de mii de români trăiesc în Spania şi alcătuiesc cea mai numeroasă comunitate de rezidenți străini din această țară. Programul Dialog cu diaspora pe teme consulare a inclus anul acesta întâlniri cu românii din Germania, Marea Britanie, Cipru, Austria, Portugalia, Franţa, Italia şi Emiratele Arabe Unite.
Metodele de traficare a românilor în Marea Britanie, exploatarea sexuală, susţinerea victimelor, precum şi paşii necesari privind raportarea unui astfel de caz au fost subiectele discutate la evenimentul Împreună pentru libertate, organizat de Ambasada României la Londra şi ROconect. Participanţii, între care reprezentanţi ai românilor din Regatul Unit, dar şi parlamentari de la Bucureşti, au analizat modurile prin care se pot implica pentru a combate traficul de persoane. În ceea ce priveşte exploatarea sexuală, s-a subliniat rolul celui de-al treilea actor – clientul şi importanţa unor măsuri atât legislative, cât şi informative, menite să diminueze şi să descurajeze cererea care favorizează traficul. Prezentă la discuţii, şefa grupului parlamentar de prietenie cu Regatul Unit, deputatul USE Simina Tulbure, a subliniat colaborarea dintre autorităţile britanice şi cele române, care a dus la identificarea unui număr mare de victime şi de autori. Aceasta a declarat că şi-a propus stimularea extinderii reţelei consulare din UK prin operaţionalizarea Consulatului General de la Londra, definitivarea relocării Secţiei Consulare Londra, urgentarea înfiinţării unei Secţii Consulare în Birmingham şi a unui oficiu consular la Belfast. Circa 900.000 de români trăiesc în Marea Britanie, majoritatea concentraţi în jurul capitalei.
Un Lectorat de limba română a fost inaugurat în cadrul Facultăţii de Filologie a Universităţii Complutense din Madrid, transmite ambasada României în Spania. Instiutuţia arată că înfiinţarea a fost posibilă ca urmare a semnării unui Protocol de Cooperare între Institutul Limbii Române şi Universitatea Complutense. Cursurile de limbă, cultură şi civilizaţie română vor fi predate de lectorul Felix Nicolau şi vor fi accesibile studenţilor spanioli şi români interesaţi. Ideea acestui proiect a luat naştere în 2018, anul în care am sărbătorit centenarul Marii Uniri şi se concretizează într-un an cu o simbolistică istorică aparte: anul în care România şi Spania sărbătoresc 140 de ani de relaţii diplomatice, a declarat ambasadorul Gabriela Dancău, prezent la eveniment. Diplomatul a subliniat că se aduce astfel un omagiu memoriei omului de cultură Alexandru Busuioceanu, cel care a înfiinţat prima Catedra de Limba şi literatura română la Universitatea Complutense.