Raportul Safety Gate 2024
„Safety Gate” este sistemul european de alertă rapidă pentru produse nealimentare periculoase.

Corina Cristea, 09.05.2025, 09:30
Sistemul de alertă rapidă „Safety Gate” permite autorităților naționale de supraveghere a pieței din UE și din Spațiul Economic European să raporteze și să ia măsuri împotriva produselor nealimentare periculoase, avertizând alte autorități să ia măsuri rapide. Alertele „Safety Gate” acoperă riscurile pentru sănătatea și siguranța umană, cum ar fi sufocarea, strangularea și deteriorarea auzului sau a vederii, precum și riscurile pentru mediu, resursele energetice și proprietate.
Cel mai recent raport anual de profil, prezentat recent de Comisia Europeană, arată că în 2024 au fost notificate în Safety Gate 4.137 de alerte, cel mai mare număr înregistrat vreodată de la lansarea sistemului, în 2003. Potrivit comunicatului oficial, această creștere a numărului de alerte demonstrează creșterea eficacității și a încrederii în sistemul „Safety Gate”, întrucât autoritățile utilizează platforma mai des pentru a raporta și a aborda potențialele amenințări la adresa siguranței consumatorilor.
Raportul arată că, în 2024, pentru al doilea an consecutiv, produsele cosmetice au fost cel mai frecvent notificate în Safety Gate, urmate de jucării, aparate electrice și vehicule cu motor. Ingredientele chimice au fost principala cauză de risc în aproape jumătate dintre alerte.
Printre substanțele chimice periculoase detectate s-au numărat cadmiul, nichelul și plumbul din bijuterii, precum și parfumurile alergene din uleiurile de corp și substanțele chimice sintetice utilizate pentru a înmuia plasticul, de exemplu în unele articole de îmbrăcăminte. 97% dintre produsele cosmetice notificate conțin BMHCA, un parfum sintetic interzis, care poate dăuna sistemului reproducător și poate provoca iritații ale pielii.
Michael McGrath, comisar pentru democrație, justiție, statul de drept și protecția consumatorilor: “Produsele pe care le consumăm, uneltele pe care le folosim și hainele pe care le purtăm sunt o parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi. De aceea, siguranța produselor este fundamentală.
Nu putem permite ca produsele pe care le folosim în fiecare zi să ne afecteze sănătatea sau mediul în care trăim. Siguranța produselor este piatra de temelie a protecției consumatorilor și a pieței noastre unice. Și, în acest context, este o veste excelentă că Parlamentul European și Consiliul au ajuns la un acord cu privire la propunerea Comisiei de regulament privind siguranța jucăriilor. Noul regulament va interzice utilizarea substanțelor chimice periculoase în jucării.
De asemenea, va introduce un pașaport digital al produsului, care va oferi informații mai ample consumatorilor și va ajuta inspectorii de piață să detecteze și să elimine jucăriile periculoase, în special la frontierele UE. An de an, Comisia și-a consolidat și modernizat instrumentele pentru a se asigura că produsele care intră în casele noastre sunt sigure. Iar odată cu trecerea tot mai accentuată la cumpărăturile online și cu introducerea constantă pe piață a unor produse noi, acest lucru este acum mai important ca niciodată. Safety Gate este o parte integrantă a acestei cutii de instrumente.”
În fiecare zi, autoritățile naționale din 30 de țări introduc în acest sistem informații cu privire la acțiunile lor, fie că este vorba de interzicerea sau de restricționarea vânzării de produse periculoase detectate pe piața lor, de blocarea produselor periculoase la frontiere sau de dispunerea retragerii de pe piață a unor produse periculoase. Odată ce autoritățile naționale introduc datele în sistem, Comisia verifică alerta și o transmite imediat tuturor autorităților relevante, asigurând astfel luarea unor măsuri rapide pentru a preveni circulația acestor produse pe alte piețe.
Alertele înregistrate în sistemul „Safety Gate” au declanșat un răspuns ferm din partea autorităților de supraveghere a pieței, fiind luate peste 4 200 de măsuri subsecvente pentru a opri vânzarea acestor produse sau chiar pentru a le scoate de pe piață.