Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mazărea în mâncăruri

Mazărea proaspătă reprezintă una dintre tentaţiile gastronomice de la sfârşitul primăverii şi din prima jumătate a verii.

Mazărea în mâncăruri
Mazărea în mâncăruri

, 23.05.2015, 09:10

Mazărea
proaspătă reprezintă una dintre tentaţiile gastronomice de la sfârşitul
primăverii şi din prima jumătate a verii. Originară din Asia, mazărea a
fost cultivată de greci şi romani în sudul Europei, răspândindu-se apoi pe tot
continentul. În spaţiul românesc, mazărea a pătruns, se pare, în secolul al
17-lea. Pentru că acum poate fi
păstrată uşor fie în conserve, fie sub formă congelată, mazărea este folosită,
de fapt, pe tot parcursul anului pentru pregătirea multor mâncăruri, precum
ciorbele de legume şi ghiveciurile, cu sau fără carne. Un fin cunoscător al gastronomiei româneşti, Radu Anton
Roman, afirma: Mai degrabă
acompaniament decât solistă, mâncarea de mazăre este o permanenţă a
cratiţei româneşti.


Într-adevăr, mazărea este folosită alături de alte legume fierte şi mărunţite în salata
boeuf. În pofida denumirii franceze, este, de fapt, o
salată de origine germană, amestecată cu maioneză şi inventată în bucătăriile
boierilor din Valahia. Ingredientele acestei salate sunt carne de vită,
cartofi, castraveţi şi gogoşari muraţi, morcovi, maioneză şi, bineînţeles, boabe de mazăre. O mâncare specifică verii şi toamnei este ghiveciul, în care se pun boabe de mazăre alături de
cartofi, ceapă, varză, morcovi, fasole pastăi, usturoi, dovlecei, rădăcină de ţelină, de
pătrunjel sau de păstârnac.


Atunci când mazărea este solistă, obţinem una dintre cele mai populare mâncăruri ale bucătăriei româneşti. Avem nevoie
de două kg de mazăre păstăi, de două … trei cepe, de suc de roşii şi de o legătură de mărar. Tocăm ceapa şi o
călim uşor în ulei. Scoatem boabele de mazăre din teci,
le spălăm şi le punem într-o cratiţă, împreună cu ceapă călită. Dacă mazărea este proaspăt culeasă, atunci şi tecile par mai
cărnoase şi, de aceea, se obişnuieşte că se adauge în cratiţăşi câteva
dintre ele. Adăugăm puţină apă, lăsăm la fiert circa jumătate de oră, iar spre final adăugăm suc de roşii, bulion sau două roşii tocate mărunt, sărăm după gust, însă,
înainte de a lua vasul de pe foc, punem şi mărarul tocat mărunt, care va da un
gust deosebit. În această mâncare se poate
adăuga şi carne de pui, de curcan, de viţel sau de porc.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company