Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ardei umpluţi, de post

Pentru această ediţie vă propunem o reţetă de ardei umpluţi cu orez, o mâncare ce poate fi consumată de către cei care postesc.

Ardei umpluţi, de post
Ardei umpluţi, de post

, 12.08.2017, 12:12

Mâncărurile pot fi gustoase chiar şi atunci când sunt preparate exclusiv din vegetale. De la 1 august şi până la 15 august, credincioşii ortodocşi se află într-o perioadă de post de două săptămâni, înainte de Adormirea Maicii Domnului, sărbătoare marcată la 15 august. Conform tradiţiei creştine, în această perioadă pot fi consumate doar mâncăruri gătite din alimente de origine vegetală, fiind exclus orice aliment de provenienţă animală, cum ar fi carnea, untura, ouăle, laptele şi toate derivatele lui.



Pentru această ediţie vă propunem o reţetă de ardei umpluţi cu orez, o mâncare ce poate fi consumată de către cei care se conformează acestei reguli creştine. Avem nevoie de circa 10 ardei graşi, de 3 – 4 cepe, de câteva roşii, de ulei, sare, piper boabe şi pătrunjel verde. Curăţăm şi tocăm ceapa mărunt, după care o călim uşor în ulei. Se pot adăuga şi câteva ciuperci, tăiate, de asemenea, mărunt. Putem stinge ceapa călită cu puţină supă de legume, cu suc de roşii sau cu apă în care diluăm una, două linguri de bulion. În această compoziţie adăugăm o cană de orez pe care în prealabil l-am spălat şi lăsăm să fiarbă la foc mic, până când orezul începe să se umfle, cam vreo 20 de minute. Adăugăm sare, după gust.



Curăţăm ardeii de cotor şi de seminţe, îi spălăm, după care îi umplem cu această compoziţie de orez, ceapă şi, eventual, ciuperci, iar apoi le potrivim capace cu felii de roşii. Aşezăm ardeii cu gura în sus într-o cratiţă, putem adăuga felii de roşii printre ei şi adăugăm puţină apă. Introducem cratiţa la cuptor şi o lăsăm circa jumătate de oră la foc mic. Spre final, peste ardei presărăm frunze de pătrunjel, tocate mărunt. Ardeii umpluţi cu orez pot fi serviţi atât calzi, cât şi reci.

Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan
Secretele bucătăriei românești vineri, 06 iunie 2025

Tochitură

În această ediţie vă prezentăm un preparat pe care îl putem întâlni în toate regiunile României – tochitura. Există, totuşi, diferenţe...

Tochitură

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company