UE pregăteşte calea legislativă pentru folosirea activelor ruseşti la reconstrucţia Ucrainei
Consiliul European a decis rezervarea profiturilor generate de activele blocate ale Băncii Centrale a Rusiei. Măsura este un prim pas către utilizarea acestor fonduri la reconstrucţia Ucrainei în urma agresiunii ruse.
Laurențiu Văduva, 15.02.2024, 10:13
După invazia Ucrainei, în februarie 2022, Uniunea Europeană, în coordonare cu partenerii internaționali, a interzis orice tranzacție legată de gestionarea rezervelor și a activelor Băncii Centrale a Rusiei. Ca urmare, activele relevante deținute de instituțiile financiare din statele membre ale Uniunii sunt „blocate”.
În luna decembrie, grupul G7 al statelor puternic industrializate a reiterat faptul că este nevoie de progrese decisive pentru a direcționa veniturile extraordinare deținute de entitățile private care provin direct din activele suverane imobilizate ale Rusiei pentru a sprijini Ucraina.
Prin aceste „venituri extraordinare” înţelegem acele profituri care nu sunt realizate în mod frecvent de companii. Ele nu se regăsesc în balanţele contabile obişnuite, dar sunt urmărite şi publicate separat.
După declaraţia G7, Consiliul European și-a reluat, de asemenea, apelul pentru reglementarea, în coordonare cu partenerii, a modului în care aceste venituri excepționale ar putea fi direcționate pentru sprijinirea Ucrainei.
Amintim că activele Băncii Centrale a Rusiei blocate de G7, Uniunea Europeană şi Australia se ridică la aproximativ 260 de miliarde de Euro. Peste două treimi din acestea se află în Europa.
Acum, Consiliul Uniunii Europene a adoptat o decizie și un regulament care clarifică obligațiile depozitarilor centrali de titluri de valoare care dețin astfel de active și rezerve ruseşti imobilizate. Consiliul a decis, în special, că cei care dețin active ruseşti de peste 1 milion de euro trebuie să contabilizeze separat fondurile acumulate ca urmare a restricţiilor Uniunii faţă de Rusia și să păstreze separat şi veniturile corespunzătoare. În plus, depozitarilor centrali de titluri de valoare ruseşti li se interzice să dispună de profiturile rezultate.
Totuşi, având în vedere riscurile și costurile legate de deținerea de active și rezerve ale Băncii Centrale a Rusiei, fiecare depozitar central de titluri de valoare poate cere folosirea unei părți din profiturile nete respective pentru respectarea cerinţelor legate de necesarul de capital şi gestionarea riscurilor.
Aceste măsuri deschid drumul către o viitoare decizie a Consiliului cu privire la o posibilă stabilire a unei contribuții financiare la bugetul Uniunii Europene, pentru reconstrucţia şi redresarea Ucrainei. Contribuţia ar urma să fie colectată din aceste profituri nete.
Această contribuție financiară poate fi direcţionată către Mecanismul pentru Ucraina, cu privire la care Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu la 6 februarie 2024.