Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Vâlcea turistică

Cu stațiuni balneoclimaterice de top, județul Vâlcea este o destinație potrivită pentru orice anotimp.

Manastirea Hurezi (Horezu) / Foto: Agerpres
Manastirea Hurezi (Horezu) / Foto: Agerpres

, 25.04.2024, 16:00

Cu stațiuni balneoclimaterice de top, județul Vâlcea este o destinație potrivită pentru orice anotimp. Într-un peisaj deosebit, cu dealuri domoale și cu vârfuri muntoase, găsim meșteșugari, mănăstiri vechi, o salină care a fost declarată un adevărat „centru de sănătate”, dar și crame cu programe turistice interesante. De asemenea, există trasee pentru toți iubitorii muntelui.

 

În pragul sărbătorilor de Paște, oferta turistică a orașului și a județului Vâlcea este una diversă pentru cei care doresc să descopere frumusețea acestui frumos ținut, spune Monica Gheorghiu, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

„Pe calea undelor, îi invităm să vină să viziteze muzele din orașul nostru. Dintre acestea, Muzeul Satului din Bujoreni este foarte frumos și ne apropie de obiceiurile și de tradițiile zonei. Este amplasat într-o zonă foarte frumoasă, la poalele pădurii, iar atmosfera este foarte liniștită. Este și foarte aproape de oraș și te duce cu gândul la casa bunicilor. Este un obiectiv turistic extrem de important pentru municipiul Râmnicu Vâlcea, deoarece este în apropiere, iar turiștii pot să se oprească pentru câteva minute ca să retrăiască povestea de odinioară a copilăriei noastre. De asemenea, chiar dacă acum este un pic rece vremea, cred că o plimbare în parcurile din municipiul Râmnicu Vâlcea ar fi de bun augur în perioada sărbătorilor și a minivacanței, de care se pot bucura nu numai turiștii români, ci și cei care sunt veniți acasă, la prieteni, la rude.”

 

Foarte aproape de Râmnicu Vâlcea, se află stațiunea balneoclimaterică Govora. Aici se poate face o aeroterapie unică. Aceasta va crea un confort deosebit celor care vor veni atât pentru tratament, cât și pentru relaxare. Apoi, apele minerale contribuie la ameliorarea și chiar vindecarea astmului bronșic. Din acest punct de vedere stațiunea Băile Govora se situează pe primele locuri în Europa. Și nu este singura stațiune căreia factorii terapeutici i-au creat un renume.

„Vâlcea este ofertantă din punctul acesta de vedere. Avem stațiuni balneoclimaterice și pot să le menționez pe Călimănești-Căciulata, Băile Olănești și Ocnele Mari, care au, de asemenea, o ofertă destul de bună în această perioadă. Turiștii pot să vină să petreacă timp prețios în zonă. Pe lângă plimbările pe care pot să le facă, au acces și la o serie de piscine. Agrementul este foarte căutat nu numai de cei de o anumită vârstă, ci și de tineri.”

 

Vâlcea este cunoscut ca județul cu cele mai multe mănăstiri din România incluse în patrimoniul cultural național. Astfel, turismul monahal este foarte bine dezvoltat, după cum aflăm de la Monica Gheorghiu, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

„E o nișă turistică extrem de căutată și mai ales în perioada aceasta, când știm foarte bine că, pentru români, obiceiurile, tradițiile și sărbătorile sfinte sunt nu numai prilej de a călători, de a petrece vacanța, ci și de a petrece într-un anume fel, de a lua lumină, de a fi aproape de credință. Atunci, evident că aceste puncte de pe harta culturală a României, în primul rând, sunt foarte vizitate în această perioadă. Nu aș putea să fac o recomandare anume, pentru că toate mănăstirile sunt extrem de frumoase și sunt care mai de care mai vizitate. Eu iubesc mănăstirea Hurezi, dacă ar fi să fiu subiectivă, dar cea mai vizitată de la noi din județ este Mănăstirea Cozia. Datorită amplasamentului ei, datorită faptului că este situată în calea drumeților, mai mult decât oricare alta, este foarte vizitată. Stațiunea Călimănești-Căciulata, din apropiere, este, evident, este un pol important turistic pentru județul Vâlcea, deoarece atrage din ce în ce mai mulți turiști.”

 

Horezu este un brand pentru județul Vâlcea, prin ceramica pe care meșterii o realizează. Ceramica de Horezu este inclusă în patrimoniul cultural imaterial UNESCO, iar farfuriile frumos decorate cu motive tradiționale au fost mereu la mare căutare, după cum aflăm de la Monica Gheorghiu, directoarea Centrului Național de Informare și Promovare Turistică Vâlcea.

„Dacă un turist care ajunge într-o anumită zonă dorește să își cumpere un suvenir sau să intre în contact cu meșterii populari, Depresiunea Horezu este piatra de temelie. Horezu este zona de unde a plecat povestea ceramicii de Hurezi. În satul Olari, unde pământul ia formă, poți să întâlnești meșteri pricepuți, care transformă lutul în obiecte de ceramică extrem de căutate de turiști și apreciate în toată lumea. Avem la Vâlcea și ceramica albă, care a pornit de la Vlădești, dintr-un loc la fel de special și foarte aproape de municipiul Râmnicu Vâlcea. Mai trebuie să menționez și un centru de olărit de la Lungești, unde mai avem o familie care mai practică acest frumos meșteșug. Sunt câteva repere pentru cei care doresc să ajungă în zonă și să cumpere un suvenir în vacanță.”

 

Pe de altă parte, în județul Vâlcea, există două rute turistice certificate, continuă Monica Gheorghiu. „Este vorba de o rută a vinului care cuprinde toate cramele din sudul județului, cu vizita obiectivelor turistice din zona respectivă, inclusiv Salina Ocnele Mari. De asemenea, avem o rută culturală certificată, care se finalizează la Vaideeni. Este vorba de Depresiunea Horezu. Aceasta prezintă turiștilor firul de borangic. În Vâlcea, există un laborator unde încă se păstrează vie taina creșterii viermilor de mătase și a prelucrării firului de borangic.

Ruta începe cu laboratorul firului de borangic și se finalizează la Vaideeni cu includerea tuturor obiectivelor turistice: Muzeul Trovanților, Mănăstirea Bistrița, Arnota, Mănăstirea Hurezi, Cheile Bistriței, satul Olari, Muzeul Transhumanței. Aceasta este altă rută certificată de către Ministerul Turismului. Pe baza acestor rute, am încercat să lucrăm cu câteva agenții de turism și venim cu o propunere, pentru ziua de 1 mai, cu un circuit care să aducă turiștii aproape de obiceiurile și de tradițiile zonei.”

 

În curând, încep și evenimentele de prestigiu în județul Vâlcea. În 17 mai, urmează Zilele Râmnicului, 636 de ani de atestare documentară a municipiului Râmnicu Vâlcea. În vară, sunt programate Festivalul de la Brezoi, Open Air Blues Festival și Deep Forest. Sunt festivaluri adresate publicului tânăr și nu numai. De asemenea, sunt programate în vară și festivaluri ale tradițiilor populare precum Învârtita Dorului, Festivalul Sculptorilor cu Drujba sau Cântecele Oltului.

RadioRomaniaInternational · Radio Tour – 25.04.2024

 

 

Foto: Iulia Opran / RRI
Radio Tour joi, 06 iunie 2024

Sezon estival la Marea Neagră

În fiecare an, litoralul românesc al Mării Negre se schimbă în bine. Apar hoteluri noi și se fac investiții. Astfel, turiștii care au fost...

Sezon estival la Marea Neagră
Sursa foto: fb.com / Primăria Oradea
Radio Tour joi, 30 mai 2024

Oradea, capitala Art Nouveau a României

Fără a impresiona prin mărime sau opulență, clădirile din Oradea s-au remarcat dintotdeauna prin frumusețea lor.  Orașul poate fi o...

Oradea, capitala Art Nouveau a României
Pădurea Craiului (sursa foto: padureacraiului.ro)
Radio Tour joi, 23 mai 2024

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare

Cu familia, prietenii sau colegii, pentru relaxare sau aventură, veți găsi că Munții Pădurea Craiului sunt un adevărat refugiu în natură....

Pădurea Craiului, experiențe pentru fiecare
Foto: Iulia Opran/RRI
Radio Tour joi, 16 mai 2024

Bucureștiul, la pas

Prima atestare documentară certă a Bucureștiului datează din 1459. Cu o istorie bogată, capitala României se prezintă azi ca un punct de...

Bucureștiul, la pas
Radio Tour joi, 09 mai 2024

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei

Castelul Corvinilor este monumentul de arhitectură gotică, civilă și militară cel mai bine păstrat din centrul și din sud-estul Europei....

Castelul Corvinilor, legenda vie a Transilvaniei
Radio Tour joi, 02 mai 2024

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina

Există două zone în care această sărbătoare adună cei mai mulți turiști: Bucovina și Maramureș. Pensiunile s-au pregătit deja cu programe...

Vacanță de Paște în Maramureș și Bucovina
Radio Tour joi, 18 aprilie 2024

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei

Este un produs turistic dezvoltat la nivel național, din inițiativa Muzeului de Etnografie Brașov, a Primăriei Rășinari din județul Sibiu și...

Ruta cultural-turistică Porțile Transilvaniei
Radio Tour joi, 11 aprilie 2024

Harghita, județul prietenos cu familiile

Altă experiență inedită, pentru toată familia, este vizita la una dintre stâne. Însă puteți alege și o excursie în rezervația botanică...

Harghita, județul prietenos cu familiile

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company