Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Plăcinta de Runc, marcă înregistrată

La Runcu Salvei, în judeţul Bistriţa Năsăud există o plăcintă cu brânză care se pregăteşte numai şi numai aici.

Plăcinta de Runc, marcă înregistrată
Plăcinta de Runc, marcă înregistrată

, 20.09.2019, 16:47

Preparatele tradiţionale au, uneori, nu numai o denumire de origine, ci şi un certificat. La Runcu Salvei, în judeţul Bistriţa Năsăud există o plăcintă cu brânză care se pregăteşte numai şi numai aici, ca urmare a unui demers al Primăriei fiind înregistrată la Oficiul de Standarde, Invenţii şi Mărci, OSIM. Plăcinta de Runc arată ca o ruladă sau, dacă doriţi, ca un cozonac şi are şi o poveste. Se spune că o femeie din sat pregătea bucatele pentru o nuntă şi, pentru că îi mai rămăsese aluat şi brânză, le-ar fi folosit, rezultând astfel plăcinta de Runc, actuala marcă înregistrată. De atunci, toate femeile din sat au început să prepare această plăcintă pe care vizitatorii o pot degusta la toate sărbătorile din sat.



Pentru această plăcintă avem nevoie de făină, brânză de vacă şi brânză de oaie, două – trei ouă, drojdie şi praf de copt. Prepararea este simplă. În făina pe care o vom frământa se face, la mijloc, o groapă în care se pregăteşte plămădeală, cum se spune prin partea locului. Aceasta înseamnă că se pun ouăle, drojdia şi puţin zahăr, apoi se frământă făina, cu apă şi se lasă la dospit.



Separat se pregăteşte umplutura. Se fărâmiţează brânza de vacă, la fel procedăm şi cu brânza de oaie, o brânză usturoaie pentru că este puţin iute şi pişcă pe limbă. Amestecăm brânza cu puţin praf de copt. După ce a dospit, întindem aluatul care trebuie să nu fie mai gros de un deget, întindem umplutura deasupra, după care se rulează şi se pune într-o tavă unsă cu puţin ulei. Se lasă la dospit pentru circa un sfert de oră, apoi se bagă în cuptor, la copt. Se taie în felii precum cozonacul şi se serveşte caldă sau rece, ca aperitiv.



Plăcinte asemănătoare se pregătesc şi ceva mai spre sud, în Munţii Apuseni. Acolo întâlnim plăcintele moţeşti care au ca umplutură tot brânză, de cele mai multe ori sărată, dar care se obţine din două foi de plăcintă între care se pune umplutura, după care se coace pe plită. Un preparat asemănător există în fosta localitate minieră Samobor din Croaţia. Arată ca o tartă umplută cu brânză sărată, în amestec cu alune de pădure sau cu legume, fiind inclusă în anul 2007 în patrimoniul cultural imaterial.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company