Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Preparate din peşte

Pentru că este din ce mai frig şi pentru că ne apropiem de începutul iernii, vă propun două reţete pe bază de peşte.

Preparate din peşte
Preparate din peşte

, 26.11.2021, 14:14

Pentru că este din ce mai frig şi pentru că ne
apropiem de începutul iernii, vă propun două reţete pe bază de peşte.


Ciorba de pește se prepară foarte
ușor, însă, pentru această perioadă, vă propunem un preparat specific Deltei
Dunării, storceagul, la care se folosesc legume rădăcinoase: câţiva cartofi,
doi morcovi, o ţelină şi două cepe. Avem nevoie şi de un kg de file de peşte pe
care îl sărăm şi îl lăsăm la rece până când curăţăm legumele. Într-un vas cu o
capacitate de 4 … 5 litri, punem la fiert morcovii şi ţelina, tăiate mărunt.
Cepele se pot pune fie întregi, fie mărunţite, iar apoi cartofii, tăiaţi
cubuleţe. Spălăm de sare fileul de peşte, îl tăiem în cubuleţe pe care le punem
la fiert cel mult un sfert de oră, la foc mic. Acrim cu puţină zeamă de lămâie,
iar spre final amestecăm un gălbenuş de ou cu câteva linguri de smântână şi
turnăm în oală, presărând şi mărar tocat. Luăm vasul de pe foc, îl acoperim şi
îl lăsăm câteva minute pentru ca aromele să se amestece, după care storceagul
poate fi servit imediat.


O
altă mâncare uşor de pregătit în sezonul rece este scordoleaua de peşte. Este o
mâncare din peşte afumat, pe care o întâlnim atât în comunităţile de pe cursul
Dunării sau din Delta Dunării, cât şi în bucătăria grecească şi în cea turcească.
Echivalentul elen al acestui preparat poartă un nume apropiat – skordo – ceea
ce în traducere înseamnă usturoi. Avem nevoie de un kg de cartofi, de un kg de
peşte file afumat sau, pur şi simplu, de
peşte afumat, de ulei sau de lapte, unt, nuci, usturoi, piper şi frunze de
ţelină. Pentru a-i transforma în piure, cartofii trebuie curăţaţi şi tăiaţi în
cubuleţe, însă în Delta Dunării se obişnuieşte ca peştele şi cartofii în coajă
să fie puşi la fiert laolaltă. Deoarece peştele afumat este şi sărat, în piure
nu se va mai adauga sare. Dacă nu am folosit file de peşte, va trebuie să
scoatem peştele din oală, să îl lăsăm să se răcească şi apoi să îndepărtăm
oasele. În continuare se pregăteşte piureul de cartofi în care se pune puţină
zeamă din oala în care a fiert peştele, adaugându-se câteva nuci pisate, mujdei
de usturoi, piper după gust şi câteva frunze tocate de ţelină. Amestecăm cu
puţin ulei de măsline sau lapte până când obţinem un piure cremos. Bucăţile de
peşte afumat sunt aşezate apoi pe un platou, iar deasupra acestora se întinde
un strat uniform de piure. Există însă şi varianta în care peştele este tăiat
în bucăţi mici, care sunt amestecate cu piureul de cartofi. Îndiferent de modul
de prezentare, este recomandat ca scordoleaua de peşte să fie servită cu un
pahar de vin alb demisec, bine răcit.

sursă foto: pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 decembrie 2025

Mâncăruri cu prune afumate

Gutuile şi prunele afumate sunt fructele care rezistă mai mult şi care pot fi folosite la mâncăruri. În perioada toamnei, prunele pot fi puse...

Mâncăruri cu prune afumate
Căsuţă din turtă dulce (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 decembrie 2025

Turtă dulce de Sf. Nicolae

În dimineaţa zilei de 6 decembrie, de Sf. Nicolae, copiii găsesc, în ghetuţele lustruite, fructe şi dulciuri sau o nuieluşă dacă nu au fost...

Turtă dulce de Sf. Nicolae
foto: Mariana Chirita/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 28 noiembrie 2025

Iahnie de fasole

Fiind una dintre mâncărurile preferate ale românilor, a devenit aproape o tradiţie ca iahnia de fasole să fie servită celor care participă la...

Iahnie de fasole
Gutui (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 21 noiembrie 2025

Mâncăruri de post

În postul Crăciunului, care a început în 14 noiembrie şi se va încheia la 24 decembrie, sunt pregătite, conform tradiţiei, mâncăruri din...

Mâncăruri de post
Secretele bucătăriei românești vineri, 14 noiembrie 2025

Cârnați din topor din Vâlcea

Cârnații din topor din Vâlcea nu au, deocamdată, celebritatea de care se bucură în rândul consumatorilor cârnații de Pleșcoi, însă, cu...

Cârnați din topor din Vâlcea
Secretele bucătăriei românești vineri, 07 noiembrie 2025

Chifteluţe în sos de mere

Dacă sunt rotunde sunt numite chiftele, dacă mai sunt şi mici ca dimensiune atunci sunt alintate spunându-li-se chifteluţe, iar dacă sunt...

Chifteluţe în sos de mere
Secretele bucătăriei românești vineri, 31 octombrie 2025

Dovleac copt

Chiar dacă nu este o sărbătoare tipic românească, Halloween-ul, celebrat în noaptea de 31 octombrie, este aşteptat de către copii. Pe lângă...

Dovleac copt
Secretele bucătăriei românești vineri, 24 octombrie 2025

Peltea de gutui

Fruct aromat, specific toamnei, dar care poate fi păstrat în stare proaspătă şi în cursul iernii, gutuia este bogată în vitamina C, fiind...

Peltea de gutui

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company