Europenii își declară sprijinul pentru cultură și artiști
Europenii sprijină schimburile culturale, libertatea artistică, dar sunt îngrijorați de impactul inteligenței artificiale (AI) asupra veniturilor obținute de artiști, arată un sondaj Eurobarometru. Sprijinul pentru cultură este vizibil mai mic în rândul românilor.

Lica Manolache, 09.05.2025, 15:33
Cetățenii europeni sprijină în larga majoritate schimburile culturale, libertatea artistică, dar își arată temerea față de impactul inteligenței artificiale generate asupra locurilor de muncă și veniturilor obținute de artiști, arată un sondaj Eurobaormetru special, publicat joi de către Comisia Europeană.
Astfel, 87% dintre cei chestionați consideră că cultura și schimburile culturale ar trebui să ocupe un loc foarte important în UE, astfel încât cetățenii să se simtă mai europeni. Un procent aproape identic (86%) spun că patrimoniul cultural este important pentru Europa, ceea ce arată că europenii apreciază cultura nu numai în viața actuală, ci și ca parte a trecutului. Totodată, aceștia sunt de acord că cultura și artele sunt importante pentru bunăstarea și dezvoltarea economică.
Sondajul mai arată că 88% dintre europeni susțin libertatea artistică, în timp ce 77% cred că artiștii își pot exprima liber ideile și opiniile fără teama de cenzură sau represalii din partea guvernului lor. Totodată, aproape jumătate dintre europeni (49%) au declarat că au participat la activități artistice în ultimele 12 luni, o creștere de 12 puncte procentuale față de 2013 (37%). Numai 18% dintre români au participat la astfel de activități.
Avansul inteligenței artificiale ridică anumite temeri privind artele. Astfel, 73% dintre cei chestionați sunt îngrijorați de faptul că dezvoltarea AI generative ar putea avea un impact asupra ocupării forței de muncă sau asupra veniturilor artiștilor. Doar 48% dintre respondenți spun că ar putea face diferența între o operă de artă creată cu AI și una realizată de un om.
În ceea ce privește veniturile artiștilor, doar 51% dintre europeni afirmă că artiștii din țara lor primesc, în general, o remunerație echitabilă și adecvată pentru munca lor.
Datele din România mai arată că 61% dintre intervievați consideră cultura importantă pentru ei, personal, cu mult sub media UE de 79%. De asemenea, 78% dintre români consideră că artele și cultura sunt importante pentru bunăstarea și economia zonei în care locuiesc, față de 86% dintre europeni.
Intervievații au fost puși să aleagă trei variante de răspuns ca domenii sau activități care contribuie la crearea unui sentiment al comunității. La nivelul Uniunii, 29% au numit cultura, față de numai 20% dintre români. Doar 15% dintre respondenții din țara noastră au ales valorile (26% media UE) și 15% au numit istoria (24% media UE). Economia (18% în România și 22% în UE) și sportul (11% în România și 19% în UE) au fost următoarele cele mai întâlnite variante de răspuns.
Rezultatele acestui Eurobarometru special vor contribui la pregătirea Busolei culturale pentru Europa, viitorul cadru strategic al Comisiei pentru politica culturală a UE, care este așteptat încă în 2025, se arată în comunicatul Comisiei Europene.