Consiliul de Asociere UE-Georgia
Cel de-al 8-lea Consiliu de Asociere UE-Georgia a avut loc la Bruxelles. Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată în decembrie 2023, cu condiţia ca guvernul de la Tbilisi să facă anumite reforme.
Mihai Pelin, 26.02.2024, 10:57
La Bruxelles a avut loc o nouă reuniune a Consiliului de asociere UE-Georgia, prezidată de Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell. Discuțiile s-au concentrat asupra procesului de aderare a Georgiei la UE, dialogului politic și a reformei, cooperării economice și sectoriale, comerțului și aspectelor legate de comerț și asupra soluționării pașnice a conflictelor.
În cadrul unei sesiuni restrânse, reprezentanții UE și ai Georgiei au facut schimb de opinii privind politica externă și de securitate, în special privind chestiunile regionale și cooperarea în materie de securitate și apărare. Înaltul Reprezentant pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell, a subliniat importanța aderării Georgiei la UE și reformele care trebuie realizate.
Josep Borrell: „Acesta este primul nostru contract de asociere cu Georgia ca țară candidată și am intrat într-o nouă fază strategică a relațiilor noastre. Discuția de astăzi, sunt sigur că veți fi de acord cu mine în această privinţă, împreună cu comisarul european pentru extindere și vecinătate, Olivér Várhelyi, a evidențiat angajamentul nostru reciproc de a face progrese ireversibile pe calea aderării Georgiei. Dar munca noastră începe sub ochii voștri. Să fii țară candidată înseamnă să faci eforturi la un alt nivel, înseamnă că va creşte responsabilitatea guvernului, a opoziției, a societății civile, a tuturor partidelor, practic fiecare georgian trebuie să se implice în progresul reformei.”
Consiliul de asociere este cea mai înaltă instituție oficială instituită în temeiul Acordului de asociere UE-Georgia pentru a supraveghea punerea în aplicare a acordului. Georgia, o fostă republică sovietică aflată de mult timp sub sfera de influenţă a Moscovei, a depus o cerere de aderare la UE după ce armata rusă a invadat Ucraina în februarie 2022.
Georgiei i s-a acordat statutul de țară candidată în decembrie 2023, cu condiția să fie parcurse etapele relevante prevăzute în recomandarea Comisiei din noiembrie 2023. Cu o suprafață de aproape 70 de mii de km pătrați, Georgia are o populaţie de aproximativ 3,7 milioane de locuitori. Este delimitată la vest de Marea Neagră, la nord de Rusia, la sud de Turcia și Armenia, și la est de Azerbaidjan. Aspiraţia de a adera la UE este înscrisă și în Constituţia georgiană şi este susţinută, conform sondajelor de opinie, de aproximativ 80% din populaţie.
Georgia s-a confruntat cu Rusia în 2008 într-un război-fulger ce s-a soldat cu recunoaşterea de către Moscova a independenţei a două teritorii separatiste proruse, Osetia de Sud şi Abhazia din Caucazul de Sud, care s-au desprins de fosta republică sovietică la începutul anilor `90. Moscova a folosit recunoaşterea diplomatică drept un instrument pentru menţinerea unei prezenţe armate în regiunile separatiste din fosta Uniune Sovietică, pe care le consideră parte din sfera ei de influenţă. UE a condamnat prezența militară continuă a Rusiei în Abhazia și Osetia de Sud.
Totodată, UE sprijină cu fermitate integritatea teritorială a Georgiei și soluționarea conflictelor din cele două regiuni separatiste.