BCE va armoniza condițiile în care băncile oferă criptoactive
Banca Centrală Europeană cere băncilor să aibă expertiză în domeniul sectorul criptomonedelor pentru a putea oferi astfel de active
Lica Manolache, 18.08.2022, 12:41
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat miercuri că va armoniza modul în care băncile oferă criptoactive pentru a se asigura că acestea dispun de suficient capital și expertiză într-un sector pe care unii membri ai Parlamentului European l-au descris ca fiind Vestul Sălbatic, relatează agenția Reuters, citată de Euronews.
Companiile de criptomonede, autorizate în mai multe țări UE
Aceeași sursă reamintește că mai multe companii care tranzacționează criptomonede, printre care Binance și Crypto.com, au fost autorizate în state membre precum Italia, Franța, Spania, Grecia sau Germania, după ce s-au conformat normelor naționale de protecție pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Pasul este premergător normelor de autorizare la nivel de Uniune care vor intra în vigoare cel mai devreme din anul următor.
BCE a precizat că băncile comerciale analizează posibilitatea de a se implica în sectorul cripto, dar normele naționale diferă mult între statele membre.
În Germania, anumite activități în domeniul criptomonedelor fac obiectul unei cerințe de licență bancară și, până în prezent, mai multe bănci au solicitat să fie autorizate să desfășoare aceste activități licențiate. În acest context, BCE ia măsuri pentru a armoniza evaluarea cererilor de acordare a licențelor”, se arată într-un comunicat al instituției bancare.
Totodată, Banca Centrală Europeană va verifica modalitățile prin care o bancă poate identifica și evalua riscurile generate de criptoactive și dacă membrii consiliului de administrație și personalul IT au o experiență solidă” în acest sector.
1 din 10 europeni din zona euro a investit în active cripto
Nu mai departe de luna mai, președinta BCE, Christine Lagarde, declarară că criptomonedele sunt lipsite de valoare. “Am spus tot timpul că activele sunt active foarte speculative și riscante Evaluarea mea foarte umilă este că nu valorează nimic, nu este susținut de nimic, nu există niciun activ de bază care să acționeze ca o ancoră de securitate”, a spus șefa BCE într-un moment de puternic declin al pieței cripto.
Tot în luna mai, BCE a publicat rezultatele unui sondaj efectuat în șase sintre cele mai puternice economii din zona euro: Țările de Jos, Spania, Italia, Belgia, Franța și Germania. Circa 10% dintre respondenți au declarat că dețin criptomonede. Din totalul acestora, doar 6% au spus că dețin criptoactive în valoare de peste 30.000 de euro, îm timp ce 37% au declarat că au investit sub 1.000 de euro în astfel de monede. În toate cele șase state, cei mai mulți investitori în criptomonede veneau din cincimea de populație cu cele mai mari venituri. Sondajul a fost inclus într-un raport publicat de BCE în aceeași zi cu privire la adoptarea tot mai mare a activelor cripto, în ciuda factorilor lor de risc.
Mai trebuie menționat că, la finalul lunii iunie, Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu cu privire la propunerea de actualizare a normelor privind informațiile care însoțesc transferurile de fonduri prin extinderea domeniului de aplicare a acestor norme la transferurile de criptomonede.