Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate cu spanac

Spanacul trece în mod obligatoriu, dacă putem spune aşa, prin bucătăria românească în perioada Paştelui

Preparate cu spanac
Preparate cu spanac

, 14.05.2021, 11:00

Spanacul trece în mod obligatoriu, dacă putem spune
aşa, prin bucătăria românească în perioada Paştelui. Atunci este pregătită
friptura de miel cu spanac, pe care îl găsim în stare proaspătă în lunile de
primăvară. De obicei, frunzele de spanac trebuie spălate în mai multe ape,
opărite şi apoi scurse. La friptura de miel, nu este nevoie ca frunzele de
spanac să fie tocate sau pasate înainte de a le combina cu carnea.


Sunt multe preparate la
care este necesară pasarea frunzelor de spanac înainte de a fi adăugate în
diferite compoziţii. Un preparat popular în bucătăria românească şi uşor de
făcut îl reprezintă ouăle cu spanac. În ciuda reclamei făcute de celebrul desen animat cu Popeye Marinarul,
mulţi copii nu se simt atraşi de mâncărurile cu spanac. Situaţia se schimbă, iar tentaţia creşte în cazul
în care deasupra spanacului din farfurie este aşezat un ou ochi, un preparat
extrem de simplu, mai ales dacă spanacul îl luăm congelat din magazin. Dacă
luăm spanac proaspăt din piaţă, avem de făcut câteva operaţiuni suplimentare.
După ce am desprins una câte una frunzele de spanac, le spălăm bine şi apoi le
punem la opărit, timp de câteva minute, în apă clocotită cu sare. Lăsăm frunzele
la scurs şi apoi le tocăm mărunt, obţinând practic un piure. Pentru gust, se
adaugă câţiva căţei de usturoi tocaţi mărunt sau câteva boabe de piper.
Spanacul astfel pregătit este pus într-o cratiţă, la foc mic şi amestecăm
periodic până la omogenizare. Apoi se prăjesc ouăle în tigaie şi servesc în
farfurii deasupra porţiei de spanac.


Un alt preparat este spanacul la cuptor, preparat
la care putem folosi, pe lângă 2 kg de spanac şi circa 200 de grame de brânză
sau de caşcaval ras. După etapele de curăţare, opărire şi tocare, spanacul este
pus într-un vas, uns în prealabil cu unt. Adăugăm brânză rasă sau caşcaval ras,
amestecăm, iar cratiţa este introdusă în cuptor pentru 20 de minute. În loc de
brânză sau caşcaval putem folosi smântână şi pesmet. Smântâna
trebuie turnată deasupra spanacului fără a o amesteca. Deasupra smântânei presărăm pesmet, iar această
compoziţie o introducem pentru câteva minute în cuptor, la foc mic.


Spanacul poate fi folosit şi ca umplutură pentru
clătite, acest preparat putând fi servit ca un aperitiv cald. Tot din categoria
aperitivelor calde face parte şi rulada cu spanac. Această ruladă poate avea o
compoziţie complexă dacă, pe lângă piureul de spanac, adăugăm caşcaval, şuncă
sau ciuperci călite.


Există
aşa-numita plăcintă grecească cu spanac, la care spanacul, folosit ca
umplutură, se află între două straturi de aluat, dar se pot face şi rulade care
au şi un efect estetic. Pe o foaie de aluat dospit se întinde crema de spanac,
după care foaia se rulează şi se pune într-o tavă, la cuptor, unde se lasă
circa jumătate de oră, până ce aluatul începe să şe rumenească. După ce se
răceşte, rulada trebuie tăiată în felii şi servită pe un platou cu aperitive
reci.

Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company