Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din păstrăv

În comuna muzeu Ciocăneşti din Bucovina a fost organizat în această săptămână tradiţionalul Festival al păstrăvului.

Preparate din păstrăv
Preparate din păstrăv

, 19.08.2017, 13:25

În comuna muzeu Ciocăneşti din Bucovina a fost organizat în această
săptămână tradiţionalul Festival al păstrăvului. Pe lângă spectacole
folclorice, în programul festivalului au figurat concursuri de pescuit şi
gastronomice. În Bucovina există două două preparate specifice, păstrăvul
afumat în cobză şi păstrăvul cu smântână, însă un preparat popular în
pensiunile din Bucovina este păstrăvul prăjit. După ce au fost curăţaţi de
solzi, evisceraţi, spălaţi şi apoi daţi cu puţină sare, păstrăvii trebuie
lăsaţi circa jumătate de oră pentru ca să sarea să intre puţin în carne. După
aceea, trebuie clătiţi în apă rece şi zvântaţi într-o cârpă curată. Se dau prin
făină şi prin mălai după care se prăjesc în ulei fierbinte într-o tigaie.
Păstrăvii se servesc cu mămăligă şi cu mujdei de usturoi sau cu lămâie. Mămăliga poate fi înlocuită cu o garnitură de
legume.


Păstrăvul afumat în cobză este un preparat gustos şi
spectaculos datoprită modului de prezentare. Păstrăvii sunt afumaţi la fum de
lemn de brad, operaţiunea în urma căreia capătă o culoare arămie. Aceşti
păstrăvi afumaţi sunt păstraţi apoi între ramuri proaspete de brad, strânse în
nuiele de răchită care sunt împletite astfel încât seamănă cu o paletă sau cu o
cobză, instrumentul popular care seamănă cu o chitară. Această cobză, în care
întră 5… 6 exemplare care cântăresc în total circa un kg, a apărut din necesitatea de a transporta în
bune condiţii şi de a păstra păstrăvii afumaţi timp de câteva zile, fără a-i pune în frigider.


Smântâna este utilizată mult în gastronomia
bucovineană, inclusiv pentru prepararea păstrăvilor. Avem nevoie de 4 păstrăvi
de circa 300… 400 de grame fiecare, de jumătate de kg de smântână, de puţin
unt, de tarhon, piper şi sare. Curăţăm păstrăvii, îi spălăm, îi dăm cu sare,
atât in interior, cât şi în exterior şi îi lăsăm la rece pentru câteva ore. Îi
spălăm şi îi punem într-o tavă mai înaltă, unsă cu puţin unt, pe care o băgăm
în cuptorul deja încălzit, la foc mic. Lăsăm tava în cuptor doar câteva minute,
atât cât păstrăvii să înceapă să se rumenească, timp în care turnăm smântâna
într-un vas, cu puţină sare şi o încălzim uşor până devine fluidă. Adăugăm
tarhon şi piper râşnit şi omogenizăm, după care o turnăm peste păstrăvii din
tavă. Lăsăm tava în cuptor pentru circa jumătate de oră, după care păstrăvul
poate fi servit ca atare sau cu o garnitură de cartofi şi morcovi fierţi.

Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company