Comisia recomandă o reducere netă cu 90 % a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2040
Comisia Europeană recomandă ca Europa să îşi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 90 % până în 2040.
Luminița Voinea, 08.02.2024, 10:06
Reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră ne va schimba semnificativ viața de zi cu zi. De la încălzirea locuințelor la transportul rutier, de la agricultură la industrie, totul se va schimba în jur. Realizarea unei reduceri a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 90 % până în 2040 necesită însă îndeplinirea mai multor condiții. Punctul de plecare este punerea în aplicare integrală a legislației existente de reducere a emisiilor cu cel puțin 55 % până în 2030. Asta înseamnă ca toate țările să-și actualizeze proiectele privind energia și clima.
Apoi, Pactul verde trebuie să devină acum un pact de decarbonizare industrială, care să se bazeze pe energia eoliană, hidroenergia și electrolizoarele. De asemenea, este necesară sporirea capacității de producție internă în sectoare precum bateriile, vehiculele electrice, pompele de căldură sau energia solară fotovoltaică.
Stabilirea prețului carbonului și accesul la finanțare sunt, de asemenea, esențiale pentru realizarea obiectivelor de reducere a emisiilor de către industria europeană.
Comisia va institui un grup operativ pentru a avea o abordare globală atât în ceea ce privește stabilirea prețului carbonului, cât și a piețelor.
Pentru a diminua impactul acestor măsuri asupra cetățenilor vulnerabili care vor avea probleme în adaptarea către noile tehnologii curate, Comisia Europeană va ajuta cetățenii și regiunile prin doua categorii de fonduri: cele privind atenuarea impactului social al acțiunilor climatice și Fondul pentru o tranziție justă.
Se preconizează că sectorul energetic va realiza decarbonizarea completă la scurt timp după 2040, pe baza tuturor soluțiilor energetice cu emisii zero și cu emisii scăzute de dioxid de carbon, inclusiv energia din surse regenerabile, energia nucleară, eficiența energetică, eliminările de dioxid de carbon, energia geotermală și cea hidroelectrică.
Sectorul agricol poate juca, de asemenea, un rol în tranziție, asigurând în același timp o producție alimentară suficientă în Europa, venituri echitabile și furnizând alte servicii vitale, cum ar fi consolidarea capacității solurilor și a pădurilor de a stoca mai mult carbon.