Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Piftie

Piftia este una dintre mâncărurile specifice Sărbătorilor de iarnă, fiind nelipsită de pe masa de Crăciun sau de Anul Nou.

Piftie
Piftie

, 07.01.2022, 11:19

Piftia este una dintre
mâncărurile specifice Sărbătorilor de iarnă, fiind nelipsită de pe masa de
Crăciun sau de Anul Nou. De Bobotează, există tradiţia ca să se consume piftie,
grâu fiert şi vin roşu. Piftia este un preparat tradiţional servit demult şi la
curţile domneşti şi boiereşti din Muntenia.
Piftia se face cu carne de găină, de gâscă, de porc, de viţel sau chiar cu
peşte, condiţia fiind ca zeama în care a fost fiartă carnea să se transforme în
gelatină.


Pe vremea când industria
alimentară nu producea gelatină la plic, aceasta se obţinea prin fierberea unor
oase de vită, de porc sau de pui. Conform unei reţete de acum 100 de ani, într-o
oală mare se turnau 4 litri de apă şi se puneau la fiert la foc mic, timp de
două ore, 4 picioare de porc sau ghiare şi capete de pui. Se îndepărta periodic
spuma, iar după aceea se adăugau un morcov şi o rădăcină de pătrunjel, câteva
boabe de ienibahar şi câteva boabe de piper alb. Zeama era strecurată şi pusă
la fiert în continuare până mai scădea. După aceea, zeama trebuia strecurată,
pusă în recipiente mici şi păstrată la rece, gelatina astfel obţinută putând fi
folosită timp de 3 … 4 săptămâni. Recomandarea era ca, pentru o gelatină mai limpede şi mai deschisă, se
puneau la fiert oase şi carne de viţel sau ghiare şi capete de pui. Dacă se dorea o gelatină mai închisă, în
fiertură se adăuga zahăr ars, iar dacă se dorea o culoare roşiatică, în fiertură
se adăuga zeamă de sfeclă roşie.


Un
preparat pentru mese festive este piftia de păstrăv sau, dacă doriţi o denumire
mai pretenţioasă, păstrăvi în aspic. Pentru a obţine gelatină, se pun la fiert
unul sau două capete de crap şi după ce au fiert circa jumptate de oră se
strecoară zeama şi se pune din nou la fiert împreună cu două cepe, cu doi
morcovi, cu câţiva căţei de usturoi pisat şi cu câteva boabe de piper. Dacă păstrăvii
au fost daţi cu sare şi ţinuţi câteva ore la rece, nu mai este nevoie să adaugăm
şi sare în zeamă. Spălăm păstrăvii de sare şi îi punem la fiert, la foc mic, în
zeama în care am pus şi legumele. După circa 15 minute, pot fi adăugate şi
felii de ciuperci champignon. Se mai lasă 10 min la fiert, tot la foc mic pentru
ca să nu desfacă păstrăvii. Îi luăm cu grijă şi îi punem într-un vas, fie
întregi, fie în bucăţi mai mari, după care turnăm zeama peste ei. După ce
compoziţia s-a răcit, punem vasul în frigider pentru câteva ore bune. Se
porţionează şi se serveşte rece.



Foto: feherandras / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Foto: PeterKraayvanger / pixabay.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei
Clătite (Foto: RitaE / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 01 august 2025

Clătite pentru festival

Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au răspândit în Europa, iar în prezent le putem întâlni sub diferite nume în vestul...

Clătite pentru festival
Colivă (foto: Mariana Chiriţă/RRI)
Secretele bucătăriei românești vineri, 25 iulie 2025

Colivă reinterpretată

Un preparat specific ritualurilor ortodoxe este coliva, boabe de grâu fierte şi amestecate cu miere sau cu zahăr. Având nume apropiate în...

Colivă reinterpretată
Secretele bucătăriei românești vineri, 18 iulie 2025

De la dulceaţă la caisată

Pentru dulceață, avem nevoie de 3 kg de caise şi de un kg de zahăr. După ce spălăm caisele, le desfacem în jumătate, le scoatem sâmburii,...

De la dulceaţă la caisată
Secretele bucătăriei românești vineri, 11 iulie 2025

Mâncăruri câmpeneşti

În timpul verii sunt cele mai multe festivaluri și serbări câmpenești, care țin de calendarul religios sau de obiceiuri locale, la astfel de...

Mâncăruri câmpeneşti
Secretele bucătăriei românești vineri, 04 iulie 2025

Bulz ciobănesc

Bulzul este un preparat tradiţional al oierilor, însă, în timp, a fost preluat şi diversificat ca reţetă, ajungând sub diferite denumiri în...

Bulz ciobănesc
Secretele bucătăriei românești vineri, 27 iunie 2025

… din căpşune

În România este vremea căpşunelor. În pieţe şi în magazine pot fi cumpărate acum căpşune din import sau furnizate de producători locali....

… din căpşune

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company