Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate tradiţionale din Delta Dunării

Împărăţia apelor după cum i se mai spune Deltei Dunării ascunde încă multe secrete, începând de la misterioase aşezări antice și epave până la specii de păsări, peşti şi, nu în ultimul rând, nebănuite preparate gastronomice.

Preparate tradiţionale din Delta Dunării
Preparate tradiţionale din Delta Dunării

, 19.02.2021, 11:50

Puţini ştiu că din aşa-numiţi ciulini din Delta Dunării
sunt comestibili. Aceștia sunt, de fapt, părţile unei plante acvatice aflate
sub nivelul apei, plantă care are tulpini ce pot atinge 5 metri și care poate
fi întâlnită în apele dulci din Europa și Asia. Acești ciulini (Trapa natans -
lat, water chestnuts sau water caltrop – eng) sau cornaci după cum le
spun locuitorii deltei pot fi adunați de pe canalele deltei, în luna
septembrie, atunci când se coc. Uscați și înnegriți, acești ciulini sunt
aduși uneori la țărm de valurile Mării
Negre. Conform locuitorilor Deltei, după înlăturarea ţepilor cu rol protector,
miezul, cu un gust uşor dulce, poate fi consumat ca atare. Se mai pot fierte şi
pasa, transformându-se într-un piure sau pot fi prăjiţi. Unii localnici
obişnuiesc să recolteze astfel de ciulini şi să îi lase în podul casei la
uscat, pentru a fi consumaţi apoi în perioada sezonului rece.


Peştele rămâne însă alimentul de bază al
locuitorilor deltei. În topul preferințelor gastronomice ale turiștilor care
vin în Delta Dunării, pe primul loc se află borșul de pește și storceagul. La
borșul de pește, bucățile de carne sunt
servite pe un platou, cu mujdei de usturoi, iar zeama în care a fiert
peștele este servită separat, într-un bol, alături de un ardei iute. Storceagul
este pregătit în perioada sezonului rece, când legumele din grădină sunt
înlocuite cu rădăcinoase, precum pătrunjelul, țelina și morcovul. Toate acestea
sunt tăiate mărunt, se adaugă cartofi tăiații cubulețe și se pun la fiert cu
bucăți din pește mai gras. Această ciorbă, acrită în mod tradițional cu oțet,
este dreasă cu ou și cu smântână înainte de a fi servită.


În topul preferințelor vizitatorilor Deltei
Dunării se află și salata de icre și chifteluțele din carne de pește, numite de
unii jurnaliştii străini care au vizitat Delta Dunării, hamburgeri de peşte. Un
alt preparat de top este carasul prăjit. Carasul este cel mai răspândit pește
din România și poate cântări, în mod excepțional, chiar și două kg. Un exemplar
tocmai bun pentru a fi prăjit trebuie să depășească 500 de grame. După ce este
curățat de solzi, eviscerat și spălat, carasul trebuie dat cu puțină sare, în
interior și pe exterior și lăsat câteva ore la rece. Spălat de surplusul de
sare, carasul trebuie crestat foarte des la exterior, pe fiecare parte.
Operațiunea este necesară pentru ca oasele multe ale acestuia să nu se simtă.
În continuare, este tăvălit prin făină, apoi prin mălai, după care este pus la
prăjit, în ulei. Se servește cu mămăligă și cu mujdei de usturoi, alături de un
pahar de vin alb sec sau demisec, bine răcit.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company