Summit UE-China, la aniversarea a 50 de ani de relații diplomatice
O relație comercială mai echilibrată și atingerea obiectivelor legate de schimbările climatice au fost principalele priorități ale liderilor europeni cu ocazia celui de-al 25-lea summit UE-China.

Lica Manolache, 25.07.2025, 12:42
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și Președintele Consiliului European, António Costa, au avut întâlniri cu președintele Chinei, Xi Jinping, precum și cu premierul Li Qiang cu ocazia celui de-al 25-lea summit UE-China, cel care a marcat și aniversarea a 50 de ani de relații diplomatice între cele două entități. În cadrul discuțiilor, liderii europeni au subliniat că Uniunea Europeană dorește să aprofundeze relația cu China, inclusiv printr-o colaborare comercială mai echilibrată și reciproc avantajoasă, bazată pe echitate și reciprocitate. De asemenea, cele două părți au convenit asupra unei declarații de presă comune privind schimbările climatice.
„Marcăm 50 de ani de relații diplomatice între China și Uniunea Europeană. În acest timp, cooperarea noastră s-a adâncit și s-a extins considerabil. Atât Europa, cât și China au trecut prin transformări majore. Noi, europenii, am construit Uniunea Europeană și o piață unică de aproximativ 450 de milioane de oameni. China a devenit o putere manufacturieră și tehnologică, iar 800 de milioane de persoane au ieșit din sărăcie, o transformare care a impresionat și inspirat întreaga planetă”, a declarat cu această ocazie Ursula von der Leyen.
Totodată, șefa Executivului european a subliniat că Uniunea Europeană reprezintă cel mai important partener comercial al Chinei, iar China ocupă locul al treilea în topul partenerilor comerciali ai Uniunii Europene. Volumul schimburilor bilaterale de bunuri depășește 2 miliarde de euro zilnic.
Uniunea Europeană și China însumează împreună aproape 30% din comerțul global cu bunuri și servicii și generează peste o treime din PIB-ul mondial. Cu toate acestea, deficitul comercial al UE în relația cu China a ajuns anul trecut la 305 miliarde de euro.
De altfel, acest dezechilibru comercial, temerile de inundare a pieței europene cu produse chinezești ieftine și automobile electrice subvenționate, precum și relația apropiată dintre Beijing și Moscova – pe fondul invaziei rusești în Ucraina – sunt câteva dintre îngrijorările liderilor europeni.
Referitor la schimbările climatice și protecția mediului, Ursula von der Leyen a evidențiat faptul că Uniunea Europeană și China împărtășesc o agendă pozitivă comună, precum și angajamente solide față de Acordul de la Paris și implementarea sa integrală, anunțând că cele două părți vor colabora pentru succesul COP30, care va avea loc în luna noiembrie, la Belem, în Brazilia.
„Domnule președinte Xi, următorii 50 de ani ai relației noastre încă urmează să fie scriși. Avem acum ocazia de a reechilibra această relație în beneficiul cetățenilor din China și din Europa”, a mai adăugat șefa Comisiei.
La rândul său, președintele chinez Xi Jinping le-a transmis liderilor europeni că Beijingul și Bruxellesul trebuie să consolideze încrederea reciprocă, „Cu cât situația internațională este mai gravă și mai complexă, cu atât China și UE trebuie să intensifice comunicarea, să consolideze încrederea reciprocă și să aprofundeze cooperarea”, a declarat acesta în cadrul summitului de la Beijing.
Sursa infografice: Consiliul European