Jurnal românesc – 3.21.2024
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a primit, miercuri, delegația Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) condusă de președintele executiv, Eric Stewart./ Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa Principele Radu au vizitat, miercuri, Biserica "Sfântul Nicolae" din Bruxelles, care este şi sediul Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene. / BucPress informează că Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din satul Răuțel, Republica Moldova, a decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. / România va fi prezentă, anul acesta, la Bienala de Artă de la Veneţia, în Italia. Miercuri, la Bucuresti a fost publicat proiectul care ne va reprezenta la cea de-a 60-a ediţie a acestei mari expoziţii internaţionale.
Leyla Cheamil, 21.03.2024, 10:28
Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a primit, miercuri, delegația Consiliului de Afaceri Româno-American (AMRO) condusă de președintele executiv, Eric Stewart. Reuniunea cu reprezentanți a 14 companii americane a avut loc în contextul vizitei anuale a AMRO în România, desfășurată, în acest an, în perioada 20-21 martie. La reuniune a luat parte și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec. Ministrul Luminița Odobescu a evidențiat interesul României de a deveni o platformă pentru conectivitate regională în materie de comerț, infrastructură de transport și energie, precum și un hub pentru companiile americane implicate în procesul de reconstrucție a Ucrainei. A încurajat, din această perspectivă, companiile americane reprezentate la reuniune să folosească oportunitățile oferite de România ca destinație de investiții și a solicitat sprijinul AMRO și al membrilor săi pentru promovarea mediului de afaceri românesc în SUA. Un alt subiect abordat s-a referit la posibilitățile de acțiune comună în sprijinul includerii României în Programul Visa Waiver.
Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta, şi Alteţa Sa Principele Radu au vizitat, miercuri, Biserica „Sfântul Nicolae” din Bruxelles, care este şi sediul Reprezentanţei Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene. La eveniment au participat, între alţii, ambasadoarea României în Regatul Belgiei, Andreea Păstârnac, parohul bisericii şi protopop pentru Belgia, preot Patriciu Vlaicu, şi reprezentantul Patriarhiei Române pe lângă instituţiile europene, preotul Sorin Şelaru. „Este interesant aici. S-a povestit tot ce este aici, nu doar spiritual, ci şi acţiuni sociale şi vreau să ştiu puţin mai mult despre diverse acţiuni. Am cerut, deja, informaţii despre bursele pentru tineri”, a declarat, la finele vizitei, Custodele Coroanei Române, Majestatea Sa Margareta.
De asemenea, Alteţa Sa Principele Radu a afirmat că, prin această vizită, se onorează memoria predecesorilor. „Azi, suntem aici pentru viitor, nu pentru prezent. Ştim că dumneavoastră primiţi la rugăciune pe toţi românii – şi cei din Republica Moldova, şi cei din România, şi cei din vecinătatea românească, şi cei din Europa Occidentală. Oricine doreşte să intre aici poate veni ca acasă. Suntem impresionaţi că daţi o atât de mare dimensiune socială slujirii creştin-ortodoxe’, a spus principele Radu. Parohul Bisericii „Sfântul Nicolae”, Patriciu Vlaicu, a apreciat vizita Familiei Regale drept o onoare şi a subliniat importanţa păstrării nealterate a legăturilor dintre românii din Regatul Belgiei, întărite prin astfel de evenimente.
BucPress informează că Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din satul Răuțel, Republica Moldova, a decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, subordonată Patriarhiei Române. Contactată de BucPress, Primăria Răuțel a subliniat că biserica din localitate nu poate avea nicio legătură cu Patriarhia Moscovei. Locașul sfânt a fost construit în perioada interbelică, iar în această construcție a fost inclusă și contribuția financiară de un milion de lei din partea regelui Mihai al României. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, peste 50 de biserici ortodoxe din Republica Moldova au aderat la Mitropolia Basarabiei.
România va fi prezentă, anul acesta, la Bienala de Artă de la Veneţia, în Italia. Miercuri, la Bucuresti a fost publicat proiectul care ne va reprezenta la cea de-a 60-a ediţie a acestei mari expoziţii internaţionale. Propunerea României se numeşte „Ce este munca” şi este semnată de Şerban Savu. Expoziţia, notează ICR, examinează iconografia muncii, inspirându-se din realismul istoric și arta de propagandă din țările care făceau parte din așa-numitul „Bloc de Est”.
Despre această lucrare a vorbit Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul de Externe, care a afirmat că artistul ilustrează, cu o precizie aproape fotografică, aspecte ale vieţii cotidiene, acordând, în acelaşi timp, o atenţie deosebită stărilor personale si explorând inclusiv experienţa universală a muncii în străinătate şi modul în care aceasta redefineşte conceptul de acasă. Expoziţii din 87 de ţări vor fi prezentate la Bienala de la Veneţia. 29 dintre ele au pavilion propriu în celebra grădină a Bienalei. Evenimentul va avea loc în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie.