Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti
Bucovina este cunoscută pentru bisericile şi mănăstirile cu picturi murale, care au o istorie de 5 secole şi care se află în patrimoniul cultural mondial UNESCO, însă are şi multe alte locuri care merită vizitate, printre care situri istorice şi muzee.

Ștefan Baciu, 15.04.2025, 16:18
Bucovina este cunoscută pentru bisericile şi mănăstirile cu picturi murale, care au o istorie de peste 5 secole şi care se află în patrimoniul cultural mondial UNESCO, însă are şi multe alte locuri care merită vizitate, printre care situri istorice şi muzee.
Vopsitul ouălor de Paşte este o activitate care, în Bucovina, a fost ridicată la nivel de artă, deoarece turiştii pot admira aici ouă decorate cu motive populare, unele dintre ele expuse în colecţii în cadrul unor muzee sau care sunt prezentate publicului în muzee dedicate, cum este cel din localitatea Ciocăneşti. Atestată documentar în urmă cu peste 5 secole, Ciocăneşti este deosebită chiar şi faţă de celelalte aşezări bucovinene, deoarece pereţii exteriori ai caselor sunt decoraţi cu motive populare, preluate de pe portul tradiţional.
La Ciocăneşti, turiştii pot vizita şi Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate, Marilena Niculiţă, directoarea acestui muzeu, explică de ce această localitate este un adevărat muzeu în aer liber:
„Localitatea Ciocănești a fost declarată în anul 2003, comună-muzeu, datorită arhitecturii caselor. Și atunci s-a dat și o hotărâre de Consiliul Local. Este ca o notă de recomandare pentru ca toți localnicii să-și decoreze casele cu aceste motive tradiționale și, în proporție de 90-95%, peste 600 de case la Ciocănești au aceste modele. Aș putea spune că fiecare model este personalizat. Fiecare proprietar își alege un model pe care să îl transpună pe casă și sunt trei echipe de meșteri la Ciocănești care duc tradiția aceasta mai departe. Poate nu întâmplător, aceste modele de pe case la Ciocânești sunt transpuse și pe ouăle încondeiate, se regăsesc pe costume populare.”
Un obiectiv de interes turistic este, desigur, Muzeul Naţional al Ouălor Încondeiate de la Ciocăneşti, structurat pe două spaţii expoziţionale:
„În prima sală a muzeului avem o expoziție de aproape două mii de ouă, premiate multe dintre ele la Festivalul Național al Ouălor Încondeiate și avem și un târg de ouă încondeiate în perioada aceasta. ouă care au fost premiate, unele chiar recent.
Pe 5-6 aprilie la Ciocănești s-a desfășurat Festivalul Național al Ouălor încondeiate, la care au avut posibilitatea să participe meșteri încoondeietori din mai multe zone ale țării.
Majoritatea exponatelor premiate sunt din Bucovina, deoarece aici s-a păstrat cel mai bine această tradiție, iar Ciocăneștiul este localitatea din Bucovină cu cei mai mulți meșteri încondeietori. Poate nu întâmplător, aici la noi, la Ciocănești avem și un Muzeu național a ouălor încondeiate, unde turiștii pot vedea aceste bijuterii.”
Pe lângă exponatele de dată recentă, vizitatorii pot vedea şi ouă încondeiate cu o vechime de aproape un secol, după cum am aflat de la Marilena Niculiţă, directoarea Muzeului Naţional al Ouălor Încondeiate:
„La muzeul nostru se mai află și o colecție unică, colecția dr. Anton Setnic, de ouă cu o vechime între 40 de ani până la 90, chiar 100 de ani. Și cuprinde aproape 1.800 de exponate, dintre care aproximativ 1.500 au conținut în ele, adică sunt fierte și încondeiate, deoarece în trecut aceste ouă nu se goleau, doar se fierbeau și se încondeiau.
Mai recent, meșterii încondeietori au început să golească ouăle înainte de a le încondeia, pentru că sunt mult mai ușor de păstrat. Și în această colecție avem multe exponate care sunt vopsite, după ce au fost încondeiate cu vopsele vegetale, din fierturi de plante. Este o colecție care a fost achiziționată de acest doctor Anton Setnic de la toți meșterii populari din Bucovina de atunci, de la acea vreme. Și este grupată în 40 de cutii. Aceste exponate sunt grupate pe zone sau pe meșteri. În fiecare cutie se poate regăsi un ou și de 40 de ani, dar și de 60, 70 sau 80 de ani.”
Pe lângă Festivalul Național al Ouălor Încondeiate, la Ciocăneşti sunt organizate, de-a lungul anului, diverse festivaluri şi evenimente. Dintre acestea se evidenţiază Festivalul naţional al păstrăvului, organizat la jumătatea lunii august, la care participă mulţi turişti, atraşi, între altele, de o altă ocupaţie specifică acestor locuri, plutăritul. Cu ocazia acestui festival, turiştii pot urca pe plute şi pot parcurge un segment al călătoriei de altădată a plutaşilor care duceau lemnul tăiat din pădure pe Bistriţa Aurie la fabricile de cherestea din aval.