Jurnal românesc – 28.02.2024
România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federaţia Rusă şi alte state partenere, dar şi primul investitor 'străin' cu peste 400 de milioane de euro - a declarat, marţi, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă
Daniela Budu, 28.02.2024, 10:53
România a devenit primul partener comercial al Republicii Moldova, devansând cu mult Federaţia Rusă şi alte state partenere, dar şi primul investitor ‘străin’ cu peste 400 de milioane de euro – a declarat, marţi, ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă. Potrivit acestuia, investiţiile moldoveneşti în România au depăşit 80 de milioane de euro. În opinia sa, colaborarea bilaterală a accelerat foarte mult, chiar şi în contextul războiului din Ucraina, ‘în aceste condiţii regionale deloc simple’, iar acest lucru se vede şi în sectorul energetic. El a menţionat conducta Iaşi-Ungheni-Chişinău administrată de Transgaz, precum şi memorandumul semnat anul trecut cu România pentru alte proiecte energetice, respectiv construirea unei centuri de gaze naturale în jurul Chişinăului şi linia de înaltă tensiune Bălţi-Suceava. De asemenea, ambasadorul a subliniat şi importanţa acordurilor semnate în domeniul modernizării infrastructurii rutiere. Victor Chirilă a adăugat că această interconectare între România şi Moldova are nevoie și de alte investiţii majore în sectoare cheie, precum şi construirea unei pieţe de capital comune.
Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe Janina Sitaru a pledat, marţi, în cadrul unei dezbateri de specialitate, pentru întoarcerea în ţară, după finalizarea studiilor, a tinerilor români care au ales instituţii de învăţământ din străinătate.
Migrația externă este o problemă serioasă a României care ocupă locul 17 la nivel global, cu peste 5.7 milioane de români care au ales să lucreze și să se stabilească în străinătate. Raportul dintre numărul emigranților români și cel al imigranților străini care s-au stabilit în România este de 6 la 1, potrivit Organizației Mondiale pentru Migrație, citate de o analiză a CES Bucharest (Bucharest Center for Economy & Society). Aceasta estimează că până în 2030, România va avea nevoie de peste 600.000 de persoane care să ocupe locuri de muncă înalt calificate. Totodată, în următorul deceniu, fenomenul îmbătrânirii se va accentua: țara va avea un număr triplu de persoane active cu vârste de peste 65 de ani, mai arată studiul.
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul Eures România, 209 locuri de muncă, majoritatea în Norvegia şi Spania, conform datelor publicate, marţi, de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM) Bucureşti.
O peliculă filmată la Târgu Mureş a fost premiată la Boston. Este vorba de „Secretul Insulei Pin-Up” care a fost filmată la Uzina Foto Azomureş în anul 2016. Filmul produs de Ovidiu Vasu, Rina Gri şi Alecs Năstoiu a primit la cea de-a 49-a ediţie a Festivalului de Film Sci-Fi din Boston, titlul de „Cel mai bun design de producţie”. Mai mult, Embassy Theater Waltham a acordat echipei filmului „Premiul de excelenţă” – care recunoaşte contribuţiile remarcabile în arta cinematografică. Producţia prezintă o fată închisă într-o fabrică abandonată din care încearcă să evadeze rezolvând puzzle-uri şi enigme. Este un film despre sănătatea mintală, despre oamenii care suferă de anxietate şi depresie şi despre soluţiile pentru a le depăşi. Pelicula va fi prezentată anul acesta la mai multe festivaluri din ţară şi din străinătate.