Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Dobrogea

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră, Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită minorităţii turco-tătare.

Mâncăruri din Dobrogea
Mâncăruri din Dobrogea

, 14.05.2016, 10:04

Provincie situată între Dunăre şi Marea Neagră,
Dobrogea are o gastronomie cu puternice influenţe orientale datorită
minorităţii turco-tătare. Bucătăria dobrogeană se bazează pe peşte şi pe carnea
de oaie, însă nu exclude carnea de pasăre, de vacă şi de porc. Preparatele de
bază sunt însoţite de garnituri de orez sau de legume. Produse din lapte de
oaie precum iaurt sau telemea sunt folosite de asemenea pentru pregătirea altor
mâncăruri. Gastronomia Dobrogei este influenţată însă şi de alte comunităti
etnice precum cele ale grecilor sau ruşilor lipoveni, ultimii răspândiţi prin
Delta Dunării. Dintre mâncărurile specifice Doborgei pot fi menţionate ciorbele
pescăreşti, peştele marinat, saramura de peşte, pilaful dobrogean, salatele
dobrogene, cârnaţii de oaie, mielul la proţap, dar şi preparate care poartă
marca minorităţii turco-tătare: chebap, cârnaţii uscaţi precum ghiudem şi
babic, musacaua dobrogeană sau garniturile de orez. Să nu uităm şi de
deserturile specifice Dobrogei, cu stafide sau cu rahat şi nici de celebrele
baclavale şi sarailii.


Pilaful dobrogean din măruntaie de miel este un
preparat specific Dobrogei, în alte regiuni ale României măruntaiele de miel
fiind înlocuite cu pipote şi inimi de pui. Pentru prepararea pilafului
dobrogean avem nevoie de circa jumătate de kg de ficat, rinichi şi intestine de
miel, de circa un sfert de kg de orez, de două cepe, un morcov şi, dacă este posibil,
de două roşii şi un ardei gras. Măruntaiele de miel trebuie opărite şi apoi
puse la fiert alături de morcov. Separat se căleşte uşor ceapa tocată mărunt,
impreună cu orezul, spălat în prealabil în două .. trei ape. Ceapa şi orezul
sunt puse apoi la fiert într-un vas, pentru circa 20 de minute, împreună cu
măruntaiele de miel şi cu morcovul, toate fiind tocate mărunt. Dacă folosim
roşii şi ardei gras, atunci şi aceste legume trebuie tocate înainte de a fi
puse la fiert împreună cu orezul. Spre final, se condimentează cu piper şi
ienibahar şi se adugă sare după gust.


Vă mai propunem un alt
preparat specific Dobrogei, frigăruile cu carne de berbec. Avem nevoie de un kg
de pulpă de berbec, de câteva cepe, de piper şi de cimbru măcinat şi de puţin
vin. Se taie carnea în felii subţiri, se sărează puţin şi se lasă pentru câteva
ore într-un baiţ, adică un amestec de vin, cimbru şi piper. După aceea, se
înfig bucăţile de carne în ţepuşe de lemn sau din oţel inox, punând între ele
foi de ceapă. Frigăruile se pun apoi pe grătar şi se rotesc pentru a fi
pătrunse uniform de dogoare.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company