Apifitoterapia în tendinţe
Se ştie că Apifitoterapia este o metodă complementară de tratament a diferitelor afecţiuni şi boli, bazată pe remedii naturiste din plante medicinale, produse apicole şi uleiuri volatile, selectate de medicul specialist în urma unei şedinţe individuale de evaluare.
Ana-Maria Cononovici, 20.05.2025, 13:20
Se ştie că Apifitoterapia este o metodă complementară de tratament a diferitelor afecţiuni şi boli, bazată pe remedii naturiste din plante medicinale, produse apicole şi uleiuri volatile, selectate de medicul specialist în urma unei şedinţe individuale de evaluare.
Ajuns la a treia ediţie, Congresul Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie (SRAFA) s-a desfăşurat la Bucureşti concomitent cu al V-lea Congres al Federației Internaționale de Apiterapie, invitând atât specialişti, cât şi public interesat să ia pulsul celor mai noi descoperiri în domeniu.
Doctor Ştefan Stângaciu, Preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie, ne-a spus mai multe despre bucuria organizarii acestui eveniment: “Avem profesori universitari, medici, practicieni foarte buni din ţară şi din străinătate, participanţi din 21-a de ţări, pe toate temele legate de prevenirea şi tratarea bolilor şi la om, dar şi la animale, cu produse naturale. Ce este important să ştim este, în primul rând, faptul că produsele acestea naturale sunt din ce în ce mai bine folosite, din ce în ce mai bine acceptate. S-a trecut de la acea fază în care se spunea că muşeţelul este o plantă banală şi că nu are baze ştiinţifice, s-a trecut la un nivel mult mai înalt, în care vin profesori universitari şi explică mecanismul de acţiune farmacologică şi s-a trecut de asemenea de la acea idee că doar un medicament de sinteză chimică, care are o moleculă cunoscută, poate să aibă un efect terapeutic recunoscut, s-a trecut la ideea că şi multiple molecule, aşa cum sunt plantele medicinale şi produsele apicole, pot să aibă un efect chiar mai bun decât cel cu o singură moleculă. Cel mai bun exemplu este al infecţiilor rezistente la antibiotice, acele infecţii nozocomiale, care încă omoară mulţi oameni în spitale, nu numai în România, în toată lumea, infecţii în care bacteriile sunt inteligente şi ele trebuie să supravieţuiască şi se pot apăra de o singură moleculă, dar nu se pot apăra de multiple molecule care vin către ele simultan.”
Apifitoterapia contribuie atât la reglarea dezechilibrelor din organism, cât şi la ameliorarea și eliminarea tulburărilor de natură fizică sau psihică, efectele fiind unele imediate şi de durată. Produsele ce se încadrează în această categorie pot fi: pulbere de plante administrată sublingual, macerate de plante, remedii sub formă de capsule, tablete, picături, extracte, aromoterapie şi produse apicole: miere, polen, lăptișor de matcă.
Doctor Ştefan Stângaciu, Preşedintele Societăţii Române de Apiterapie, a adăugat: “Vestea bună este că aceste produse se găsesc din ce în ce mai mult în farmacii. Acum 20-30 de ani erau rare, dar acum aproape fiecare farmacie are zona de produse de suplimenţi alimentari, de plante medicinale, de produse apicole, le găsim în toate magazinele apicole din ţară, iar la Congresul din Bucureşti avem o expoziţie foarte bogată, cu firme din toată ţara, care vin cu cele mai bune produse. Aşteptăm oameni care să vină, facem şi demonstraţii practice, avem şi o excursie de profil, mergem în zonă unde se pot vedea produse apicole, stupine, plante medicinale, aromatice, o interacţiune frumoasă. Avem şi o listă de la Casa corpului didactic cu învăţători, profesori, doamne educatoare, care vor face educaţia copiilor în acest sens.”
Unele dintre cele mai interesante teme au fost: “Prezentarea instrumentarului necesar în api-fito-aromaterapia practică”, “Remedii și metode utile în prevenirea reacțiilor adverse la produsele api-fito-aromaterapice, inclusiv la veninul de albine”, “Din secretele practice ale Apipuncturii”.
Şi pentru că lucrările Congresului s-au desfăşurat cu puţin timp înainte de sărbătorirea Zilei internaţionale a albinei, albina a fost celebrată şi la eveniment. Doctor Ştefan Stângaciu a precizat “Albinele sunt mult mai importante pentru biodiversitate, decât chiar pentru partea medicală, pentru sănătate. Adică, ştim cu toţii că albinele au medicamente naturale în interior, cum e propolisul, polenul, păstura, mierea, le folosim de mii de ani pentru sănătate, dar ele sunt mult mai importante pentru că polenizează. Şi aici este un aspect foarte important şi o greşeală imensă din punctul meu de vedere, că în agricultură se folosesc încă insecticide, care distrug, din păcate, multe albine şi multe insecte utile. Conceptul trebuie să se schimbe de la distrucţie, de la folosirea unor metode cum este o bombă nucleară, care distruge tot ce este în jur, la metode care să menţină armonia, să menţină echilibrul în natură, ca toată lumea să câştige.”
Cu ocazia Congresului a fost organizat şi un concurs de fotografie, pe două categorii. Categoria 1: Albine melifere pe flori/plante api-medicinale, iat o listă cu asemenea plante, pentru orientare, a fost ataşată pe site şi categoria 2: Fotografii simple pe teme medicale din domeniul Api-Fito-Aromaterapiei (ex. utilizarea spray-ului cu propolis în tratarea unei răni superficiale).
Mai multe detalii despre nivelul la care a ajuns cercetarea în domeniul apifitoterapie pot fi găsite pe siteul: www.srafa.ro, site-ul Societății Române de Apiterapie, Fitoterapie și Aromaterapie.