La pas, prin Cluj
Marile oraşe ale României se dovedesc destinaţii atractive, în special în perioada verii, atunci când găzduiesc cele mai multe evenimente. Clujul, de exemplu, a devenit cunoscut pe plan internaţional datorită festivalurilor de muzică Untold şi „Electric Castle”, evenimente care atrag turişti din întreaga lume.
Ștefan Baciu, 20.05.2025, 17:06
Marile oraşe ale României se dovedesc destinaţii atractive, în special în perioada verii, atunci când găzduiesc cele mai multe evenimente. Clujul, de exemplu, a devenit cunoscut pe plan internaţional datorită festivalurilor de muzică Untold şi „Electric Castle”, evenimente care atrag turişti din întreaga lume. Clujul are însă o bogată istorie şi multe clădiri de patrimoniu care, de asemenea, îl fac atractiv. De menţionat că, în secolele 18 – 19, Clujul a fost, în alternanţă cu Sibiu, capitala administrativă a principatului Transilvaniei. Pentru că, la alegerea unei destinaţii, fiecare porneşte de la cazare, l-am solicitate pe Bogdan Stanciu, locuitor al acestui oraş, fost jurnalist şi autor al multor reportaje de călătorie, să ne ofere detalii
„Am să folosesc un clișeu și am să spun că sunt cazări pentru toate buzunarele, de la cinci stele până la condiții de hostel. Cea mai bună variantă este ca fiecare turist să caute pe platformele online și cu siguranță va găsi, la prețuri potrivite cu bugetul său. Cu excepția marilor festivaluri din vară, mă refer la TIFF, la Electric Castle şi la UNTOLD, când într-adevăr capacitatea de cazare este insuficientă și prețurile cresc spectaculos, uneori la prețuri de riviera franceză. In ceea ce privește restaurantele, oferta este foarte diversă. Sunt multe restaurante de bună calitate. Sunt restaurante cu specific ardelenesc, cu specific italian, cu specific grecesc. Nici aceasta nu cred că este o problemă. Sunt pentru toate gusturile, nu și pentru toate buzunarele, aș zice, pentru că majoritatea lor sunt concentrate în centrul orașului,”
Vremea din ce în ce mai frumoasă îmbie la plimbări pentru descoperirea atracţiilor turistice ale oraşului. Un motiv în plus este acela că zonele pietonale din centrul Clujului au fost extinse, iar malurile Someşului, râul care traversează acest oraş din Transilvania, au fost amenajate devenind practic un mare parc. Bogdan Stanciu
„În ultimii 2 ani, o serie de lucrări de pietonalizare a unor artere din centrul orașului au fost finalizate, iar acuma se poate parcurge orașul pe diagonală, începând de la Turnul Croitorilor până pe malurile Someșului, în capătul cartierului Grigorescu. Așa estimativ cred că sunt mai mult de 3 km care pot fi străbătuți exclusiv pietonal prin spații doar pentru pietoni și bicicliști. Și cele mai importante noi pietonale sunt cele de pe strada Kogălniceanu, pe care se află și Universitatea Babeș-Bolyai. Strada Universității mărginește aceeași Universitate, dar pe altă latură. Ei , la intersecția acestor două străzi, a fost reinstalată statuia Fecioarei Maria, o foarte frumoasă statuie barocă, care se afla acolo pe amplasamentul inițial, dar care, în anii 50, a fost mutată de puterea vremii.
Acum, această zonă a devenit, cum să spun, un nucleu al spațiului pietonal. Din acest loc se poate continua spre Piața Unirii, care este miezul orașului și unde este Biserica Sfântul Mihail care de asemenea a trecut în ultimii ani printr-un proces de restaurare. Lucrările s-au încheiat anul trecut și au ieșit așa de bine încât edificiul a primit un premiu Europa Nostra pentru calitatea restaurării. Din piața din Piața Unirii putem merge mai departe în Piața Muzeului, prima piața a orașului, care la ora actuală este un fel de în timpul sezonului estival este ca o uriașă sufragerie. Toată lumea stă acolo la o cafea, lă o mâncare, la o bere, la un pahar de vin.”
Catedrala romano-catolică Sf. Mihail din Cluj reprezintă unul dintre cele mai impozante edificii de cult din România. A fost construită în două etape, în secolele 14 şi 15, în stil gotic. În timpul verii, este permis accesul vizitatorilor îm Turnul cu ceas, ridicat în secolul al 19-lea. Cu o înălţime de 80 de metri, acesta este al doilea ca mărime din România.