Albania și Macedonia de Nord încep negocierile de aderare la UE
După ani de așteptare, Albania şi Macedonia de Nord pot începe negocierile de aderare cu Uniunea Europeană.
Lica Manolache, 19.07.2022, 17:57
Uniunea Europeană a deschis negocierile pentru integrarea Albaniei şi Macedoniei de Nord. Anunțul a fost făcut marți de către șefa Executivului comunitar. Este un moment istoric. Este ceea ce au aşteptat atât de mult timp cetăţenii dumneavoastră şi ceea ce ei merită. Aţi menţinut încrederea în procesul de aderare. Aţi dat dovadă de răbdare strategică, din plin”, a spus preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în discursul adresat premierilor albanez şi nord-macedonean, Edi Rama şi Dimitar Kovacevski.
Drumul Albaniei către UE
La rândul său, Petr Fiala, prim-ministrul Cehiei, țară care deține președinția semestrială a Consiliului UE a salutat deschiderea negocierilor cu cele două state din Balcani: “Viitorul european vă este la îndemână. Vă doresc cel mai rapid parcurs posibil.”
Sunt 13 ani de când Albania a depus cererea de aderare la UE. La data de 16 noiembrie 2009, Consiliul a aprobat cererea Albaniei şi a invitat Comisia Europeană să îşi prezinte avizul. Însă, un an mai târziu, Executivul european a evaluat că, înainte ca negocierile de aderare să poată fi deschise în mod formal, Albania trebuie să atingă gradul necesar de respectare a criteriilor de aderare.
În octombrie 2012, Comisia Europeană a recomandat ca Albaniei să îi fie acordat statutul de ţară candidată la aderarea la UE, sub rezerva finalizării măsurilor în anumite domenii. Au mai trecut încă doi ani, iar în 2014 Albania a primit statutul de ţară candidată la UE.
17 ani de blocaje pentru candidatura Macedoniei de Nord
Republica Macedonia de Nord şi-a depus solicitarea de aderare încă din luna martie a anului 2004 și a primit avizul pozitiv din partea Comisiei la 9 noiembrie 2005. O lună mai târziu, Consiliul European a conferit Macedoniei de Nord statutul de ţară candidată, dar apoi lucrurile s-au complicat.
Candidatura Macedoniei de Nord a fost blocată pânâ în 2018 de către Grecia, care a solicitat ca Fosta Republică Iugoslavă să fie redenumită astfel încât să se evite confuziile cu provincia istorică greacă Macedonia. Astfel, statul balcanic s-a redenumit Macedonia de Nord. Apoi, în 2020, bulgarii au oprit procesul de aderare ceea ce a împiedicat şi începerea negocierilor de aderare la UE cu Albania, a cărei candidatură este legată de cea a Macedoniei de Nord.
Deschiderea negocierilor nu ar fi fost posibilă fără protocolul semnat duminică, la Sofia de către reprezentanții Bulgariei și Macedoniei de Nord. Cele două state au acceptat o propunere de compromis făcută de Franţa, care a deţinut preşedinţia UE în primul semestru din 2022 şi a mediat între Sofia şi Skopje. Astfel, Bulgaria a renunţat la dreptul de veto cu condiţia respectării drepturilor bulgarilor din Macedonia de Nord şi a înscrierii acestora în Constituţia macedoneană.
Conferința de presă comună după deschiderea oficială a negocierilor de aderare (video în limba engleză)
Situația extinderii UE în estul și sudul Europei
Odată ce Bulgaria a dat undă verde, cele 27 state membre ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.
De menționat că drumul celor două state către UE poate dura mai mulţi ani şi statele membre UE încă pot bloca acest proces. Aceasta nu ar fi o excepție, având în vedere că Muntenegru a început negocierile în 2012, iar Serbia în 2014, în timp ce Turcia a primit statutul de candidat oficial la aderare, dar negocierile sunt practic îngheţate.
În schimb, Republica Moldova şi Ucraina au primit de curând statutul de candidat oficial la aderare, în timp ce Georgia mai are de așteptat pentru același statut.