Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Mâncăruri din Bucovina

Provincie istorică situată în nord-estul României, Bucovina este cunoscută, în primul rând pentru biserici şi mănăstiri fortificate, precum Arbore, Humor, Suceviţa, Moldoviţa şi Voroneţ.

Mâncăruri din Bucovina
Mâncăruri din Bucovina

, 10.02.2018, 12:15

Provincie
istorică situată în nord-estul României, Bucovina este cunoscută, în primul
rând pentru biserici şi mănăstiri fortificate, precum Arbore, Humor, Suceviţa,
Moldoviţa şi Voroneţ. Valoarea acestora este sporită de picturile murale
interioare şi exterioare ale acestor biserici, adevărate bijuterii ale Evului
Mediu. Pe lângă valorile culturale de patrimoniu şi frumuseţile naturii,
Bucovina se remarcă şi printr-o gastronomie specifică, apropiată de cea
moldovenească, dar care poartă şi influenţa austriacă deoarece între anii 1775
şi 1918 această provincie istorică românească s-a aflat sub administraţia
imperială de la Viena.


În
bucătăria bucovineană sunt utilizate foarte mult ciupercile şi fructele de
pădure. Dacă ar fi să începem cu felurile de bază, să menţionăm ciorbele de
legume cu carne de vită sau supa de pui cu tăiţei de casă şi ciorbele de
zarzavaturi, toate drese cu smântână. Păstrăvul cu smântână este o altă
delicatesă, la fel ca şi ciupercile cu smântână şi cu mămăligă. Pe listă putem
adăuga sarmalele în cuib, pentru care se face umplutură cu carne de porc, cu
carne de viţel, cu carne de miel, cu carne de pasăre, pui sau gâscă şi cu
ciuperci. Fructele de pădure reprezintă, de asemenea, un important ingredient
al bucătăriei bucovinene, fie că acestea sunt utilizate pentru prepararea unor
băuturi alcoolice dulci, fie că acestea sunt transformate în dulceţuri.
Prăjiturile în foetaj au intrat în gastronomia bucovineană pe filiera
austriacă. Un preparat specific îl reprezintă tocineii, un desert obţinut din
cartofi şi smântână. Un preparat relativ recent al bucătăriei bucovinene este
ciorba rădăuţeană, asemănătoare cu cea de burtă, dar în care burta de vită este
înlocuită cu carnea de pui.


Un
alt preparat specific este păstrăvul afumat în cobză. Cobza are forma
instrumentului popular asemănător unei chitare, dar este confecţionată din
nuiele de răchită în care s-au pus ramuri de brad. Se spune că această cobză,
în care intră 5… 6 exemplare care cântăresc în total circa un kg, a apărut
din necesitatea de a transporta în bune condiţii şi de a păstra păstrăvii
afumaţi timp de câteva zile, fără a-i
pune în frigider. Păstrăvii sunt afumaţi la fum de lemn de brad, operaţiune în
urma căreia capătă o culoare arămie. Dacă se foloseşte lemnul de fag, se spune
că păstrăvii capătă un gust uşor dulceag. Cei care s-au perfecţionat în
afumarea păstrăvilor folosesc şi conuri de molid, uscate şi curate pentru a da
un gust uşor amărui. Înainte de a fi afumaţi, păstrăvii sunt ţinuţi, timp de 12
ore, în apă cu sare, în care se mai adaugă mai multe mirodenii, între care
piper boabe şi foi de dafin. După aceea, păstrăvii sunt lăsaţi în afumătoare
pentru circa 4 ore, până capătă acea culoare arămie.

Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company