Preţurile terenurilor
Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară din România va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014.
Florin Orban, 25.01.2013, 10:43
Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, piaţa funciară din România va fi liberalizată de la 1 ianuarie 2014. Cu alte cuvinte, de la această dată, persoanele fizice din străinătate pot achiziţiona suprafeţe de teren în ţara noastră. Până atunci, acest lucru poate fi făcut doar de către cetăţenii străini acţionari ai unor societăţi comerciale cu sediul în România sau de către cetăţenii străini care au reşedinţa în ţara noastră. Ministrul român al agriculturii, Daniel Constantin, a declarat că, cel mai probabil, Agenţia Domeniilor Statului va fi unul dintre jucătorii de pe piaţa funciară prin acordarea de avize pentru persoanele fizice străine care vor să cumpere terenuri în România, după modelul altor state membre ale Uniunii Europene. Unele state membre au impus o limită de suprafaţă atunci când este vorba de cumpărare a terenurilor de către persoanele fizice. Alte state au condiţionat acest lucru de existenţa experienţei în domeniul agricol în statul respectiv”, a declarat ministrul Daniel Constantin. În medie, în România, un hectar de pământ agricol se vinde cu 2.000 – 2.500 de euro, de opt ori mai ieftin decât media europeană, de 15.000 de euro. Unele terenuri agricole din România pot ajunge, însă, şi la preţul de 5.000 de euro pentru un hectar.
În ceea ce priveşte terenurile intravilane din Bucureşti, cele cu suprafeţe de 500 – 600 de metri pătraţi din zone foarte bune ale capitalei României (centrale sau de nord) au atras primele investitorii în anul 2012, potrivit companiei de consultanţă The Advisers/Knight Frank. Aceste terenuri au în general autorizaţii de construcţii, iar preţurile de tranzacţionare au fost de 1.500 – 2.000 de euro pe metru pătrat. În prezent, preţurile la care sunt scoase la vânzate terenurile în Bucureşti variază de la 400 – 500 de euro pe metru pătrat în zonele Timpuri Noi (aproape de centru), Lujerului (vest) şi Bucureştii Noi (nord-vestul capitalei), la 500 – 600 de euro în zona Progresului (destul de aproape de centru) şi la 900 – 1.100 de euro pe metru pătrat în zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu (nord).
În medie, la nivel naţional, anul 2012 a adus reduceri de costuri pentru achiziţionarea terenurilor de la 7% pentru terenurile intravilane, până la 11% pentru loturile de pământ extravilane.