Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Deserturi cu vişine

Rudele mai acrişoare ale cireşelor, vişinele se bucură de multe modalităţi de valorificare în bucătăria românească.

Deserturi cu vişine
Deserturi cu vişine

, 25.07.2015, 10:03

Rudele mai acrişoare ale
cireşelor, vişinele se bucură de multe modalităţi de valorificare în bucătăria
românească. Din vişine se obţine vişinata, o băutură alcoolică nelipsită din
casele românilor, De asemenea, vişinele alcoolizate pot fi trase în ciocolată
şi servite ca bomboane. În partea de sud a Transilvaniei se mai face supă de
vişine, care provine din moştenirea gastronomică a saşilor, la fel ca şi supa
de mere. De asemenea, din vişine se pot obţine siropuri, gem şi dulceaţă de
vişine ce pot fi utlizate ulterior la prăjituri.


În această perioadă, când
sunt în stare proaspătă, se pot face multe prăjituri doar cu vişine sau cu
vişine în combinaţii cu creme sau cu ciocolată. Prăjitura simplă cu vişine se
face extrem de uşor şi de rapid. Avem nevoie de 3 ouă, de un pahar cu lapte, de
200 de grame de zahăr, de 250 de grame de făină, de praf de copt, de coaja rasă
de la o lămâie şi, bineînţeles de jumătate de kg de vişine. Vişinele trebuie
spălate, li se îndepărtează sâmburii şi sunt lăsate într-un castron cu puţin
zahăr peste ele. Într-un mixer se pun ouăle şi zahărul, se amestecă la o
turaţie mai mare, apoi se adaugă laptele şi făina şi se amestecă la o turaţie
mai mică, adăugând coaja de lămâie şi praful de copt. Se tapetează cu hârtie de
copt o tavă de aragaz peste care se toarnă această cocă, se nivelează după care
deasupra se pun vişinele, scurse de zeama pe care au lăsat-o. Se introduce tava
în cuptorul deja încălzit şi se coace la foc mediu timp de circa jumătate de
oră. Prăjitura poate fi servită caldă sau rece, după ce a fost pudrată cu zahăr
şi porţionată.


O altă reţetă rapidă este
cea de fursecuri cu vişine. Folosim aproape aceleaşi ingrediente, 3 ouă, de la
care avem nevoie, de această dată, doar de gălbenuşuri, de 200 de grame de
zahăr, de un pachet de unt de 100 de grame, de 200 de grame de făină, de praf
de copt, de un plic de zahăr vanilat, de coaja rasă de la o lămâie şi de
vişine, cărora le îndepărtăm sâmburii. Într-un mixer, se amestecă untul cu
zahărul până ce se transformă într-o cremă. Se adaugă coaja rasă de lămâie şi
zahărul vanilat, praful de copt şi, treptat, făina, amestecându-se până ce
aluatul este fin şi se desprinde uşor de castron. Cu ajutorul unei linguriţe,
se iau bucăti mici de aluat, care se aplatizează în tava de cuptor pe care am
întins deja hârtia de copt. În mijlocul fiecărui fursec se pune o vişină după
care tava se introduce în cuptorul preîncălzit în care se ţine, la foc mediu
spre mic, timp de aproximativ 20 de minute, până când fursecurile capătă o
nuanţă galben-arămie. Dacă doriţi, puteţi stropi fursecurile cu un topping de
ciocolată.

foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
foto: Mariana Chiriţă/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui
Găluște cu prune (gomboți) / Foto: felicia_luciana pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 17 octombrie 2025

Deserturi cu prune

Prunele pot fi folosite şi la o prăjitură cu aluat. Avem nevoie de 4 ouă, de 200 de grame de făină, de 100 de grame de zahăr. Batem...

Deserturi cu prune
Secretele bucătăriei românești vineri, 10 octombrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice

În toate regiunile României întâlnim gogoşi umplute cu brânză, fie dulce, fie sărată, sub diferite nume. În Moldova întâlnim faimoasele...

Secretele bucătăriei româneşti: Brânzoaice
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company