Internet de mare viteză în România, interes scăzut pentru știrile online
România se numără printre statele UE cu cele mai multe gospodării cu internet de mare viteză, dar are cea mai mică pondere a utilizatorilor care citesc știri online.
Lica Manolache, 25.08.2022, 20:52
Aproape nouă din zece persoane din Uniunea Europeană (89%), cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 de ani, au folosit internetul anul trecut în special pentru citirea știrilor online, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
În rândul celor 17 state membre, România înregistrează cea mai scăzută pondere. Doar 59% dintre utilizatorii de internet din țara noastră folosesc internetul pentru știrile online. La coada clasamentului se mai află Germania (62%), Franța (63%), Italia (64%) şi Belgia (67%). De cealaltă parte, cea mai ridicată pondere a utilizatorilor de internet care citesc ştiri online se înregistrează în Finlanda (93%), Lituania şi Cehia (ambele cu 92%).
Crește interesul pentru publicațiile online
Tot în 2021, aproape trei sferturi dintre utilizatorii de internet din UE (72%) au accesat site-uri de reviste, ziare şi știri online, ceea ce înseamnă o creştere de două puncte procentuale față de anul 2016. În cei cinci ani, folosirea internetului pentru citirea știrilor online a crescut cu peste trei puncte procentuale în rândul femeilor (71% în 2021) şi cu două puncte procentuale în rândul bărbaților (74% în 2021).Totodată, a crescut interesul pentru publicații online în mediul marile orașe, dar și în mediul rural.
Pe categorii de vârstă, europenii cu vârste cuprinse între 25 și 54 de ani au fost cei mai interesați de citirea revistelor, ziarelor şi a știrilor online (75%), urmați de cei cu vârste cuprinse între 55 și 74 ani (68%).
Malta are doar internet de mare viteză pentru întreaga populație
Tot Eurostat a publicat date privind accesul la internet de mare vizteză. În medie, 70% dintre gospodăriile din Uniunea Europeană au beneficiat de internet de mare viteză, o creștere importantă față de anul 2013, când ponderea era de numai 16%.
În 2021, Malta a înregistrat o acoperire de 100% urmată de Luxemburg (96%), Danemarca (95%), Spania (94%), Letonia (90,7%), Ţările de Jos (90,6%), Portugalia (90,5%), Irlanda (88,7%). Cele șapte state sunt urmate de România unde 87,1% dintre gospodării au beneficiat de internet de mare viteză. Cea mai mică pondere din UE se înregistrează Grecia (20%), urmată de Cipru (41%) şi Italia (44%).
Tot anul trecut, Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru pentru componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital). Prin acest program statele mebre au la dispozție o finanţare de peste un miliard de euro pentru îmbunătăţirea infrastructurilor de conectivitate digitală ale Europei.
Prin stimularea investiţiilor publice şi private, MIE Digital va contribui la implementarea unor proiecte de conectivitate de interes comun pentru UE şi la instalarea unei infrastructuri de înaltă performanță sigure, securizate şi durabile, inclusiv a reţelelor la nivel de gigabit şi 5G în întreaga UE. Aceasta înseamnă că toate gospodăriile din spațiul comunitar vor dispune de conectivitate la nivel de gigabit şi toate zonele populate vor fi acoperite de tehnologia 5G până în 2030.