Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ciorbă rădăuțeană

Astăzi vă prezentăm reţeta unei ciorbe inventate într-un oraş din Bucovina (provincie istorică din nordul României) şi care se numeşte chiar ciorbă rădăuţeană.

Ciorbă rădăuțeană
Ciorbă rădăuțeană

, 11.02.2017, 10:00

Astăzi vă prezentăm reţeta unei ciorbe
inventate într-un oraş din Bucovina (provincie istorică din nordul României) şi
care se numeşte chiar ciorbă rădăuţeană. Situat la circa 40 de km nord faţă de
Suceava, oraşul Rădăuţi este una dintre cele mai vechi aşezări moldoveneşti,
atestată documentar în anul 1413.


Ciorba
rădăuţeană a apărut în urmă cu peste patru decenii când o bucătăreasă din oraş
a dorit să modifice ceva la ciorba de burtă, un preparat întâlnit oriunde în
România, dar care în acest oraş nu prea se afla printre preferinţele
consumatorilor. Încet, încet acest preparat s-a răspândit nu numai în Bucovina,
ci și alte regiuni ale României, fiind întâlnit cu această denumire de origine
în meniurile multor restaurante.


Pentru
prepararea acestei ciorbe avem nevoie de 4 pulpe de pui sau bucăţi de piept de
pui. Alte ingrediente: 2 rădăcini de pătrunjel, câţiva morcovi, un ardei capia
sau un ardei gras, 3-4 gălbenuşuri de ou, oţet, usturoi, puţină verdeaţă şi
smântână, folosită la multe preparate bucovinene. Astfel, cu smântână se drege
borșul de sfeclă roșie, venit în Bucovina pe filiera slavă, dar și borșul
polonez cu cartofi și sfeclă roșie. Smântâna se folosește și la ciulamaua de
ciuperci, ba chiar și păstrăvul se poate fierbe în smântână.


Modul
de preparare a ciorbei rădăuțene este destul de simplu. Se pun la fiert,
într-un vas de maxim 3 litri, legumele, în prealabil curăţate, şi carnea de
pui. Se lasă la fiert până ce carnea începe să se desprindă de pe oase. Apoi
trebuie strecurată zeama astfel obţinută. Carnea dezosată şi legumele trebuie
tăiate în bucăţi mici şi puse la fiert în zeama pe care am strecurat-o. Apoi se
amestecă gălbenuşurile de ou şi smântâna şi, când zeama începe să dea in
clocot, se toarnă amestecul de ou şi smântână, amestecând continuu pentru
omogenizare. Ciorba rădăuţeană trebuie acrită cu oţet, după gust, şi i se
adaugă, tot după gust, usturoiul zdrobit, puţin piper şi puţină verdeaţă
mărunţită.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company