Fum alb la Vatican
Uşile Capelei Sixtine de la Vatican au fost sigilate, pe 7 mai, semnalând astfel începutul unui conclav secret, în care 133 de cardinali din întreaga lume au ales un nou suveran pontif, succesor al papei Francisc - cardinalul american Robert Francis Prevost, cel ce și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea.

Corina Cristea, 16.05.2025, 16:30
Uşile Capelei Sixtine de la Vatican au fost sigilate, pe 7 mai, semnalând astfel începutul unui conclav secret, în care 133 de cardinali din întreaga lume au ales un nou suveran pontif, succesor al papei Francisc – cardinalul american Robert Francis Prevost, cel ce și-a ales numele pontifical Leon al XIV-lea. Alegerea acestui nume este un omagiu adus lui Leon al XIII-lea, papa din secolul XIX care a apărat drepturile muncitorilor în timpul primei revoluţii industriale, a explicat noul suveran pontif. La scurt timp după anunțul Habemus Papam!, adresându-se mulțimii adunate în Piața San Pietro, cel de-al 267-lea urmaș al Sfântului Petru, noul lider spiritual pentru o comunitate de circa 1,4 miliarde de catolici, a vorbit despre pace, despre o biserică deschisă tuturor, despre importanţa găsirii unor punţi de dialog.
George Bologan, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun: “Cu acest salut a apărut la balcon. Va fi un mediator de pace. Acesta a fost salutul transmis zecilor de mii de credincioşi din piaţa San Pietro. Dumnezeu ne iubeşte pe toţi, necondiţionat. Răul nu va învinge. Uniţi mână în mână cu Dumnezeu şi între noi, să mergem înainte! Ideea aceea de a aduna la un loc pe toţi oamenii care cred în aceleaşi valori, pentru că, până la urmă, atât răul, cât şi binele pătrunde în lume prin noi. Prin urmare, apelul pe care noul Papă l-a făcut este de a merge împreună şi de a avea curajul, cei care sunt sau suntem de partea binelui, să nu lăsăm locul în viaţă celor care sunt de partea răului.”
Leon al XIV-lea va trebui să abordeze mai multe probleme pe care suveranul pontif argentinian le-a lăsat în suspensie, a comentat EFE, trecând în revistă provocările cu care se va confrunta noul papă. Ar fi vorba despre unitate, de exemplu, notează agenția, potrivit căreia, în cei 12 ani de pontificat ai Papei Francisc şi deşi cardinalii nu vor să o recunoască, a putut fi observată o Biserică împărţită în două aripi, una mai moderată şi cealaltă mai conservatoare, extrem de critică faţă de deschiderile Papei Francisc. Astfel, încercarea de a uni diferitele poziţii va fi strategică, la fel şi continuarea pe calea ‘sinodalităţii’, şi anume de a construi o Biserică în care fiecare să aibă o voce, chiar dacă multora nu le place ideea.
Un alt subiect ține de finanțele Vaticanului, care se confruntă cu situația în care donaţiile către Biserică au scăzut considerabil. Abuzurile sexuale sunt un alt punct fierbinte. Deşi Papa Francisc a stabilit mai multe norme pentru combaterea abuzului sexual în Biserică, mai sunt multe de făcut, iar asociaţiile victimelor cer aplicarea acestor legi în eparhii, o mai mare transparenţă în gestionarea făcută de Vatican şi în procese şi, mai presus de toate, proceduri şi investigaţii mai rapide.
Posibilul diaconat feminin, alături de o prezenţă mai mare a femeilor în funcţii de putere, va fi o altă provocare, deoarece multe grupuri catolice nu vor renunţa la revendicările lor, iar odată cu moartea Papei Francisc pare că s-a închis aproape categoric posibilitatea ca femeile să devină preoţi, dar şi posibilitatea ca femeile să slujească drept diacon.
Nu în ultimul rând, și fără a epuiza lista provocărilor, este vorba de binecuvântările pentru cuplurile homosexuale. “Fiducia Supplicans”, un text publicat de Congregaţia pentru Doctrina Credinţei, care explica faptul că inclusiv cuplurile de acelaşi sex pot primi binecuvântarea, a creat diviziuni în cadrul Bisericii Catolice. Biserica africană s-a opus în unanimitate acestui document şi i-a cerut explicaţii Papei Francisc, iar acum noul suveran pontif va trebui să răspundă episcopilor de pe unul dintre continentele în care catolicismul este în creștere.
La provocările la care va trebui să facă față papa Leon al XIV-lea s-a referit la Radio România și ambasadorul George Bologan:“Provocările pontificatului pornesc de la clima politicii internaţionale, destul de tulbure. Apoi, altele de la inteligenţa artificială, până la aspecte de natură spirituală, culturală şi antropologică.
Mai mult, că tot ne aflăm în epoca inteligenţelor, Leon al XIV-lea va putea oferi o variantă de inteligenţă spirituală, cea care caută sensul vieţii. Într-o lume cufundată în algoritmi şi date, preocupările omului cu privire la rostul său în lume rămân neschimbate şi are nevoie să se reconecteze cu sacrul, iar pentru asta are nevoie de un îndrumător, de un învăţător, iar tehnologia nu este până la urmă scopul ultim al omului. Cred că va promova o cultură a întâlnirii, a dialogului într-o lume care înalţă ziduri construite din resentimente naţionale.
De asemenea, ce aş dori să mai menţionez, cred că este un papă carismatic, bine pregătit. Şi calitatea de a fi poliglot întrupează cel mai bine sensul catolicităţii, adică al universalităţii. Este primul succesor al lui Petru care provine din SUA. Va fi un papă care va construi punţi şi va încerca să îndrume şi să înveţe omenirea dezorientată şi marcată de crizele ordinii sau dezordinii mondiale.”
Poate fi descris ca un păstor sobru, reflexiv, a adăugat ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, care doreşte o biserică capabilă să asculte şi să vindece disperarea omului contemporan. În acelaşi timp, este atent la celebrarea liturgică, pentru că acolo este de fapt locul unde are loc întâlnirea omului cu misterul divin.