Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Mărginimea Sibiului

Printre destinaţiile de vacanţă din România preferate de turiştii români şi străini figurează şi Mărginimea Sibiului, o zonă ale cărei atuuri sunt tradiţiile, liniştea şi ospitalitatea locuitorilor.

Mâncăruri din Mărginimea Sibiului
Mâncăruri din Mărginimea Sibiului

, 06.06.2015, 10:02

Printre
destinaţiile de vacanţă din România preferate de turiştii români şi străini
figurează şi Mărginimea Sibiului, o zonă ale cărei atuuri sunt
tradiţiile, liniştea şi ospitalitatea locuitorilor. Mărginimea Sibiului
cuprinde 18 sate româneşti şi săseşti, în care întâlnim multe gospodării
tradiţionale amenajate pentru a primi oaspeţi.


Oferta
gastronomică a Mărginimii Sibiului poartă şi influenţa săsească. Sunt multe
mâncături în care se folosesc preparate afumate din carne de porc şi destule
preparateîn ale căror reţete întâlnim şi
fructe, precum merele, vişinele, prunele şi gutuile. De
menţionat este faptul că în zona Sibiului sunt multe livezi, unele dintre ele
de meri, care asigurau astfel materia primă pentru diferite preparate
gastronomice. Pentru a obţine o inedită supă, merele trebuie curăţate şi tăiate
în cubuleţe mici şi fierte ca pentru obţinerea unui compot. În această fiertură
se adaugă la sfârşit un ou bătut, smântână, iar apoi este acrită cu puţină
lămâie. Această supă de mere poate fi servită atât caldă, cât şi rece. De
asemenea, prezenţa tarhonului în supe se datorează tot influenţei săseşti.


Satele româneşti
din Mărginimea Sibiului, unde ocupaţia tradiţională este păstoritul, au o
moştenire gastronomică cu multe preparate din lapte şi carne de oaie. Unul
dintre ele este bulzul, de fapt brânză de burduf învelită într-un strat de
mămăligă. Acest bulz se poate pregăti chiar şi pe grătar. Deasupra jarului se
pun cocoloaşele de bulz pentru care trebuie să pregătim însă o mămăligă
vârtoasă. Atenţie, însă, această mămăligă se poate face numai din porumb
măcinat la o moară tradiţională din zonă! Aceste cocoloaşe se lasă pe grătar
până crapă bulzul şi se servesc cu smântână. O altă variantă, ciobănească, este
cea a bulzului preparat direct în jar, când cocoloşul de bulz este învelit în
lut. Este lăsat în jar, până când lutul şi, bineînţeles, bulzul din interior se
coc. Bulzul se consumă după îndepărterea învelişului ceramic. Pentru că am
vorbit despre învelirea în lut, să menţionăm că de Paşte, se pregăteşte miel în
lut, iar în restul anului se poate pregăti similar, berbec în lut.


Un preparat
tradiţional în Mărginimea Sibiului este tocăniţa de viţel. Cantităţile pot fi
stabilite în funcţie de numărul musafirilor, însă, dacă veţi ajunge la o
pensiune din mărginimea Sibiului, este posibil ca gazda să pregătească tocăniţa
în aer liber, la jar. Aşadar, curăţăm câteva cepe, le spălăm, le tocăm mărunt
şi le călim în ulei într-un ceaun de tuci aşezat deasupra jarului. Tăiem în
cubuleţe mici carnea de viţel, antricot sau spată, o punem în ceaunul de tuci
şi adăugăm apă astfel încât să fiarbă la foc încet. Tăiem doi ardei graşi în
felii mici, mărunţim 2 … 3 roşii şi câţiva căţei de usturoi, punând apoi
aceste legume în ceaun. Până când tocăniţa va fi gata, e timp de poveşti în
jurul focului şi, propabil, gazda vă va oferi un pahar de ţuică şi puţin caş de
oaie. Spre final, adăugăm piper, o foaie de dafin, un pahar de vin roşu şi
sărăm după gust. Tocăniţa se serveşte caldă, cu mămăligă şi, bineînţeles,
alături de un pahar de vin. Poftă bună!

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company