Comisia Europeană finanțează industria pentru apărare
Apărarea Europei se va face în viitor prin creșterea ponderii investițiilor și cooperării între companiile și cercetarea europeană. Pentru anul 2024, executivul comunitar a anunțat subvenționare a 62 de proiecte.

Steliu Lambru, 07.05.2025, 09:30
Europa se întoarce la filosofia înarmării. Războiul din Ucraina, început în 2022, și mai ales alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii au făcut ca bătrânul continent să resimtă o nevoie acută de securitate. În acest sens, în viitor, rolul Fondului European pentru Apărare va crește proporțional.
Thomas Regnier, purtător de cuvânt al Comisiei Europene, s-a referit la cuantumul sumelor pentru anul 2024 pe care executivul de la Bruxelles le-a pus la dispoziția Fondului European pentru Apărare.
”Comisia investește 910 milioane de euro în ediția 2024 a Fondului European pentru Apărare. Această investiție va susține 62 de proiecte selectate pentru a crea o industrie de apărare puternică și inovativă în Europa.
Este esențial să umplem goluri importante în capabilități-cheie precum forța armată, mobilitatea și apărarea cu ajutorul dronelor prin inovare și colaborare în întreaga industrie și știință europeană.
Pentru prima dată, industriile defensive ucrainene se pot asocia Fondului European de Apărare. Acesta este un pas semnificativ în întărirea cooperării între industriile de apărare ucraineană și europeană.”
Fondul European pentru Apărare a fost înființat în 2017, în timpul președinției lui Jean-Claude Juncker, și are două componente: componenta de cercetare și componenta de dezvoltare și achiziții.
Ca obiective principale, Fondul promovează cooperarea între companiile și cercetarea din Uniunea Europeană, creșterea dezvoltării capabilităilor de apărare prin investiții și ajutorarea companiilor europene să dezvolte cele mai noi echipamente și tehnologii interoperabile.
Pentru exercițiul financiar 2021-2027, Fondul are un buget de aproape 7,3 miliarde euro, din care 2,7 miliarde pentru cercetare și 5,3 miliarde pentru dezvoltare și achiziții.