Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Chiftele

Lets experiment one of the most popular recipes all over Romania, called 'chiftele'

Chiftele
Chiftele

, 03.08.2018, 13:48

Chiftele are ground meat patties, sometimes vegetarian, that are pan fried. When they are larger and oval, a formula favored in Moldavia, they are called parjoale. The name chiftele comes from the Turkish word kofte. However, in Turkey they are made with lamb, mutton, or beef, as opposed to Romania, where they are made generally of pork. Predictably, in the Danube and Danube Delta area they are made of fish.



It is easy to make pork chiftele. Take a kilo of pork, a few slices of stale bread, one egg, one head of garlic, a bunch of fresh parsley and one of fresh dill, finely chopped, flour, salt and pepper to taste, and vegetable oil. Soak the bread in water and squeeze out the excess, then put them through the meat grinder with the cubed pork. Peel and crush the garlic, then knead it together with the meat, the egg, and the fresh herbs, as well as salt and pepper. After the mixture is smooth, form by hand the patties, douse them in flour, then fry in oil at brisk heat. They can be served hot or cold.



There are differences between Romanian regions in this recipe. In Transylvania they use tarragon, with the garlic being replaced by finely chopped onion. They also used shredded potato instead of bread. These can be baked in the oven, covered in sour cream, with chopped tarragon added at the end as a garnish.



Fish chiftele are just as good. Take a kilo of fish file, two or thee onions, a few cloves of garlic, two eggs, flour, salt and pepper to taste. You can add mashed potatoes, or alternatively two slices of soaked bread, and finely chopped dill. The fish and the bread or potato mash are put through the meat grinder. The paste is then kneaded together with the finely chopped onions, the eggs, with salt and pepper. Crush the garlic cloves, kneading in well into the composition, at the same time looking for possible leftover bones. Use a tablespoon to form the patties, and douse them in flour, then fry in oil. Enjoy!

Etichete:
sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company