Rata mortalității în urma accidentelor rutiere în UE
România continuă să aibă cea mai mare rată a deceselor în urma accidentelor rutiere din Uniunea Europeană.

Lica Manolache, 30.04.2025, 10:24
Eurostat a publicat, marți, date potrivit cărora 20.380 de persoane și-au pierdut viața în urma accidentelor rutiere din UE. În medie, au fost 46 victime ale traficului rutier la un milion de locuitori în UE. iar mai ridicată rată a deceselor în România și Bulgaria (ambele cu 81 de decese la un milion de locuitori).
Luna trecută, însă, Comisia Europeană (CE) a prezentat date pentru anul 2024 care arată că numărul deceselor în urma accidentelor rutiere a fost de 19.800 de persoane, o scădere de 3 puncte procentuale față de anul precedent. În continuare, România a avut cea mai mare rată a mortalității, cu 77 decese la un milion de locuitor, urmată înde aproape de Bulagaria (74 de decese / 1 milion de locuitori). De cealaltă parte, statele cu cea mai crescută siguranță rutieră au fost Suedia (20 de decese / 1 milion de locuitori), Malta (21 de decese / 1 milion de locuitori) și Danemarca (24 de decese / 1 milion de locuitori).
Cu toate că România are cea mai ridicată rată a mortalității, țara noastră a reușit să reducă semnificativ numărul de persoane decedate în urma accidentelor rutiere. Acesta a scăzut cu 4% față de 2023 și cu 21% față de 2019. Lituania și Polonia (ambele cu o scădere de 35%), Slovenia și Estonia (scădere de 33%), Belgia (declin de 32%), Danemarca (27%), Malta (25%), Bulgaria (24%) și Irlanda (23%) sunt țările UE care au înregistrat o scădere și mai mare a ratei accidentelor mortale în perioada 2019-2024.
Conform Comisiei Europene, drumurile rurale continuă să fie cele mai periculoase, cu mai bine de jumătate din totalul deceselor rutiere (52%). Bărbații sunt implicați în majoritatea acestor accidente fatale (77%), iar categoriile de vârstă cele mai vulnerabile sunt tinerii între 18 și 24 de ani, alături de persoanele peste 65 de ani.
Din perspectiva tipurilor de participanți la trafic, cele mai multe victime sunt ocupanți ai autovehiculelor, urmați de motocicliști (20%), pietoni (18%) și bicicliști (10%). În mediul urban, utilizatorii vulnerabili ai drumurilor — pietoni, bicicliști și motocicliști — reprezintă aproape 70% din totalul deceselor, ceea ce evidențiază necesitatea stringentă de a adopta măsuri mai eficiente pentru protejarea acestora CE.
Cu toate că numărul deceselor cauzate de accidente rutiere a înregistrat o scădere mai mare în 2024 față de anul precedent, ritmul general de reducere rămâne prea lent, iar cele mai multe state membre nu se află pe traiectoria necesară pentru a atinge obiectivul UE de înjumătățire a numărului de victime până în 2030, mai subliniază Comisia.
Pentru a consolida eforturile în domeniul siguranței rutiere, Comisia Europeană a prezentat, în urmă cu doi ani, un pachet de propuneri care include actualizarea cerințelor privind permisele de conducere și măsuri pentru întărirea aplicării transfrontaliere a legislației. În completare, este prevăzută adoptarea unei noi reglementări privind inspecțiile tehnice auto, cu scopul de a reduce numărul vehiculelor nesigure de pe drumurile europene.