Sport Club RRI – Cupa României la fotbal
Ediţia 2024 – 2025 a Cupei României la fotbal a ajuns la ultimul act – finala dintre echipele CFR Cluj şi Hermannstadt. În rubrica de astăzi trecem în revistă istoria competiţiei şi schimbările survenite în ultimii ani în sistemul de organizare.
Florin Orban, 14.05.2025, 11:18
Cupa României la fotbal are loc din 1933. Prima echipă care a câştigat trofeul a fost Ripensia Timişoara, învingătoare, în finala ediţiei 1933 – 1934, în faţa formaţiei Universitatea Cluj. Jocul a avut loc pe stadionul ONEF din Bucureşti, arenă care a purtat, după 1948, numele de Stadionul Republicii şi care a fost distrusă în anii ’80 ai secolului trecut pentru a face loc Casei Poporului, actualul Palat al Parlamentului.
Cele mai multe ediţii ale Cupei României au fost câştigate de FCSB, fostă Steaua, şi anume 24. Echipa bucureşteană a mai jucat 8 finale, pe care însă le-a pierdut. Alte două formaţii din Capitală, Dinamo şi Rapid, au câştigat Cupa de câte 13 ori. Printre învingătoare s-au aflat, nu de puţine ori, echipe din eşaloanele inferioare ale forbalului românesc.
Chiar şi în ediţia trecută a întrecerii, trofeul i-a revenit unei echipe din Liga a II-a, şi anume Corvinul Hunedoara, care a trecut in finală de formaţia de Superligă Otelul Galaţi. S-a demonstrat astfel că întrecerea rămâne o competiţie a surprizelor, în pofida faptului că sistemul de organizare a fst schimbat şi o echipă are nevoie, pentru a câştiga Cupa, de mai multe rezultate bune împotriva formaţiilor puternice decât înainte.
Sistemul de grupe în Cupa României a fost instalat începând cu ediţia 2022 a întrecerii. Până atunci, fusese o competiţie direct eliminatorie în toate fazele sale. Acum, întrecerea începe cu fazele judeţene, în care pot lua startul toate cluburile şi asociaţiile sportive înregistrate la federaţia română şi la asociaţiile judeţene de fotbal, indiferent de eşaloanele valorice din care fac parte. Urmează faza regională, în care intră cele 42 de echipe câştigătoare la nivel de judeţ şi din care ies 7 formaţii. Acestea merg în turul întâi, alături de cele 69 de echipe care au concurat în ultimul an în Liga a III-a.
Pe parcurs, până la faza grupelor inclusiv, intră în competiţie şi echipele din ligile superioare. În fiecare din cele patru grupe avem câte șase echipe. Anul acesta, șase dintre cele 24 de echipe din grupe au venit din Liga a doua, iar patru, din liga a treia. În sferturile de finală au mai ajuns doar două formaţii din eşalonul secund, şi anume CSM Reşiţa şi Metalul Buzău, şi una din a treia divizie – Unirea Alba Iulia. Niciuna nu a mers mai departe.