Ascultă Live

Ascultă Radio România Internațional Live

Ziua clătitelor

Peste câteva zile, mai precis marți, 1 marți, va fi marcată Ziua Internaţională a Clătitelor.

Ziua clătitelor
Ziua clătitelor

, 25.02.2022, 16:17

Peste câteva zile, mai precis marți, 1 marți, va
fi marcată Ziua Internaţională a Clătitelor. Această sărbătoare este în
legătură cu calendarul creștin, fiind stabilită cu exact 47 de zile înaintea
Paștelui catolic. În străinătate i se mai spune şi Marţea Clătitelor
(Pancake Tuesday) sau Marţea Grasă (Fat Tuesday). Inventate, se pare, în Franţa, clătitele s-au
răspândit în Europa astfel încât le putem întâlni sub diferite nume în vestul
Europei şi pe continentul nord-american, dar şi în Europa centrală şi de Est.
Pot fi servite ca desert, umplute cu dulceaţă, gem sau cremă de ciocolată, dar
şi ca aperitiv atunci când sunt umplute cu legume sau cu carne. Uneori sunt
consumate împreună cu felul principal, de exemplu în Slovacia, unde friptura de
gâscă este servită cu varză roşie călită şi cu clătite.


Și
în România există comunități care au tradiția de a marca sfârșitul iernii sau
de a îngropa iarna printr-o sărbătoare numită Fărşang sau Fasching, termen al coloniştilor saşi din Transilvania și al
șvabilor din Banat. Cu această ocazie, localităţile erau cutreierate de tineri
îmbrăcaţi ciudat şi care, prin zgomotele pe care le făceau, alungau spiritele
rele înainte de intrarea in postul Paştelui. Tot cu această ocazie, cei care
colindau împărteau oamenilor din sat clătite sau gogoşi. Împărţitul clătitelor
era un obicei al saşilor din zona Braşovului, legat, se pare, de plecarea
tinerilor în armată. Aceştia colindau prin sat pentru a-şi lua rămas bun,
împărţind tuturor clătite pentru ca oamenii să nu îi uite. În cursul serii
pentru ei era organizată o petrecere la care se strângea toată lumea din
localitate. Înainte de pandemie, la Prejmer, localitate situată în apropiere de
Braşov, era organizată Caravana
Clătitelor, o manifestare care avea ca scop promovarea turismului local şi a
tradiţiilor gastronomice. De menţionat că localitatea Prejmer a fost înfiinţată
de colonişti saşi, iar în centrul localităţii puteţi admira biserica
fortificată săsească, aflată în patrimoniul UNESCO. Având o formă circulară, cetatea are ziduri de 12 metri înălţime şi
3 – 4 metri grosime.


Clătitele
pot fi mai mici sau mai mari. Cele mici se consumă după ce deasupra lor se
toarnă dulceaţă sau cremă de ciocolată, cele de dimensiuni mari se consumă
pliate sau rulate, umplutura rămânând, desigur, în interior. În Transilvania
găsim şi clătite cu umplutură de carne tocată, de pui, de porc sau de vită,
amestecată cu ceapă şi cu ciuperci călite şi condimentată cu piper, cimbru,
mărar sau boia. Pentru că am mai prezentat modul de preparare a clătitelor, de
această dată vă propunem o reţetă de clătite braşovene cu carne. După ce am
pregătit clătite de dimensiuni mai mari, fără a folosi zahăr, pregătim și
umplutura. Avem nevoie de o
ceapă, de un sfert de kg de ciuperci, de un sfert de kg de carne tocată, de
pui, de porc sau de vită şi de condimente specifice (piper, cimbru, mărar sau
boia). Călim uşor ceapa, tocată mărunt, adăugăm carnea şi ciupercile, de
asemenea, tocate, apoi turnăm un pahar cu apă şi lăsăm umplutura să fiarbă
înăbuşit. Condimentăm cu piper, cimbru
și mărar mărunțit și adăugăm sare după gust. Umplem clătitele, le înpăturim, le
dăm prin ou şi pesmet şi le prăjim în ulei. Există şi varianta de a le pune
într-un vas, una peste alta, între ele fiind straturi de carne tocată în
amestec cu ciuperci și ceapă. Le acoperim cu smântână şi le lăsăm în cuptor la
foc mediu, pentru circa 20 de minute. Se porționează și se servesc imediat.


RadioRomaniaInternational · Secretele Bucatariei Romanesti – 25.02.2022
Murături (foto: ArmbrustAnna / pixabay.com)
Secretele bucătăriei românești vineri, 03 octombrie 2025

Murături asortate

În multe gospodării din România, conservarea unor legume în saramură sau în oţet reprezintă o adevărată tradiţie, cu reţete transmise din...

Murături asortate
Foto: Julia Kicova / unsplash.com
Secretele bucătăriei românești vineri, 26 septembrie 2025

Supă cremă de ardei capia

În perioada toamnei, abundenţa de legume creează o gamă largă de arome în bucătărie, prin diversitatea mâncărurilor care pot fi pregătite....

Supă cremă de ardei capia
Foto: Ștefan Baciu/RRI
Secretele bucătăriei românești vineri, 19 septembrie 2025

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci

Zacuscă este un cuvânt de origine slavă, având înţelesul de gustare, însă, în limba română, zacusca defineşte acest amestec de vinete,...

Secretele bucătăriei româneşti: Zacuscă cu ciuperci
Plăcintă dobrogeană / Foto: Ștefan Baciu
Secretele bucătăriei românești vineri, 12 septembrie 2025

Ospăţul de la culesul viei

În România, culesul strugurilor pentru vinificare începe după 14 septembrie – Ziua Crucii sau „Cârstovul viilor”. În multe regiuni...

Ospăţul de la culesul viei
Secretele bucătăriei românești vineri, 05 septembrie 2025

Bograci

În stare proaspătă, ardeiul gras este combinat, în salate, cu roşii, ceapă şi castraveţi, precum şi cu cuburi de brânză sau cu brânză...

Bograci
Secretele bucătăriei românești vineri, 29 august 2025

Ardei umpluţi

În timpul verii şi al toamnei, sarmalele au o concurenţă serioasă din partea ardeilor umpluţi, care sunt şi mai uşor de pregătit. Avem...

Ardei umpluţi
Secretele bucătăriei românești vineri, 22 august 2025

Dulceaţa de pepene

Este vară şi este sezonul pepenilor, roşii şi galbeni. De obicei, pepenii sunt consumaţi ca atare, însă din ei se poate face şi dulceaţă....

Dulceaţa de pepene
Secretele bucătăriei românești vineri, 15 august 2025

Chifteluţe de vinete

Pe lângă roşii şi ardei, vinetele sunt nelipsite din alimentaţia românilor, sub formă de salată, recomandată în zilele toride sau în...

Chifteluţe de vinete

Parteneri

Muzeul Național al Țăranului Român Muzeul Național al Țăranului Român
Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS
Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online Modernism | The Leading Romanian Art Magazine Online
Institului European din România Institului European din România
Institutul Francez din România – Bucureşti Institutul Francez din România – Bucureşti
Muzeul Național de Artă al României Muzeul Național de Artă al României
Le petit Journal Le petit Journal
Radio Prague International Radio Prague International
Muzeul Național de Istorie a României Muzeul Național de Istorie a României
ARCUB ARCUB
Radio Canada International Radio Canada International
Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”
SWI swissinfo.ch SWI swissinfo.ch
UBB Radio ONLINE UBB Radio ONLINE
Strona główna - English Section - polskieradio.pl Strona główna - English Section - polskieradio.pl
creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti creart - Centrul de Creație Artă și Tradiție al Municipiului Bucuresti
italradio italradio
Institutul Confucius Institutul Confucius
BUCPRESS - știri din Cernăuți BUCPRESS - știri din Cernăuți

Afilieri RRI

Euranet Plus Euranet Plus
AIB | the trade association for international broadcasters AIB | the trade association for international broadcasters
Digital Radio Mondiale Digital Radio Mondiale
News and current affairs from Germany and around the world News and current affairs from Germany and around the world
Comunità radiotelevisiva italofona Comunità radiotelevisiva italofona

Furnizori de servicii de difuzare/redifuzare

RADIOCOM RADIOCOM
Zeno Media - The Everything Audio Company Zeno Media - The Everything Audio Company