Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Cartofi noi

În perioada primăverii, în pieţele aproalimentare din România apar cartofii noi, care pot fi pregătiţi în mai multe feluri.

Cartofi noi
Cartofi noi

, 18.05.2018, 13:06

În perioada primăverii, în pieţele aproalimentare din România apar cartofii
noi, care pot fi pregătiţi în mai multe feluri. Cel mai simplă şi rapidă
modalitate de a-i pregăti este aceea de a-i prăji în ulei la ceaun. Avem nevoie
de un kg de cartofi, de câteva fire de usturoi verde şi de o legătură de mărar.
Cartofi trebuie spălaţi bine şi curăţaţi de coajă prin frecare cu un burete
ceva mai aspru. Dacă au coaja ceva mai uscată, semn că a trecut ceva timp de la
momentul recoltării, atunci cartofii se lasă timp de un sfert de oră într-un
vas cu apă la înmuiat. În continuare, dacă sunt mici, cartofii se lasă întregi,
dacă sunt ceva mai mari, pot fi tăiaţi în bucăţi ceva mai mici. Se scurg de apă
şi apoi se pun în ceaunul cu ulei încins şi se lasă la foc iute timp de câteva
minute până se rumenesc uşor. Cu ajutorul unei spumiere, îi punem într-un
castron, iar deasupra lor se presară mărar proaspăt, tocat mărunt şi usturoi
verde, de asemenea tocat mărunt, şi se adaugă sare după gust.


Cartofii
noi pot fi pregătiţi la cuptor, cu usturoi verde, cu mărar, piper şi, eventual,
ulei de măsline. După ce au fost curăţaţi, cartofii se pun într-un vas, adăugăm
puţină apă, usturoiul verde tocat mărunt şi îl lăsăm în cuptor la foc potrivit
pentru circa 20 de minute, până ce cartofii încep să se rumenească. În locul
usturoiului tocat, putem face o pastă din usturoi, mărar şi puţin ulei de măsline
pe care o turnăm în vas înainte de a-l introduce în cuptor. Spre final,
presărăm piper şi mărar, tocat mărunt, adăugând sare după gust.


Cartofii
noi pot fi preparaţi prin fierbere şi apoi prin coacere sau prin prăjire. După
ce au fost puşi la fiert timp de circa un sfert de oră în apă cu sare, cartofii
noi sunt puşi apoi într-un vas sau într-o tavă, se adaugă puţin unt şi piper,
iar apoi se lasă la foc potrivit în cuptor până când se rumenesc. La fel, după
ce au fost prefierţi, cartofi noi pot fi prăjiţi în ulei. Cartofii noi pot fi
pregătiţi cu unt şi cu smântână. După ce îi fierbem, îi scurgem şi apoi îi
rumenim într-un vas în care am pus puţin unt. Turnăm smântână peste ei,
presărăm mărar tocat mărunt şi puţină sare şi îi lăsăm în vas la foc mic timp
de 15 minute. Pot fi serviţi ca aperitiv sau la felul principal împreună cu
carne pregătită la grătar sau în cuptor.

Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Gem de caise (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Foto: ArmbrustAnna / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune
Secretele bucătăriei românești vineri, 20 iunie 2025

Supă de vişine, ca în Harghita

Dacă veţi călători în partea estică a Transilvaniei, în Covasna şi Harghita, veţi observa o gastronomie specifică, cu mâncăruri cu carne...

Supă de vişine, ca în Harghita
Secretele bucătăriei românești vineri, 13 iunie 2025

Preparate din zărgan

Zărganul poate fi consumat fiert, pregătit pe plită sau prăjit în ulei, dar şi copt în cuptor. Dacă este afumat, poate fi folosit la salate....

Preparate din zărgan

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company