Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu retete transmise din generatie în generaţie.

Murături asortate
Murături asortate

, 17.10.2015, 10:41

În multe
gospodării din România,
conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu retete
transmise din generatie în generaţie. Sunt conservate astfel legume precum gogonelele, castraveţii,
conopida, pepenii roşii de dimensiuni mici, vinetele,
ceapa, ardeii capia, morcovii şi ţelina, dar şi fructe
precum merele şi gutuile. Aceste fructe şi legume pot fi puse în saramură şi în
diverse combinaţii, rezutând murăturile asortate.


Pot fi puse laolaltă
gogonele, pepeni roşii de mici dimensiuni, mere, morcov, ţelină, castraveţi şi
conopidă. Trebuie alese gogonele cu o
culoare albă şi nu verde închis, deoarece ar putea avea un gust uşor amărui. De
asemenea, unele soiuri de mere se tercuiesc în saramură şi, din acest motiv, trebuie alese
anumite soiuri de mere. Pe lângă
gogonele, în acelaşi recipient, fie el borcan de sticlă, vas din plastic sau butoi din lemn, punem la
murat morcovi, tăiaţi rondele, ţelină, tăiată de asemenea în felii, câţiva
ardei capia şi chiar câţiva ardei iuţi, care vor da un gust uşor picant murăturilor.
Conopida trebuie desfăcută în buchete mai
mici, iar ţelina trebuie curăţată şi tăiată în felii. Este
recomandată utilizarea rădăcinii de hrean care, curăţată şi tăiată în suviţe, are
rolul de a ajuta la buna conservare a legumelor. Pot fi adăugaţi şi câţiva căţei de usturoi, pe care îi zdrobim uşor, înainte de a-i pune alături de celelalte legume. Deasupra legumelor
putem pune, pentru un plus de aromă, frunze de ţelină. Peste aceste legume
turnăm o saramură fierbinte, un amestec de apă şi sare, proporţia fiind de o
lingură şi jumătate de sare la un litru de apă. Butoiul sau borcanele trebuie
păstrate circa o săptămână la cald, pentru ca legumele să se acrească, după
care trebuie depozitate într-un loc răcoros.

Un amestec interesant
de murături asortate îl reprezintă ardeii umpluţi cu varză şi cu morcov. Varza
tocată trebuie amestecată cu morcovi daţi pe răzătoare, cu boabe de piper şi cu
puţină sare. Cu acest amestec sunt umpluţi ardeii graşi, cărora li s-au
îndepărtat cotorul şi seminţele din interior. Ardeii trebuie puşi în borcan, se
aduagă câteva ramuri de cimbru, după care trebuie acoperiţi cu saramură şi
lasaţi cel puţin o sapătămână să se acrească

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company