Un număr mai mare de companii europene desfășoară ședințe online
Mai bine de jumătate dintre companiile din UE au utilizat la ședințele online anul trecut. România se situează mult sub media UE.
Lica Manolache, 16.05.2025, 12:18
52,9% dintre întreprinderile din UE cu 10 sau mai mulți angajați au desfășurat ședințe de la distanță prin intermediul internetului în 2024, arată datele publicate miercuri de Eurostat. Aceasta arată o creștere de aproape 3 puncte procentuale față de anul 2022 și indică faptul că schimbările implementate în timpul pandemiei de COVID-19 ar putea deveni permanente.
Procentul companiilor care au utilizat această metodă de comunicare variază mult în rândul celor 27 de state membre. Astfel, cele mai mari ponderi s-au înregistrat în rândul țărilor din nordul Europei: Finlanda (84,5% dintre întreprinderi), Suedia (79,1%) și Danemarca (78,5%) și Belgia (70,1%). România se află printre țările cu cele mai scăzute procente cu o pondere de 34,9%. În spatele țării noastre s-au situat Bulgaria (32,4%), Ungaria (33,5%) și Letonia (34,0%).
Proporția companiilor care au desfăurat ședințe de la distanță în statele UE / Sursa: Eurostat
Datele statistice privind accesul de la distanță au ca scop evaluarea gradului de pregătire tehnologică al întreprinderilor pentru a le permite angajaților să acceseze de la distanță trei tipuri de resurse ale companiei: sistemul de e-mail, documentele și aplicațiile sau software-ul utilizat în activitatea companiei, se menționează în comunicatul Eurostat.
Astfel, anul trecut 60,2% dintre întreprinderile cu cel puțin 10 angajați ofereau acces la distanță pentru toate cele trei tipuri de resurse.
Împărțite pe dimensiunea întreprinderii, 91,9% dintre întreprinderile mari (cu 250 sau mai mulți angajați) ofereau toate cele trei tipuri de acces la distanță angajaților lor, în timp ce același lucru era valabil pentru 78,2% dintre întreprinderile mijlocii (între 50 și 249 de angajați) și 56,0% dintre întreprinderile mici (între 10 și 49 de angajați).
Întreprinderile mari domină detașat capitolul accesului la distanță, punând la dispoziția angajaților, în proporție covârșitoare, toate resursele digitale esențiale. Astfel, aproape 98% dintre acestea permit accesul la sistemul de e-mail, în timp ce peste 94% oferă acces la documentele companiei – de la fișiere și foi de calcul, până la prezentări și grafice. Totodată, 93,1% asigură accesul de la distanță la aplicații și software-uri de afaceri, precum sisteme de contabilitate, vânzări, comenzi sau managementul relației cu clienții (CRM).
În rândul întreprinderilor mijlocii, nivelul de digitalizare este de asemenea ridicat: peste 92% permit accesul la e-mail, aproape 84% la documente, iar 82% la aplicațiile de business.
Proporția este ceva mai mică în rândul întreprinderilor mici. Astfel, 78,5% dintre acestea permiteau accesul la e-mail, 65,5% la documente și 61,8% la aplicațiile sau software-ul companiei. Cu toate acestea, companiile mici înregistrat au o creștere a accesului la aceste resurse de 4,6% față de anul 2022, mai mare decât avansul rpaottat de companiile mari și mijlocii.