Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Secretele bucătăriei româneşti: … din cireşe

În România este perioada cireşelor şi a vişinelor. După o primăvară cu temeraturi scăzute şi după o lună iunie mai răcoroasă, cireşele autohtone au apărut ceva mai târziu în pieţele româneşti.

Secretele bucătăriei româneşti: … din cireşe
Secretele bucătăriei româneşti: … din cireşe

, 03.07.2020, 16:16

În România este perioada cireşelor şi a vişinelor. După o primăvară cu
temperaturi scăzute şi după o lună iunie mai răcoroasă, cireşele autohtone au
apărut ceva mai târziu în pieţele româneşti.


Din cireşe de culoare roşu
închis sau de culoare albă se pot face dulceţuri. Avem nevoie de cantităţi
proporţionale de cireşe, fără codiţe şi fără sâmburi, şi de zahăr. Punem
cireşele în vasul în care va fierbe dulceaţa, le acoperim cu zahăr şi le lăsăm
la rece pentru două … trei ore, timp în care fructele vor lăsa zeamă. Adăugăm
puţină zeamă de lămâie şi punem vasul la foc mic. Amestecând din când în când,
mărim treptat intensitatea focului şi, pe măsură ce ajunge la temperatura de
fierbere, la suprafaţă apare o spumă pe care o îndepărtăm.

Compoziţia trebuie
menţinută pe foc, eventual băgată în cuptor, până când dulceaţa devine
vâscoasă, iar acest lucru poate fi verificat punând o linguriţă de dulceaţă pe
o farfurie. Dacă, după răcire, lichidul se îngroaşă, atunci dulceaţa a fiert
suficient şi poate fi luată de pe foc. Dulceaţa trebuie turnată apoi în borcane
lăsându-se un spaţiu de circa două degete, se pun capacele, iar borcanele sunt
supuse procesului de sterilizare. Se poate obţine astfel dulceaţă de cireşe
obişnuite, de cireşe albe sau de cireşe amare, ultima variantă fiind
considerată o delicatesă. Spre deosebire de cireşele dulci, cele amare sunt mai
mici şi cu un gust acrişor-amărui.


.

Şi lichiorul de cireşe, în
special cel din cireşe amare, se prepară foarte uşor. Avem nevoie de circa 3 kg
de cireşe şi de un kg de zahăr. Cireşele şi zahărul se aşază în straturi,
într-o damigeană, fructele fiind lăsate la macerat timp de câteva zile. Nu se
pune dopul pentru ca să nu se facă presiune în interior. După ce fructele au
lăsat zeamă, iar zahărul s-a topit, în damigeană se toarnă alcool alimentar,
iar după două săptămâni cireşata poate fi consumată.



La fel ca şi caisele, piersicile şi vişinele, cireşele pot fi folosite
pentru a face o prăjitură simplă, cu blat pufos. Avem nevoie de circa un sfert de kg de făină, de
100 de grame de zahăr, de un pahar cu lapte, de 50 de grame de unt, de două
ouă, de praf de copt şi, desigur, de un castron cu cireşe fără sâmburi. Într-un
vas punem făina, zahărul, untul şi praful de copt, spargem ouăle şi amestecăm,
adăugând puţin lapte sau smântână, până când obţinem un aluat cremos. Aluatul
trebuie turnat apoi într-o tavă în care am întins deja o hârtie de copt. Peste
aluat se pun cireşele, iar tava se lasă în cuptor, la foc mediu pentru circa
jumătate de oră. Peste prăjitură se poate presăra zahăr pudră. Prăjitura se
porţionează după ce se răceşte

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company