Adamclisi
Astăzi vă invităm într-un periplu istoric în judeţul Constanţa, în zona Adamclisi.
Ana-Maria Cononovici, 17.02.2024, 13:13
Astăzi vă invităm într-un periplu istoric în judeţul Constanţa, în zona Adamclisi. La aproximativ 64 km distanţă de oraşul Constanţa, se găseşte Adamclisi, satul de reședință al comunei cu același nume din județul Constanța (Dobrogea, sud-estul României). Numele Adamclisi este forma românizată a denumirii turcești Adam Kilisse (Casa lui Adam, interpretată ca fiind Biserica Omului). Turcii au considerat impunătorul monument roman de aici, Tropaeum Traiani, drept biserică.
Mariana Petruţ, responsabil tehnic Complexul muzeal Adamclisi, ne-a povestit: “Pe vizitatori îi întâmpinăm cu trei obiective care fac parte din complexul muzeal de la Adamclisi. În cadrul acestui complex muzeal avem Monumentul triumfal, avem Muzeul din centrul localităţii şi ruinele unui oraş roman. Toate aceste trei obiective fac parte din patrimoniul nostru, al poporului român, fac parte din identitatea noastră. Monumentul de la Adamclisi nu a fost construit întâmplător din ordinul Împăratului Traian aici, motivul pentru care a fost ridicat între anii 106-109 DC a fost acela că exact pe locul unde s-a dat cea mai sângeroasă bătălie, din prima campanie, bătălia finală de la 101-102, o bătălie greu câştigată de împăratul Traian, cu mari sacrificii, motiv pentru care după ce transformă Dacia în provincie romană, la 106 DC, ia decizia ca pe locul unde s-a dat cea mai sngeroasă bătălie să se ridice un monument al victoriei romanilor asupra dacilor.”
Cu un diametru de 30 m și o înălțime de 20 m, monumentul are de jur-împrejur 54 de basoreliefuri reprezentând scene de luptă. Mariana Petruţ, responsabil tehnic Complexul muzeal Adamclisi, ne-a povestit: “Vizitatorii pot vedea pe Monumentul de la Adamclisi o poveste în piatră a acestui sacrificiu. De la Monumentul original, de la 106-109, vizitatorii vor vedea o reconstituire, inaugurată între anii 1974-1977, dar reconstituirea s-a realizat pe vechiul amplasament al monumentului original, se mai pot vedea şi părţi din monumentul original, de acum aproape 2.000 de ani, dar ce este cel mai important e că piesele originale, (metopele, pilaştrii, merloanele) şi elementele decorative, povestea aceea în piatră a luptelor dintre daci şi romani se păstează, se conservă în Muzeul din localitatea Adamclisi. Pe baza acestor piese originale, s-a făcut reconstituirea de la 1977.”
Am aflat de la interlocutoarea noastră că unei vizite la Adamclisi merită să îi alocaţi măcar o oră şi am aflat că biletul pentru adulţi este de 10 lei (aproximativ 2 euro), 5 lei (1 euro) pentru pensionari şi 2,5 lei (50 eurocenţi) pentru copii. Această taxă se percepe separat la Monument şi la muzeu, iar la ruinele oraşului roman, intrarea este liberă. Ghidajul de specialitate, dacă este solicitat, costă 50 de lei de obiectiv.