Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din păstrăv

În comuna muzeu Ciocăneşti din Bucovina a fost organizat în această săptămână tradiţionalul Festival al păstrăvului.

Preparate din păstrăv
Preparate din păstrăv

, 19.08.2017, 13:25

În comuna muzeu Ciocăneşti din Bucovina a fost organizat în această
săptămână tradiţionalul Festival al păstrăvului. Pe lângă spectacole
folclorice, în programul festivalului au figurat concursuri de pescuit şi
gastronomice. În Bucovina există două două preparate specifice, păstrăvul
afumat în cobză şi păstrăvul cu smântână, însă un preparat popular în
pensiunile din Bucovina este păstrăvul prăjit. După ce au fost curăţaţi de
solzi, evisceraţi, spălaţi şi apoi daţi cu puţină sare, păstrăvii trebuie
lăsaţi circa jumătate de oră pentru ca să sarea să intre puţin în carne. După
aceea, trebuie clătiţi în apă rece şi zvântaţi într-o cârpă curată. Se dau prin
făină şi prin mălai după care se prăjesc în ulei fierbinte într-o tigaie.
Păstrăvii se servesc cu mămăligă şi cu mujdei de usturoi sau cu lămâie. Mămăliga poate fi înlocuită cu o garnitură de
legume.


Păstrăvul afumat în cobză este un preparat gustos şi
spectaculos datoprită modului de prezentare. Păstrăvii sunt afumaţi la fum de
lemn de brad, operaţiunea în urma căreia capătă o culoare arămie. Aceşti
păstrăvi afumaţi sunt păstraţi apoi între ramuri proaspete de brad, strânse în
nuiele de răchită care sunt împletite astfel încât seamănă cu o paletă sau cu o
cobză, instrumentul popular care seamănă cu o chitară. Această cobză, în care
întră 5… 6 exemplare care cântăresc în total circa un kg, a apărut din necesitatea de a transporta în
bune condiţii şi de a păstra păstrăvii afumaţi timp de câteva zile, fără a-i pune în frigider.


Smântâna este utilizată mult în gastronomia
bucovineană, inclusiv pentru prepararea păstrăvilor. Avem nevoie de 4 păstrăvi
de circa 300… 400 de grame fiecare, de jumătate de kg de smântână, de puţin
unt, de tarhon, piper şi sare. Curăţăm păstrăvii, îi spălăm, îi dăm cu sare,
atât in interior, cât şi în exterior şi îi lăsăm la rece pentru câteva ore. Îi
spălăm şi îi punem într-o tavă mai înaltă, unsă cu puţin unt, pe care o băgăm
în cuptorul deja încălzit, la foc mic. Lăsăm tava în cuptor doar câteva minute,
atât cât păstrăvii să înceapă să se rumenească, timp în care turnăm smântâna
într-un vas, cu puţină sare şi o încălzim uşor până devine fluidă. Adăugăm
tarhon şi piper râşnit şi omogenizăm, după care o turnăm peste păstrăvii din
tavă. Lăsăm tava în cuptor pentru circa jumătate de oră, după care păstrăvul
poate fi servit ca atare sau cu o garnitură de cartofi şi morcovi fierţi.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company