Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Banat

Banatul are o gastronomie distinctă, puternic influenţată de cea austro-ungară.

Mâncăruri din Banat
Mâncăruri din Banat

, 12.03.2016, 09:41

Banatul are o gastronomie distinctă, puternic influenţată de cea austro-ungară. Cumva este apropiată de
gastronomia din Transilvania, însă în gastronomia Banatului întâlnim şi
influenţe meridionale, datorită apropierii geografice de Grecia şi Italia, dar
ea este influenţată şi de vecinătatea cu Serbia. Bucătăria bănăţeană se remarcă
prin mâncăruri cu multe grăsimi, dar hrănitoare şi gustoase. Se foloseşte
preponderent carnea de porc, de vită sau de pui, legumele sunt călite în untură
sau în ulei, iar la sosuri se foloseşte făina pentru ca acestea să fie mai
consistente.


Caracteristică
Banatului este zupa, adică supa cu carne
de pasăre şi cu tăiţei de casă. Este un fel care
este servit în mod tradiţional la sfârşit de săptămână, atunci când familia se
reuneşte la masă. Conform tradiţiei, se foloseşte o pasăre de curte, iar
tăiţeii sunt pregăţiţi în casă, cu făină şi cu ou. Aceşti tăiţei, în formă de
romb sau dreptunghiulară, sunt folosiţi şi la alte preparate precum aşa-numita
iofca cu brânză şi smântână sau budinca de iofca cu şuncă. De altfel, la
Reşiţa chiar este organizat, în perioada premergătoare Paştelui, un Festival al
tăiţeilor.


Preparatele din carne
de porc, degustate ca aperitiv împreună cu un pahar de răchie, cârnaţii sau
sarmalele cu varză, ‘mari cât pumnul fac parte din zestrea gastronomică a
Banatului. Un alt preparat caracteristic este papricaşul cu carne de pui. Este uşor de gătit, iar
atunci când este pregătit pe îndelete, la cuptor, capătă o savoare deosebită.
Ca şi la zupă, se
foloseşte un pui, puţin unt,
făină, o ceapă, boia de ardei dulce şi sare. După ce a
fost porţionat, puiul este rumenit în unt într-un
vas de tuci, împreună cu ceapa tocată. În continuare se presară o lingură de boia dulce, se adaugă făină şi, în
final, se stinge cu apă, care se adaugă atât cât să acopere carnea de pui.
Vasul de tuci se introduce la cuptor şi se lasă ca să mai scadă sosul. Spre
final se poate adăuga puţin piper măcinat şi sare după gust.


Bucătăria bănăteană
este remarcabilă şi datorită dulciurilor. Ca şi în Transilvania, se pregătesc
acele găluşte cu prune, cu înveliş de făină şi cartofi, tăvălite în final prin
pesmet şi numite gomboţi, o denumire întâlnită atât în Ungaria, cât şi în
Serbia. De asemenea, sunt foarte multe dulciuri făcute din foietaje, dar şi din
aluat dospit.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company