Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Bunicii, ghizi la muzeu

Luna februarie aduce în România aşa-numita “vacanţă de schi”, de o săptămână, pentru copiii din ciclul preuniversitar, cu date mobile în funcţie de deciziile primăriilor zonale.

"Cu bunicii la muzeu. Ghizi pentru o zi"

, 11.02.2025, 14:56

Luna februarie aduce în România aşa-numita “vacanţă de schi”, de o săptămână, pentru copiii din ciclul preuniversitar, cu date mobile în funcţie de deciziile primăriilor zonale. Astfel la Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal organizează, împreună cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea, activitatea “Cu bunicii la muzeu. Ghizi pentru o zi.” În vacanța școlară, 18-23 februarie 2025, bunicii și nepoții lor sunt invitați să cunoască istoria orașului, bunicii având ocazia să fie ghizi pentru nepoți.

Cristina Liana Pușcaș, doctor în istorie, muzeograf la secția Muzeului Orașului Oradea din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, ne-a vorbit despre proiect:

“Este practic a 2-a ediție a acestui program, gândit prima dată în 2023. Anul următor, în 2024, nu am reușit să-l organizăm deoarece muzeul a intrat într-un amplu proiect de renovare.

Am gândit acest proiect pe perioada vacanței de schi, gândindu-ne că nu toți copiii au posibilitatea financiară de a pleca într-o astfel de excursie, astfel că mulți dintre ei rămân acasă în orașele lor, în Oradea în special, cu bunicii, care își permit să iasă într-o zi să cunoască istoria orașului și în același timp, să împărtășească din propria lor experiență.

Anul trecut, prin acest proiect amplu de renovare a secției Muzeului Orașului, am amenajat o serie de spații muzeale, de expoziții noi, multe dintre ele dedicate acestei perioade a comunismului, o epocă pe care acești bunici au trăit-o, astfel că propria lor experiență de viață poate fi transpusă în povești în fiecare dintre aceste săli.”

Cristina Liana Pușcaș, doctor în istorie, muzeograf la secția Muzeului Orașului Oradea din cadrul Muzeului Țării Crișurilor, a detaliat:

“De exemplu, ei pot să vorbească copiilor despre semnificația peștelui de pe televizor, ce au reprezentat acele sticle de lapte, cum stăteau la cozi, sifonul, lampa de petrol care amintește de faptul că în perioada respectivă nu aveau câteva ore spre seară de curent, telefonul cu disc.

În expoziția “Învățământul orădean în secolul XX” avem o sală de clasă din perioada respectivă, cu uniformele școlare, cu uniforma de pionier, avem călimară, avem alfabetarul, socotitoare, astfel că poveștile și experiența de viață a acestor bunici poate fi explicată mult mai ușor.

O altă expoziție care ar putea să-i atragă foarte mult pe copii ar fi “Discoteca anilor 70-80”, bunicii trăind în acea perioadă, putând să povestească copiilor despre ce a însemnat viața, din acea perioadă, ca și tineri.”

Personalul muzeului a pregătit şi informaţii ajutătoare pentru sălile din muzeu care sunt mai dificil de explicat de către bunicii deveniţi ghizi, ne-a mai spus interlocutoarea noastră:

“E evident că nu au cum să aibă noțiuni atât de vaste. De exemplu, pentru Primul Război Mondial avem pregătită o mică informare vizavi de ce a însemnat intrarea Armatei Române în 1919 în Oradea, respectiv cine este Traian Moșoiu, eroul care a contribuit la eliberarea orașului Oradea. Iar pe partea de viața cotidiană, în comunist, la fel, avem un fly-er cu câteva informații și cu imagini care să declanșeze practic amintirile bunicilor vizavi de ce a însemnat perioada comunistă.”

Am întrebat-o pe Cristina Liana Pușcaș care a fost succesul proiectului în 2023:

“Uitându-mă peste fotografiile de acum 2 ani, am realizat că chiar au venit bunici cu nepoții și se aplecau asupra acelor obiecte. Și chiar se vedea din  fotografii cum explică cum funcționează telefonul, de exemplu, cu disc, cum funcționează un radio, cum funcționa un pick-up, de exemplu, care este rostul vinilului și din acele fotografii chiar mi-am amintit că bunicii chiar erau implicați în descrierea multora dintre aceste obiecte. Acum expozițiile sunt mult mai bine populate cu astfel de obiecte, astfel cu siguranță bunicii vor avea mult mai multe informații și explicații de dat nepoților. “

Costul unui bilet în cadrul acestui program muzeal este de 10 lei/persoană (2 Euro), la expozițiile de bază ale secției Muzeului Orașului Oradea. Muzeul oraşului Oradea – Complex cultural, cu sediul în Cetatea Oradea, pune la dispoziția vizitatorilor expoziții temporare și permanente.

Dintre expoziţiile permanente menţionăm: “Biserici în palat – cercetări arheologice în Palatul Princiar”; “Istoria Pâinii”, “Istoria fotografiei orădene”, „Magazinul Mixt”, „Copilăria în Epoca de Aur”, Memorialul „Rezistență și represiune în Bihor”, Expoziţia Monumente în mișcare – „Depersonalisation”, a artistului Cătălin Bădărău, Expoziţia Episcopiei Greco-Catolice de Oradea – File de istorie, Expoziţia Bisericii Reformate Oradea și  Expoziţia Episcopiei Romano-Catolice de Oradea.

 

RadioRomaniaInternational · România la ea acasă – 11.02.2025

 

Foto: facebook.com/alina.tofan.16
România la ea acasă marți, 24 iunie 2025

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance reînvie Valea Jiului

Filmul, artele performative și ecologia s-au reunit într-un cadru internațional, creativ și profund actual în Valea Jiului, odată cu Ediția a...

Festivalul Internațional de Film Ecoperformance reînvie Valea Jiului
Muzeul Satului Maramureşean (foto: Mariana Cjhiriţă/RRI)
România la ea acasă marți, 17 iunie 2025

Casa copilăriei, muzeu sătesc

Avea numărul 729, la vremea când a fost ridicată, în 1835, şi avea atârnată la uşă, după obiceiul locului, o piatră de râu găurită,...

Casa copilăriei, muzeu sătesc
CyberSea Festival 2025
România la ea acasă marți, 10 iunie 2025

Securitatea cibernetică în festival!

Vară, mare, distracţie pe plajă! Sună a vacanţă? Ei bine, avem de gând să vă lansăm o altă provocare: CyberSea Festival 2025:...

Securitatea cibernetică în festival!
România la ea acasă marți, 03 iunie 2025

“We are Romania! You are welcome”

Plenul Camerei Deputaţilor a votat, în luna mai, un proiect de lege care prevede ca Ziua naţională a gastronomiei şi vinului românesc să...

“We are Romania! You are welcome”
România la ea acasă marți, 27 mai 2025

Istorii recitite

Platforma Formare Culturală din România anunţă lansarea proiectului „Nordic Insights: addressing cancel culture in public spaces through...

Istorii recitite
România la ea acasă marți, 20 mai 2025

Apifitoterapia în tendinţe

Se ştie că Apifitoterapia este o metodă complementară de tratament a diferitelor afecţiuni şi boli, bazată pe remedii naturiste din plante...

Apifitoterapia în tendinţe
România la ea acasă marți, 13 mai 2025

Povestea curelelor lucrate în piele

Meşteşugurile sunt pe cale de dispariţie şi tocmai de aceea experienţele meşteşugarilor au caracter de poveste. Este şi cazul lui Petru...

Povestea curelelor lucrate în piele
România la ea acasă marți, 06 mai 2025

Brunch în Banat

Asociaţia My Banat a reluat şi anul acesta evenimentele de cultură gastronomică organizate cu scopul de a promova resursele locale şi...

Brunch în Banat

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company