Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Harghita, județul prietenos cu familiile

În centrul României, în județul Harghita, există un parc pentru mângâierea animalelor. Contactul cu animalele poate avea un caracter terapeutic, iar aici găsiți căprioare, cai islandezi sau iepuri.

Traseu de Via Ferrata (sursa foto: visitharghita.com)
Traseu de Via Ferrata (sursa foto: visitharghita.com)

, 11.04.2024, 12:34

Altă experiență inedită, pentru toată familia, este vizita la una dintre stâne. Însă puteți alege și o excursie în rezervația botanică Tinovul Mohoș. Aici se pot vedea specii rare de plante, cum ar fi cele carnivore. De altfel, anul 2024 a fost declarat anul adrenalinei în județul Harghita. Anul tematic se va concentra pe serviciile turistice care încurajează un stil de viață activ, mișcarea și aventura. Puteți explora județul Harghita călare, puteți încerca șase piste de bob, puteți face un zbor cu parapanta sau cu balonul cu aer cald. Puteți escalada munți sau explora lumea peșterilor, acestea fiind doar câteva exemple din nenumăratele oportunități care vă așteaptă!

Accesând visitharghita.com, site-ul dezvoltat de Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita, veți găsi multe topuri ale atracțiilor și activităților de vacanță. Iar multe dintre acestea, spune Zsolt Mezey, manager de proiect, sunt destinate familiilor.

 

„Prima mea propunere este destinația Ținutul Sării. Aici avem multe activități experimentale care au scopul de a prezenta în detalii meșteșugurile prin implicarea personală a vizitatorului: „a cunoaște prin a face”. Experiența este de neuitat deoarece, asistați de un profesionist, deveniți ucenic și prindeți din tainele meșteșugului. Capodopera executată cu mâinile proprii o duceți acasă ca amintire. Activitățile experimentale de olărit, de a găti faimosul kürtőskalacs sau de șlefuire a bijuteriilor din aragonitul de Corund, toate vor fi de neuitat. Mai multe detalii găsiți pe aplicația sau pe pagina noastră Visit Harghita.”

 

O experiență care devine tot mai populară este Via Ferrata. Denumirea provine din Italia, din Dolomiți, și, inițial, era o infrastructură a soldaților în războaiele mondiale, am aflat de la Zsolt Mezey, manager de proiect la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita.

„În destinația turistică Gheorgheni-Lacu Roșu, există un singur traseu de via ferrata cu denumirea „Wild Ferenc” și este pe peretele sud-vestic al Muntelui Suhardul Mic. Aceasta traseu are o lungime de 200 de metri și o diferență de nivel de 170 de metri. Un alt traseu se găsește în Cheile Șugăului, pe peretele Muntelui Munticelu, denumită Astragalus. Acesta se găsește în rezervația naturală Cheile Șugăului. Munticelu are o lungime totală de 700 de metri, are cinci trasee, cu o denivelare de 285 de metri a traseului principal. Cred că cel mai frumos dintre toate se găsește în comuna Corbu. S-a realizat un traseu de via ferrata numit Falco Tinnunculus (Piatra Șoimilor), cu o lungime aproximativă de 150 de metri, care cuprinde atât un pod suspendat de 15 metri lungime, cât și o porțiune verticală dotată cu scări de aproximativ 15 metri lungime. Acest program este disponibil în perioada cuprinsă între aprilie și noiembrie, dar depinde mult de condițiile meteorologice.”

 

Următoarea destinație pe lista noastră este rezervația botanică Tinovul Mohoș. Turul de oră este foarte interesant pentru copii.

„Are loc într-un habitat reminiscență al epocii glaciare, unde pot fi văzute plante carnivore și alte specii de plante rare. Multe specii din Tinov au supraviețuit din epoca glaciară. Turul se desfășoară pe pontoane și pășitoare, în condiții de siguranță, cu un însoțitor amabil și bine informat.

Tot acolo propun o plimbare cu barca. Este o activitate agreată de familii la Lacul Sfânta Ana. Bărcile sunt potrivite pentru familii de 3-4 persoane, iar vestele de siguranță sunt disponibile și în mărimi pentru copii.

O altă experiență family friendly este cea de bob care oferă peisaje, clipe, momente neuitate. La ora actuală, avem o pistă de vară în Borsec. Are o lungime de aproape 1.500 de metri. Urcarea la vârfuri pistei se face cu teleschiul existent și este deschisă în perioadă dintre sezoanele de primăvară-toamnă. Pista de bob din Toplița este cea mai lungă pistă de bob din România. Are o lungime de 1.800 de metri, la care se mai adăugă și curbele. Cea mai mare parte a pistei coboară prin pădure, sania ajungând până la viteza de 40 de kilometri la oră și există și o secțiune de urcare lentă. Circuitul urcare-coborâre durează aproximativ opt minute. Copiii cu vârsta cuprinse între trei și opt ani pot participa doar însoțiți de un adult. E permis accesul la 2 persoane într-o sanie, cu condiția să nu depășească 150 de kilograme împreună.”

 

Cea mai veche pistă de bob se află în comuna Lunca de Sus și a devenit, într-un timp foarte scurt, o atracție pentru turiștii care vizitează zona sau pentru iubitorii de adrenalină care vin special aici pentru a trăi această senzație. Pe lângă adrenalina de care au parte, turiștii se pot bucura de un peisaj deosebit, pe care mulți îl compară cu cel văzut în Austria sau în Elveția.

           

Pe de altă parte, o plimbare cu mountain kartul se poate dovedi la fel de interesantă, spune Zsolt Mezey manager de proiect la Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Harghita.

„Este un mijloc nou dezvoltat și amuzant care ne oferă posibilitatea să ne dăm cu cartul pe parcursul întregului an. Scaunul ergonomic face posibil să ne putem concentra doar asupra plăcerii vitezei. Cartul cu trei roți este un mijloc de transport de înaltă calitate și siguranță, care este perfect pentru familii, grupuri de prieteni și programe de teambuilding. Montain kartul este o aventură nouă și unică nu numai pentru România, ci și pentru întreaga Europă. Aici, programul durează aproximativ o oră și jumătate și sunt două piste superbe, una e la Harghita Mădăraș, iar cealaltă  lângă munții din vecinătatea orașului Băile Tușnad. O coborâre este de 3-3,5 kilometri. Toți participanții, în mod normal, sunt pregătiți și informați și primesc căști. Un specialist este prezent la coborâre. Pe de altă parte, cel mai cel mai nou mountain kart se găsește la Vărșag. Ei au sloganul „Noi te ducem sus cu telescaunul, tu trebuie doar să te bucuri de viteză de câte ori dorești.”

           

La final, vă puteți opri la stână. Aici veți descoperi obiceiurile, tradițiile și activitățile specifice. Veți gusta din produse bio și vă veți bucura de peisajele mirifice și de munții care vă înconjoară. Masa va fi copioasă, compusă la alegere, din următoarele: platou tradițional, bulz, tocană ardelenească, topcit ardelenesc sau balmoș. Veți avea acces la ciubăr, grătar și veți putea gusta și din păstrăv sau din friptura pe piatră încinsă.

Pădurea Craiului (sursa foto: padureacraiului.ro)
Radio Tour joi, 23 mai 2024

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare

Cu familia, prietenii sau colegii, pentru relaxare sau aventură, veți găsi că Munții Pădurea Craiului sunt un adevărat refugiu în natură....

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare
Foto: Iulia Opran/RRI
Radio Tour joi, 16 mai 2024

Bucureștiul, la pas

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459. Cu o istorie bogată, capitala României se prezintă azi ca un punct de...

Bucureștiul, la pas
ok-foto-castelul-corvinilor-foto-daniel-onea
Radio Tour joi, 09 mai 2024

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei

Castelul Corvinilor este monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei....

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei
Ouă încondeiate din Ciocănești (sursa foto: visitingbucovina.ro)„
Radio Tour joi, 02 mai 2024

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina

Există două zone în care această sărbătoare adună cei mai mulți turiști: Bucovina și Maramureș. Pensiunile s-au pregătit deja cu programe...

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina
Radio Tour joi, 25 aprilie 2024

Vâlcea turistică

Cu stațiuni balneoclimaterice de top, județul Vâlcea este o destinație potrivită pentru orice anotimp. Într-un peisaj deosebit, cu dealuri...

Vâlcea turistică
Radio Tour joi, 18 aprilie 2024

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei

Este un produs turistic dezvoltat la nivel național, din inițiativa Muzeului de Etnografie Brașov, a Primăriei Rășinari din județul Sibiu și...

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei
Radio Tour joi, 04 aprilie 2024

Alba, tărâmul experiențelor, al gustului autentic și al patrimoniului

În centrul României, în județul Alba, găsim atracții și produse turistice deosebite. Alba este un județ al diversității. Este un tărâm al...

Alba, tărâmul experiențelor, al gustului autentic și al patrimoniului
Radio Tour joi, 28 martie 2024

Băile Herculane, comori secrete

Ajungem azi într-una dintre cele mai vechi stațiuni balneare din Europa, atestată în jurul anului 150. Situată în sud-vestul României,...

Băile Herculane, comori secrete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company