Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei

Castelul Corvinilor este monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei. Situată în vestul României, construcția impunătoare este una dintre principalele atracții turistice din zonă.

ok-foto-castelul-corvinilor-foto-daniel-onea
ok-foto-castelul-corvinilor-foto-daniel-onea

, 09.05.2024, 11:22

Castelul Corvinilor este monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei. Situată în vestul României, construcția impunătoare este una dintre principalele atracții turistice din zonă.

De-a lungul timpului, Castelul Corvinilor a intrat în mai multe topuri de pe mapamond: unul dintre cele mai frumoase castele din lume, dar, în același timp, și unul dintre cele mai înspăimântătoare. Astfel, monumentul din Hunedoara are diferite fațete care, evident, așteaptă să fie descoperite de către vizitatori, spune Sorin Tincu, director al Muzeului Castelul Corvinilor.

 

„În ceea ce privește istoria castelului, aceasta începe în secolul al XIV-lea, în strânsă legătură cu metalurgia fierului, metal care a definit existența acestei localități de-a lungul întregii sale istorii. De altfel, numele german al Hunedoarei este Eisenmarkt sau Târgul Fierului. Așadar, în secolul al XIV-alea, pe actualul amplasament al castelului, se găsea o mică fortificație cu un singur turn de apărare, având o formă triunghiulară, fortificație pusă în directă conexiune cu exploatarea fierului în zona Hunedoarei, dar și cu existența unui nobil care, până la urmă, deținea domeniul Hunedoarei. Această cetate a fost dăruită în anul 1409 de către regele Sigismund de Luxemburg unui nobil român pe nume Voicu, ca urmare a meritelor arătate de acesta în slujba regelui Ungariei Sigismund de Luxemburg.”

 

Momentan, nu există informații care să ateste o fază de construcție a ceea ce numim astăzi Castelul Corvinilor, pe care să i-o atribuim lui Voicu. Cert este că fiul lui, pe nume Ioan de Hunedoara, este cel care demarează construcția a ceea ce astăzi numim Castelul Corvinilor, continuă Sorin Tincu.

„Această construcție a împărțit-o în două faze. Într-o primă fază de construcție, Ioan de Hunedoara a extins fortificația cu șapte turnuri noi de apărare. Ineditul în arhitectura militară transilvăneană este reprezentat de turnurile circulare. Aceste turnuri, o normalitate în Europa secolului al XV-lea, iată că în Transilvania se pare că pătrund odată cu construcția Castelul Corvinilor și cu perioada în care a trăit Ioan de Hunedoara. După moartea lui Ioan de Hunedoara, construcțiile sunt continuate de fiul cel mai mic al acestuia, Mathias Corvin, care construiește una dintre cele mai timpurii manifestări ale renașterii din Transilvania. Este vorba de corpul denumit Logia Mattia. Al treilea și ultimul mare constructor al castelului, îl regăsim în secolul al XVII-lea, în persoana principiului Transilvaniei, Gabriel Bethlen, care construiește o serie de corpuri de clădire atât militare cât și civile.”

 

Traseul de vizitare, spune Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor, conduce vizitatorul prima dată în Curtea Husarilor. Ca să ajungem aici, trebuie traversat pârâul Zlaști. TRACK „Trecerea acestui pârâu se realizează pe un pod care, în trecut, avea un segment mobil. În caz de pericol, acesta se ridica. Traseul continuă spre turnul nou de poartă. Aici, se găsește și latura întunecată a castelului, fiind amplasate în stânga și în dreapta acestuia închisoarea, dar și bastionul de tortură. Informațiile istorice menționează și existența unui Stâlp al Infamiei în acest sector. De aici, vizitatorul este condus la parterul Logiei Mattia, unde ia contact cu o descriere generală a castelului, după care se intră în bucătăria garnizoanei, iar de aici pe o terasă de apărare a podului, de unde ni se deschide o priveliște generoasă asupra Curții Husarilor, dar și asupra împrejurimilor castelului.”

 

După vizitarea acestor încăperi, vizitatorul coboară pe scară în curtea interioară a castelului, de unde ajunge în Sala Cavalerilor, poate una dintre cele mai reprezentative încăperi ale Castelului Corvinilor, recent restaurată. Apoi, va cunoaște una dintre legendele castelului.

„După Sala Cavalerilor, vizitatorul castelului ajunge la fântâna monumentului, cu o legendă foarte cunoscută. Aceasta povestește construcția acestei fântâni de către trei prizonieri turci care au lucrat timp de 15 ani săpând în calcar dolomitic pentru a atinge pânza freatică. Însă, la finalizarea lucrării nu li s-a îndeplinit ultima dorință, aceea cea de a fi eliberați, ci au fost executați. Unul dintre ei a scris pe zidurile castelului, precum spune legenda, „Apă ai, inimă nu ai.” De la fântână, vizitatorul poate vizita lapidarul gotic, unde pot fi admirate o serie de componente gotice înlăturate de pe zidurile castelului în tipul restaurărilor din secolul al XIX-lea și secolul XX, iar, mai departe, se ajunge pe așa numita Terasă de Artilerie sau Bastion al Munițiilor, o altă construcție de secol XVII, dar și la Groapa Urșilor. Aceasta e o curte mărginașă a castelului, cu o legendă sângeroasă care ne spune că aici erau ținuți urșii, iar prizonieri aduși în castel erau aruncați înăuntru pentru a deveni hrana acestora.”

 

Pe parcursul anului, mai ales în sezonul cald, vizitele la castel sunt animate de evenimente pline de culoare și de sunet. În 2024, calendarul evenimentelor este bogat, după cum aflăm de la Sorin Tincu, directorul Muzeului Castelul Corvinilor.

„O să fac abstracție de evenimentele mai mici, vernisaje lunare de artă sau vernisaje de expoziții itinerante care sunt și ele foarte dese, punând accent pe manifestările de mare amploare cum sunt cele din lunile mai, iunie și august. Este vorba de Târgul European al Castelelor, pentru care deja ne pregătim. Este vorba de Noaptea Muzeelor, care va avea loc în 18 mai, un eveniment care adună în Curtea Husarilor peste 15.000, uneori, chiar peste 20.000 de vizitatori. Un eveniment de asemenea important este Festivalul Medieval care are loc la sfârșitul lunii august, în care ne este reamintită personalitatea celui care a fost Ioan de Hunedoara. Mai avem și o serie de evenimente mai mici, cum ar fi Medieval Robotics Day, în care elevi pasionați de robotică, dar și de istorie, se întâlnesc în Castelul Corvinilor într-o adevărată competiție medievală-modernă. Sfârșitul de an îl întâmpinăm cu un concert de colinde organizat în capela castelului.”

Peste 20 de spații din Castelul Corvinilor din Hunedoara au fost renovate printr-un proiect european în valoare de aproximativ cinci milioane de euro. Anul trecut, monumentul a fost vizitat de aproximativ 400.000 de persoane.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 09.05.2024

 

Foto: Iulia Opran/RRI
Radio Tour joi, 16 mai 2024

Bucureștiul, la pas

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459. Cu o istorie bogată, capitala României se prezintă azi ca un punct de...

Bucureștiul, la pas
Ouă încondeiate din Ciocănești (sursa foto: visitingbucovina.ro)
Radio Tour joi, 02 mai 2024

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina

Există două zone în care această sărbătoare adună cei mai mulți turiști: Bucovina și Maramureș. Pensiunile s-au pregătit deja cu programe...

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina
Manastirea Hurezi (Horezu) / Foto: Agerpres
Radio Tour joi, 25 aprilie 2024

Vâlcea turistică

Cu stațiuni balneoclimaterice de top, județul Vâlcea este o destinație potrivită pentru orice anotimp. Într-un peisaj deosebit, cu dealuri...

Vâlcea turistică
Braşov (foto RRI)
Radio Tour joi, 18 aprilie 2024

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei

Este un produs turistic dezvoltat la nivel național, din inițiativa Muzeului de Etnografie Brașov, a Primăriei Rășinari din județul Sibiu și...

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei
Radio Tour joi, 11 aprilie 2024

Harghita, județul prietenos cu familiile

Altă experiență inedită, pentru toată familia, este vizita la una dintre stâne. Însă puteți alege și o excursie în rezervația botanică...

Harghita, județul prietenos cu familiile
Radio Tour joi, 04 aprilie 2024

Alba, tărâmul experiențelor, al gustului autentic și al patrimoniului

În centrul României, în județul Alba, găsim atracții și produse turistice deosebite. Alba este un județ al diversității. Este un tărâm al...

Alba, tărâmul experiențelor, al gustului autentic și al patrimoniului
Radio Tour joi, 28 martie 2024

Băile Herculane, comori secrete

Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, atestată în jurul anului 150. Situată în sud-vestul României,...

Băile Herculane, comori secrete
Radio Tour joi, 21 martie 2024

Vacanță în județul Timiș

Timiș este un județ multicultural și un exemplu de conviețuire al etniilor. Prezența acestora se observă atât prin arhitectura clădirilor,...

Vacanță în județul Timiș

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company