Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Deserturi cu mere şi biscuiţi

În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de mult în bucătăria românească pentru desert.

Deserturi cu mere şi biscuiţi
Deserturi cu mere şi biscuiţi

, 28.01.2022, 16:16

În perioada sezonului rece, merele sunt folosite destul de
mult în bucătăria românească pentru desert. Prăjiturile cu aluat gros și dospit
sau plăcintele cu foi subțiri cu umplutură de mere rase sunt deserturi populare
în bucătăria românească. Tot în perioada iernii, o altă variantă la îndemână
este mărul copt la cuptor. Se iau câteva mere mai mari astfel
încât să încapă într-o tavă de cuptor. Aceste mere trebuie scobite pentru a li
se îndepărta seminţele, după care sunt aşezate într-o tavă. Interiorul lor poate
fi umplut cu bucăţi mici de măr, gutuie sau banană, pe care a fost presărată în
prealabil puţină scorţişoară. În interiorul mărului trebuie turnată puţină
miere, iar apoi tava este introdusă la cuptor. Merele se rumenesc când sunt gata, dar, pentru a le verifica, le putem înţepa cu o scobitoare.


Tot
de la mere coapte pleacă și următoarea recomandare: pastă de mere coapte. Avem
nevoie de un kg de mere și de 200 de grame de biscuiți. După ce li se
îndepărtează cotorul, merele sunt puse la copt în cuptor, însă, înainte de
aceasta, în interiorul fiecărui măr se pune câte o bucățică de unt. Așezate
într-o tavă în care am pus și puțină apă, merele se lasă în cuptor la foc mic,
până când se înmoaie. Li se îndepărtează coaja, după care sunt pasate. Punem
câteva linguri de zahăr în 200 de ml de apă la fiert într-un ibric
pentru a obține un sirop. După ce apa a scăzut puțin, adăugăm zeama de la o
lămâie. Mărunțim biscuiții și îi amestecăm cu siropul și cu merele pasate până
când compoziția se omogenizează. Se servește rece, în boluri, după ce presărăm
puțină scorțișoară.


Dacă
doriți să pregătiți un desert festiv, dar nu doriți să folosiți creme foarte dulci
sau ciocolată, o alegere potrivită ar putea fi tortul de mere cu biscuiți. Avem
nevoie de un kg de mere, de 200 de grame de biscuiți, de 100 de grame de miez
de nucă, de 100 de grame de stafide, de o lămâie, de esență de rom, scorțișoară, zahăr vanilat și zahăr pudră. Curățate de coajă și de
cotor, merele trebuie pasate sau date pe răzătoare. Biscuiții, stafidele și
nucile sunt trecute prin mașina de tocat, după care sunt amestecate cu merele
rase. Adăugăm coaja rasă de la lămâie, puțină scorțișoară măcinată și câteva
picături de esență de rom, iar în cazul în care merele nu sunt dulci putem pune
și 2-3 linguri de zahăr pudră. Compoziția trebuie să fie destul de groasă
pentru că din ea se va modela un tort, așezat pe un platou. Dacă este cazul, putem
adăuga biscuiți pe care în prealabil îi măcinăm. Înainte de a fi pus la rece,
acest tort trebuie pudrat cu zahăr vanilat sau ornat cu frișcă.


RadioRomaniaInternational · Secretele Bucătăriei Românești – 28.01.2022
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Foto: Randy Fath / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete
Secretele bucătăriei românești vineri, 08 august 2025

Mâncăruri cu dovlecei

Dovleceii pane sunt foarte uşor de pregătit. Avem nevoie de câţiva dovlecei de dimensiune medie, cei mari fiind de evitat din cauza seminţelor....

Mâncăruri cu dovlecei

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company