Sondaj privind alegerile europarlamentare și democrația în UE
Mai bine de jumătate dintre cetățenii europeni se declară interesați de alegerile pentru Parlamentul European, cu un an înainte de scrutinul electoral.
Lica Manolache, 06.06.2023, 20:24
Alegerile europarlamentare sunt de interes pentru 56% dintre cetățenii europeni şi 61% dintre români potrivit sondajului Eurobarometru prezentat la Bruxelles, de Parlamentul European în parteneriat cu European Newsroom. Totodată, două treimi dintre respondenții din UE (67%) declară că probabil ar vota dacă alegerile europene ar avea loc săptămâna viitoare, un procent mult mai bun față de același sondaj Eurobarometru realizat în 2018, tot cu un an înainte de alegeri, când numai 58% dintre cei intervievați și-au exprimat dorința de a vota.
Eurobarometrul arată că și numărul românilor care ar merge la cabinele de vot ar fi mai mare dacă alegerile pentru Parlamentul European (PE) s-ar organiza peste o săptămână. Astfel, 64% dintre respondenții din țara noastră au spus că ar vota, cu patru puncte procentuale mai mult față de ce arăta sondajul din urmă cu cinci ani.
Majoritatea europenilor consideră că acțiunile UE au efect asupra vieții de zi cu zi
Sondajul a luat și pulsul cetățenilor din cele 27 de state membre cu privire la valorile pe care PE le poate apăra. Astfel, 37% dintre europeni au indicat democrația ca cea mai importantă valoare în sarcina forului legislativ european (24% dintre respondenții români au avut același răspuns). Libertatea de circulație a fost indicată de 27% dintre români și numai 15% la nivelul Uniunii, diferență ce poate fi justificată prin faptul că România nu a primit unda verde pentru intrarea în Spațiul Schengen la finele anului trecut. Diferențe de opțiuni s-au mai înregistrat și pentru răspunsurile
“Respectarea identităților naționale, culturilor și tradițiilor în statele membre ale UE (17% UE27 față de 23% România) sau “Libertatea religiei și convingerilor (8% UE27 și 16% România).
Ca subiecte pe care europenii și le doresc să fie abordate cu prioritate de legislativul european, prima opțiune pentru cetățenii UE este lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (38% UE 27 și 29% România), urmată de sănătatea publică (33% UE27 și 36% România). Sprijinul pentru economie și crearea de noi locuri de muncă a fost, însă, prima opțiune pentru respondenții din țara noastră (40%).
O treime dintre români dezaprobă sprijinul european acordat Ucrainei
Modul în care funcţionează democraţia în Uniunea Europeană satisface 54% dintre cetăţenii europeni şi pe 52% dintre cei români, mai arată sondajul Eurobarometru. Întrebați cât de mulțumiți sau nemulțumiți sunt de unele aspecte ale democrației, 70% dintre europeni se declară mulțumiți de libertatea de exprimare (62% în România). Tot 70% dintre respondenții europeni sunt mulțumiți de alegerile libere și echitabile, față de numai 54% dintre cei chestionați în România. Cele mai mari nemulțumiri au fost manifestate la opțiunea de răspuns “Partidele politice iau în considerare interesele persoanelor ca dvs. unde 63% dintre români și 52 dintre europeni au dezaprobat. Respondenții se declară nesatisfăcuți și de lupta împotriva corupției (60% UE27 și 57% România).
În ceea ce privește situația finaniară, jumătate dintre respondenţii europeni (50%) au constata că nivelul lor de trai a scăzut şi se aşteaptă ca acest lucru să continue în anul următor, cu trei puncte procentuale mai puțin în țara noastră (47%). Răspunsul autorităților față de scăderea nivelului de trai nemulțumește 65% dintre respondenţii europeni şi 69% dintre românii intervievaţi. Totodată, 57% dintre europeni şi 60% dintre cei români nu sunt mulţumiţi nici de ceea ce a făcut Uniunea Europeană pentru a remedia situaţia.