Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Vărzări

Varza murată poate fi pregătită ca umplutură pentru o plăcintă numită, sugestiv, vărzări.

Vărzări
Vărzări

, 18.03.2017, 12:27

Se poate spune că varza murată este o rezervă strategică în gospoăria tradiţională, fiind folosită ca bază pentru multe mâncăruri. Poate fi tocată şi călită pentru a fi transformată în garnitură, dar şi ca înveliş penru sarmale. Poate fi transformată în salată, adăugând piper sau boia, dar poate fi pusă şi în oala de ciorbă.



Varza murată poate fi pregătită şi ca umplutură pentru o plăcintă numită, sugestiv, vărzări. Aceste plăcinte sunt pregătite nu numai pentru perioada postului, ele fiind consumate atât în perioada sărbătorilor de iarnă cât şi pe durata sezonului rece, îndeosebi în Moldova şi în Transilvania.



Pentru perioada postului se pregăteşte un aluat dospit, la fel ca pentru pâine. Pregătim şi umplutura. Desfacem varza murată foaie cu foaie şi o spălăm în apă rece. Dacă este prea sărată, o putem ţine într-un vas cu apă rece. Scurgem foile de varză şi le tocăm mărunt după care le călim în ulei încins sau, în Transilvania, preponderent în untură. Putem adăuga ceapă verde, tocată, precum şi puţin piper, amestecăm şi lăsăm umplutura să se răcească.



După ce aluatul a crescut, îl întindem cu ajutorul unui sucitor, foaia rezultată porţionând-o în pătrate cu latura de vreo 15 cm. Pe fiecare pătrat se pune câte o lingură de umplutură, pe care o închidem în acest aluat. Vărzările pot fi prăjite în ulei sau coapte în cuptor. În cazul în care sunt pregătite în cuptor, le putem unge cu un ou bătut, vărzările fiind gata pentru a fi consumate imediat după ce se rumenesc. Vărzările sunt servite calde sau reci, eventual cu puţină smântână peste ele.

Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company